A Haas és a „kezdők szerencséje”

írta: M4Sport
2016. augusztus 18. 09:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

Erősen kezdett az idén debütáló Haas-istálló, a tulajdonos azonban óvatosan nyilatkozott az első félév sikereiről, elmondása szerint ugyanis némi szerencsére is szükségük volt ahhoz, hogy kétszer is ott legyenek a legjobb hat között.

Romain Grosjean Ausztráliában hatodikként, Bahreinben pedig ötödikként ért célba, 18 pontot gyűjtve ezzel az amerikai alakulatnak. Sikeres debütálásukkal azonnal a figyelem középpontjába kerültek, ám legalább ilyen gyorsan el is tűntek onnan, hiszen a folytatásban nem tudtak hasonló eredményeket szállítani: a francia Bahrein óta „csak” 10 pontot szedett össze.

„Úgy tűnik, egyre nehezebb a dolog, eddig ugyanis profitáltunk a többiek botlásaiból, afféle kezdők szerencséje volt ez” – nyilatkozta őszintén a csapat alapítója, Gene Haas. „Most azonban az ellenfelek kevesebb hibát vétenek, így nem tűnünk annyira erősnek, mint az év elején. Már keményen meg kell küzdenünk a pontjainkért, ahelyett, hogy ajándékba kapnánk őket egy riválistól” – folytatta az amerikai szakember, aki mint látszik, nem részegült meg a sikerektől.

„Nagyon kemény a küzdelem, szóval nem egyszerű meghatározni, hol kellene lennünk a mezőnyben. Úgy tűnik, a mögöttünk lévők felzárkóztak ránk, az előttünk állók pedig elhúztak kicsit, tehát valamilyen szinten továbbra is az ellenfelek hibáit kell kihasználnunk. Ez egyébként felért egy ébresztővel is, hiszen teljesen más stratégiát kell alkalmazni, amikor egy viszonylag szoros mezőnyben próbálod legyőzni a közvetlen ellenfeleidet” – magyarázta.

Bár az utóbbi időben kevesebb pontot szereztek, Haas szerint maga a csapat rengeteget fejlődött az első félévben, hiszen ma már minden sokkal olajozottabban működik a hétvégék során. „Amikor megérkeztünk, szinte folyamatosan problémákkal küzdöttünk, de ez ma már nem jellemző, és annyi technikai hibánk sincs már, mint az elején. Most már valóban versenyben vagyunk. Összerakjuk az autókat, és sokkal több időt szánhatunk a stratégiára. Ha a pontokat nézzük, az év elején szerencsések voltunk, de ma már jobban működünk, noha kevesebb pontot szerzünk” – fogalmazott.

Mivel az idei autó teljesítményét már nem tudják radikálisan feljavítani, a Haas egyre nagyobb figyelmet szentel a 2017-es versenygépre. „Végeztünk néhány apróbb módosítást az első vezetőszárnyon; módosítottunk ezt-azt, de úgy gondolom, már készen vagyunk a 2016-os autóval. Most már próbálunk a 2017-esre figyelni, mert elég sok dolgot meg kell változtatnunk. Azt hiszem, jövőre jobbak lehetünk, mint idén voltunk. A már meglévő alapokra építünk” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Balrog
#1 Balrog 2016. augusztus 18. 13:24  

F1-ben legalább annyira fontos az évközi fejlesztés, mint a jó alap. Grosjean erre panaszkodik, hogy hiába azonosítja az autó számára gyengének tűnő pontjait, a csapatnak egyelőre nincsenek eszközei/szaktudása a kijavításukra. Ez jövőre üthet vissza igazán, az idei Ferrariból már hiába indulnának ki.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kevin Magnussen és Jolyon Palmer

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt

22016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája