A Haas emberei

írta: M4Sport
2016. március 10. 20:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

1986 óta az övék az első amerikai csapat a Forma–1-ben – de kik is alkotják a 2016-ban bemutatkozó istállót? Bár első évüket teljesítik, tapasztalatból nincs hiány. Bemutatjuk a Haas kulcsfiguráit!

Gene Haas

született: 1952. november 12, USA (Youngstown, Ohio)Gene HaasA CNC szerszámgépgyártás első számú képviselője az Egyesült Államokban. Egy igazi iparvárosban, Youngstownban látta meg a napvilágot. Apja egy repüléssel foglalkozó cég mérnöke volt, édesanyja tanárnő. Három testvére van, ő a család második gyermeke.

Már tizenévesen dolgozott: eleinte újságkihordással, majd takarítással kereste a pénzt – utóbbit már egy gépgyártással foglalkozó cégnél. Ez a világ azonnal beszippantotta, hamar elkezdett saját gépeket gyártani, s miközben egyetemi éveiben is az iparágban dolgozott, 1983-ban megalapította a Haas Automationt. Három alkalmazottak kezdték egy 465 négyzetméteres gyárban, 1997-ben, második költözésük idején már egy 93 ezer négyzetméteres gyáregységet rendeztek be, amely az USA egyik legnagyobb ilyen jellegű gyára lett. Ma már 80 országban működtetik 170 gyárukat, a tervezést pedig még mindig maga Gene Haas irányítja.

2007-ben Haas létrehozta a Windshear nevű szélcsatorna-komplexumot is, mely a mai napig a világ egyik legjobban fölszerelt szélcsatornájának számít. Szinte megállás nélkül bérlik, 2008 óta a Forma–1-es csapatok is rendszeresen látogatják a létesítményt, melynek használatáért másodpercenként 1 dollárt kell fizetniük. A futópaddal ellátott szélcsatorna teljes méretű autók akár 290 km/órás sebesség melletti tesztelését is lehetővé teszi, egyszerre 8 bérlőt képes kiszolgálni, akik egymástól teljesen elzárva dolgozhatnak éppen aktuális projektjükön.

Az üzletember gépiparban elért sikerei mellett a jótékonykodást is fontosnak tartja. 1999-ben létrehozott alapítványán keresztül (Gene Haas Foundation) már közel ezer szervezetnek segített 22 millió dollárjával, emellett pedig különböző képzési programokat is indított, mely révén részben a mérnöki utánpótlást is biztosítja.

Gene HaasAz USA-ban már megcsinálta

Haas elkötelezett rajongója az autósportoknak. Számos amerikai szériában szponzorált csapatokat, 2002-ben pedig megalapította NASCAR-csapatát. Ahogyan az F1-ben, úgy itt sem a nulláról indított. Motort és a karosszéria nagy részét partnerétől, a Hendrick Motorsportstól vásárolja, az autót aztán a csapat tíz aerodinamikai mérnöke fejleszti tovább. Eleinte egyetlen autóval versenyeztek, s a csapat 2006-ban kapott új lendületet, amikor Haas létrehozta 13 négyzetméteres gyárát Kannapolisban, a jelenlegi F1-es gyáregység szomszédságában.

A sikeresség érdekében aztán újabb partnerekkel szerződött: 2008-ban összeállt a kétszeres bajnok Tony Stewarttal, s létrejött a Stewart-Haas-csapat. Első, 2009-es szezonjikban három futamgyőzelmet arattak (immáron két autót futtatva, másik versenyzőjük Ryan Newman volt), 2012-ben pedig Stewart megnyerte saját harmadik, a Stewart-Haas első bajnoki címét (pontegyenlőség alakult ki, s csak több győzelmük révén koronázták bajnokká őket). Ekkor már Danicia Patrick is a csapat tagja volt, aki 2013-ban a Daytona 500-as versenyen első nőként szerezte meg a pole pozíciót a Sprint-kupában. 2014-ben Kevin Harvick megszerezte a csapat második bajnoki címét is – a Sprint-kupában eddig összesen 968 versenyt teljesített az alakulat, 32 győzelem és 32 pole pozíció került a nevük mellé.

Günther Steiner

született: 1965. április 7., Olaszország (Merano)

Günther SteinerA ralin keresztül kezdte ismerkedését az autósportok világával: 1986-ban szerelőként csatlakozott a Mazda csapatához, ahol a rali-vb A-kategóriájában 1988-ban az ötödik helyig jutó Mazda 323-as autóján dolgozott. 1989-ben az olasz Top Run Srl-hez került, ahol privát résztvevők versenyeztetéséért felelt különböző kategóriákban; majd 1991-ben a milánói Jolly Club Spa-csapatnál folytatta, ahol 1994-ben már technikai igazgató volt.

Hamar kiderült, hogy a szervezés és irányítás az ő terepe. Egy rövid 1997-es Prodrive-nál tett kitérőt követően Steiner csatlakozott az M-Sporthoz, amely csapatot a Ford 1998-ban azzal bízta meg, hogy fejlessze ki a Ford Focus WRC-autóját. Az osztrák újjászervezte csapatát, bővítette gyárukat, új embereket igazolt, s 1999-re elkészült az új autó, mellyel Colin McRae már az év harmadik versenyén nyerni tudott Kenyában, majd Portugáliában ismételt. Első évükben a gyártók bajnokságának 4. helyén zártak, majd jött két ezüstérem – 2001-ben McRae mindössze két ponttal maradt le az egyéni bajnoki címről a subarus Richard Burns mögött.

Günther SteinerA Forma–1-től a Forma–1-ig

2001 ugyanakkor a fordulat évét is jelentette. A Forma–1-es Jaguar-csapat vezetését átvevő Niki Lauda úgy ítélte meg Steiner alkalmas lenne a bukdácsoló istálló újjászervezésére, ezért technikai igazgatónak szerződtette őt. Lauda és Steiner igyekeztek átszervezni, működőképesebbé, költséghatékonyabbá tenni a Milton Keynes-i csapatot, ám az elmaradó sikerek miatt végül mindkettőjüket félreállították.

Steiner 2003-ban az Opelhez került, de 2005-ben jött az újabb F1-es lehetőség: a Jaguarból időközben Red Bull lett, az osztrákok pedig technikai műveleti igazgatóként alkalmazták őt. Minden technikai kérdésért ő felelt, ő irányította a gyár személyzetét, s gazdálkodott a rendelkezésre álló költségvetéssel, miközben az újjászervezés során lerakta a később négy bajnoki címig jutó istálló alapjait.

2006-ban aztán ismét kategóriát váltott: maradt ugyan a Red Bull kötelékében, de már a márka Toyotával közös NASCAR-projektjéért felelt, miközben székhelyét az észak-karolinai Mooresville-be tette át. Steiner gyakorlatilag a semmiből épített föl egy csapatot, majd 2008-ban távozott a Red Bulltól, s megalapította saját kompozitgyártó cégét, a FibreWorkst, mely szénszálas anyagok tervezésével és gyártásával foglalkozik, s mely révén továbbra is az autósport, valamint a NASCAR közelében maradt.

2009-ben úgy tervezte, cégén keresztül ő is részt vesz a USF1 projektjében, s ezzel visszatér a Forma–1-be, ám miután pénzproblémák miatt végül nem lett semmi az amerikai F1-es csapatból, várnia kellett. Gene Haasszal már jóval nevezésük 2014-es elfogadása előtt egyeztetett az F1-es szerepvállalás lehetőségéről, korábbi F1-es kapcsolatai révén alaposan előkészítette a projektet, melynek aztán a fő mozgatórugója lett. Gene Haas hivatalosan 2014-ben nevezte ki csapatfőnöknek – ő volt az istálló első alkalmazottja, azóta pedig közel 200-an lettek, mely elsősorban az ő munkája eredménye.

Rob Taylor, főtervező

Közel 30 éves tapasztalata van a Forma–1-ben. 1987-től a Cosworth mérnökeként került a királykategóriába, ahol 1989-ben aztán a Benetton-csapat alkalmazottja lett. 1992-ben a megújulás előtt álló Ferrarihoz csatlakozott, ahol a híres John Barnard mellett is dolgozhatott – az olaszoknál a felfüggesztésért felelt. Ross Brawn és Rory Byrne érkezésével 1997-ben az Arrows-csapathoz igazolt vezető tervezőnek, majd 2002-ben a Jaguar-istállónál tűnt föl – egy csapatot alkotva Günther Steinerrel és Ben Agathangelou-val. Ő alkotta meg a Red Bull-csapat első F1-es versenyautóját, az RB1-est is. Később a Toro Rosso alkalmazta, majd 2006 tavaszán a McLarenhez szerződött vezető tervezőnek, ahol egészen 2010 decemberéig dolgozott. A Haas 2015 februárjában jelentette be érkezését – több társával együtt a csőd szélére jutó Marussia csapatától érkezett az amerikaiakhoz, ahol a Dallaránál Olaszországban dolgozó 70 fős mérnökcsapatot felügyelve irányította az idei VR-16-os konstrukció megalkotását.

Ben Agathangelou, aerodinamikai vezető

Ben Agathangelou1971. november 4-én született Londonban, görög származású mérnök, elismert név az aerodinamikai szakemberek körében. 1994-ben a McLarenhez igazolva érkezett meg a Forma–1-be, ahol három éven keresztül dolgozott. 1997-ben a Tyrrellnél, majd a jogutód BAR-Hondánál tevékenykedett. Itt lett a munkatársa a híres tervezőnek, Harvey Postlethwaite-nek, aki a Hesketh-, a Wolf- majd a Ferrari-csapattal ért el sikereket (utóbbival 1982-ben és 1983-ban a konstruktőri bajnoki címet is elhódította). Együtt vettek részt a gyári F1-es szerepvállalás gondolatával kacérkodó Honda sikertelen projektjében, a Honda RA099-es megtervezésében (amely autó sosem versenyzett, s amelynek egyik tesztjén Postlethwaite szívrohamot kapott és elhunyt).

Agathangelou 1999-ben a Benetton-csapathoz szerződött, ahol már aerodinamikai vezetőként dolgozott; majd 2001-ben a Jaguarhoz igazolt, ahol Günther Steiner irányítása alatt dolgozott – ő tervezte a csapat 2003-as autóját. 2005-ben a Red Bull első autójának megalkotásában is kulcsszerepet vállalt (újra Steinerrel dolgozva), majd 2007-ben Adrian Newey érkezése után elhagyta a csapatot. Ezután a Dallaránál volt tanácsadó, ahol 2010-ben a Hispania Racing kevéssé sikeres autójának megalkotásában segédkezett, de részt vett a GP2-es autók és a Renault-világszéria versenygépeinek továbbfejlesztésében, valamint IndyCar-autók karosszériájának tervezésében is. 2012-ben csatlakozott a Ferrarihoz, ahol elsősorban az új szélcsatorna fejlesztését irányította. 2015 márciusában a Haas vezető aerodinamikusa lett, Rob Taylorral együtt alkották meg a csapat autójának első, 60%-os méretarányú modelljét. Az első versenyautójuk aerodinamikai fejlesztését mindvégig ő irányította a Dallara mérnökeivel együttműködve, a Ferrari jól ismert szélcsatornájában dolgozva.

Dave O’Neill, csapatmenedzser

Dave O’NeillA brit egyike volt azon nagyszámú szakembernek, aki a Marussia ellen indított csődeljárás miatt új állást keresett magának. 2009 nyarától a 2014-es bajnokság végéig állt a banbury-i csapat alkalmazásában, ahol szintén csapatmenedzserként tevékenykedett.

A Forma–1-ben 1998-ban tűnt fel, ahol 2004-ig a Jordan-istálló tesztcsapatát irányította. 2004-ben aztán a számos kategóriában érdekelt Status GP csapatmenedzsere lett – s egyben az újonnan életre hívott A1GP-sorozat technikai koordinátora, a kategória egyik alapítója is, aki Írország csapatát vezetve bajnokságot is nyert 2009-ben. Innen tért aztán vissza az F1-be, a Marussiához.

A Haasnál ő felel a csapat személyzetének felállításáért, a szükséges felszerelések beszerzéséért, az infrastruktúráért, valamint az autó megalkotásához szükséges partnerekkel való együttműködésért.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Enveblo
#1 Enveblo 2016. március 11. 00:15  

"13 négyzetméteres gyár" őő, mi?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt