A Haas szerint jobb rajtpozíciók is elérhetőek voltak számukra

írta: M4Sport
2016. március 19. 16:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az amerikai Haas-csapat látványos módon alig néhány másodpercre volt attól, hogy elmozduljon a hátsó traktusokból a szombati időmérő edzésen, de mire Romain Grosjean és Esteban Gutiérrez a figyelemreméltó köreik végére értek, addigra lejárt az idejük.

Az istállónál egy rossz stratégiai döntés, az egyik versenyző vezetői hibája és a másik kocsi kisebb technikai gondja kellett hozzá, hogy teljesen elüssék a gárdát a továbbjutástól.

Grosjean az első gyorskörén elmérte a 6-os kanyar féktávját, Gutiérrez autóján pedig átmeneti probléma lépett fel, miközben az új időmérőn vészesen ketyegett az óra, amely kilencven másodpercenként meghatározta a következő kieső kilétét. A bokszban úgy döntöttek, hogy kint hagyják őket még egy gyorskör erejéig, és csak azután vételeznek új gumikat, ám az első szettek a ráadás körre már nem nyújtottak elegendő tapadást, a második szetteken pedig nem sikerült időben befejezniük a köreiket. Mindkettejük próbálkozása továbbjutást ért volna.

„Ami nem sikerült, az a két versenyző első köre volt” – magyarázta Günther Steiner csapatvezető. „Romain elfékezte magát, Esteban autójával pedig támadt egy kis probléma. Mindkettejüket be kellett volna hívnunk, és el kellett volna vennünk a gázt a második gyorsköreinken. Akkor lett volna elég időnk újra felkészíteni a kocsikat – csak 10-20 másodperc kellett hozzá – és akkor simán tovább is jutottunk volna.”

A teszteken mutatott formájuk fényében kissé meglepő módon az adatok azt mutatják, hogy Grosjean és Gutiérrez is egészen az időmérő második szakaszáig (Q2-ig) szárnyalt volna a végül érvénytelenül befejezett nekifutásaik segítségével – ehelyett viszont marad számukra a 19. és a 20. hely a rajtrácson, ahol csupán a Manor két újoncát előzik majd meg.

„Nem vagyok elégedett az eredménnyel, de örülök, mert a kocsiban van potenciál” – erősítette meg Steiner. „Gyors, jó az egyensúlya, úgyhogy elég optimista vagyok a jövőt illetően. Nem túl jó dolog az utolsó előtti sorból rajtolni, de azért bízom benne, hogy jó eséllyel előrébb tudunk majd kerülni. A kocsival minden rendben van, egyszerűen csak jobb munkát kell végeznünk. Meg tudjuk csinálni, csak nem szabad hibáznunk.”

Kvjat is rajtavesztett – ő a forgalom miatt

A Q1-ben búcsúzó egyik legnagyobb név a Red Bull-os Danyiil Kvjaté volt, aki csupán a 18. pozícióban zárt, miközben csapattársa, Daniel Ricciardo a 8. helyről várhatja a piros lámpák kialvását. Kvjat az első szakasz eleji csúcsforgalomban lelte vesztét – amibe egyébként első nekifutásra még Sebastian Vettelnek is majdnem beletört a bicskája.

„Az első körömön forgalomba üköztem, úgyhogy el kellett vennem a gázt, a második gyorskörömre pedig már el is koptak a gumijaim, úgyhogy az meg azért nem lett elég jó. Ez egy új rendszer, és valaki úgyis elrontotta volna – hát most mi lettünk ez a valaki… De azért így is elég sok elemeznivalónk van a mi kis rövidéletű Q1-ünkből” – fogalmazott az orosz versenyző.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Balrog
#1 Balrog 2016. március 19. 21:07  

Majd jönnek előre bump draftinggalFORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe