A Haasnak kell egy amerikai pilóta?

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. október 19. 17:29
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az 1978-as világbajnok, Mario Andretti úgy érzi, a Haas-istállónak szerződtetnie kellene egy amerikai versenyzőt, hogy segítse a Forma–1 népszerűsítését az Egyesült Államokban. A csapat első embere eközben ismét leszögezte: náluk a tapasztalat a legfontosabb, nem a nemzetiség.

Az amerikai alakulat továbbra sem erősítette meg, ki lesz Romain Grosjean csapattársa a 2017-es szezonban, sőt a pilótapárossal kapcsolatban egyelőre csak annyit közölt, mérlegeli a jelenlegi márkatárs, Esteban Gutiérrez sorsát. Az istálló kapcsán sokszor felmerült már, marketingszempontból jól járna egy hazai pilótával, kinek szerződtetése a sportot is segítené.

A Forma–1 ugyanis évek óta igyekszik népszerűbbé válni az Amerikai Egyesült Államokban, egy hazai pilóta érkezése pedig komoly lökést adna ennek a törekvésnek. Így látja ezt az ország utolsó világbajnoka, Mario Andretti is, kinek elmondása szerint a Haas-istállónak mindent meg kellene tennie azért, hogy népszerűsítse a királykategóriát. „Itt egy amerikai csapat, és remélem, egy nap leigazolnak egy hazai pilótát, hiszen komoly rajongói bázist lehetne kiépíteni” – mondta.

„Azt hiszem, alábecsülik a Forma–1-et. Szerintem ez egy roppant vonzó sportág lehetne az országban, főleg most, hogy itt az austini futam” – magyarázta, majd Alexander Rossira terelte a szót, aki tavaly 5 versenyen is részt vett, 2016-ban viszont nem kapott helyet a mezőnyben, így az IndyCarba igazolt. Itt komoly ismeretségre tett szert az Indianapolisi 500 mérföldes megnyerésével.

„Alexander a tökéletes példa egy olyan amerikai tehetségre, akit valamilyen okból kifolyólag a nagycsapatok figyelmen kívül hagytak. A GP2-ben jól teljesített, nagyon jól ismeri a versenypályákat és tapasztalt. Viszont, ha egyik élcsapat sem figyel, akkor nem tudod megmutatni, mire vagy képes” – folytatta Andretti, aki idén még jobban megismerhette honfitársát, Rossi ugyanis a fia csapatánál (az Andretti Autosportnál) versenyezte végig a szezont.

A korábbi világbajnok úgy érzi, az amerikai pilóta hiánya is jó érv lehet a „vendégversenyzők rendszerének” bevezetése mellett. „Az első Forma–1-es futamomat egy Ferrarival teljesítettem, harmadik számú pilótaként. Képzeljék el, hogy az egyik tehetségünk – akár Alexander – meghívást kapna a Mercedestől néhány versenyre, hogy legyen ő a harmadik számú pilóta. Ez már egyből másként mutatna! Jó szezonja volt itthon, és most hogy hosszabbított Michaellel úgy tűnik, egyik Forma–1-es élcsapattól sem kapott ajánlatot” – fogalmazott.

Az ESPN a Haas első emberét, Gene Haast is megszólaltatta a témában, aki gyorsan egyértelművé tette, szerinte jelenleg nincs olyan amerikai pilóta, aki megfelelne az ő kritériumainak. „Ha mindent az amerikai módi szerint akarnánk csinálni, nem lett volna elég időnk és pénzünk mindenre. Azért vagyunk itt, hogy felépítsünk egy csapatot. Ha egy amerikai pilóta jelentkezne és megfelelne az elvárásainknak, akkor komolyan elgondolkodnánk. De most nincs ilyen F1-es versenyző. Mindig a tapasztalatot keresed. Most a mezőny elveszít két rutinos pilótát, az újoncok pedig tényleg nem túl tapasztaltak. Sokan elérhetők, de ehhez vállalnod kell az ismeretlennel járó kockázatot. Vannak, akik jók a GP2-ben és a GP3-ban, de a Forma–1 más kihívás” – nyilatkozta.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Tuareg
#6 Tuareg 2016. október 19. 23:08  

Rossi vagy Newgarden. Más amerikai vagy nincs ezen a szinten vagy már túl öreg a váltáshoz. Ők viszont már elkeltek jó pár évre szóval tárgytalan is az egész.

albutr
#5 albutr 2016. október 19. 21:32  

Rossi jöhet.

Lewisthebest
#4 Lewisthebest 2016. október 19. 20:41  
Balrog:
ki jöhet szóba náluk, aki tapasztaltnak számít és vezetett is az elmúlt két szezonban? Maldonado? :D de egyébként tényleg csak a Nasr-Ericsson-Magnussen hármasra illik ez rá, értük meg annyira nem is érné meg elküldeni Gutit

Magnussenért talán Nasr és Ericcson viszont szvsz még gyengébb is min Guti. Amúgy szerintem Leclerc-et kellett volna kipróbálni, a Ferrari is biztos örült volna neki. Grosjean mellé már belehet vállalni egy újoncot. Neki van elég tapasztalata. 6 év és ez idő alatt vezetett Renault, Mercedes és Ferrari motort is + 2012-13-ban volt lehetősége megtapasztalni azt is, hogy milyen egy élmezőnybe való autó.

vacsad
#3 vacsad 2016. október 19. 19:45  

Középtávon Santino Ferrucci, esetleg Ryan Tveter jöhet szóba, bár egyik sem tűnik nagy durrnak eddig...

Toti
#2 Toti 2016. október 19. 17:42  

Ez a vendégversenyzős cucc jó lenne. Ha csak a közelmúltat nézzük, a McLarennél hamarabb bemutatkozhatott volna Magnussen, Vandoorne, a Ferrarinál Bianchi, a Mercedesnél Wehrlein, a Williamsnél Bottas, vagy akár a Toro Rossónál Ricciardo és Vergne. Mondjuk nem kis pénz egy harmadik kocsi.

Balrog
#1 Balrog 2016. október 19. 17:38  

ki jöhet szóba náluk, aki tapasztaltnak számít és vezetett is az elmúlt két szezonban? Maldonado? :D de egyébként tényleg csak a Nasr-Ericsson-Magnussen hármasra illik ez rá, értük meg annyira nem is érné meg elküldeni Gutit

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

172016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra