A határokat feszegetik: A Red Bull kockáztat idei autójával

írta: M4Sport
2016. február 18. 09:42
FOTÓ: ©Red Bull

A határokat feszegeti új autójával a Red Bull. Christian Horner csapatfőnök elárulta, bizonyos törésteszteket csak pár órával szerdai festésbemutatójuk előtt teljesítettek.

Az újrakezdés évét jelenti a korábban négy bajnoki címet nyerő osztrákok számára 2016. A csapat tavaly 2008 óta első futamgyőzelem nélküli évét teljesítette, ráadásul kapcsolata is megváltozott motorpartnerével, a Renault-val, amely mostantól már csak „álnéven” (TAG Heuer) biztosít számukra motort. A megújulást hirdeti a csapat szerdán Londonban bemutatott új festése is, mely igencsak agresszívnek hat: a matt sötétkék felszín és a vörös Red Bull-felirat éles kontrasztja, a fehér körvonalaitól megfosztott, sárga hátterű bika egyaránt vibráló megoldást jelent.

Chrisian Horner kiemelte, nem véletlen a váltás: új lendülettel vágnak neki az új szezonnak. „Sokan már le is írták a Red Bullt erre az évre, de mi harcosok vagyunk, és arra összpontosítunk, hogy újra versenyképessé váljunk. Merészség lenne leírni egy ilyen kaliberű istállót” – jelentette ki a bemutatót követően.

Majd elárulta, olyannyira agresszívek voltak idén (is), hogy a nagy riválisokhoz képest hetekkel később teljesítették csak az FIA kötelező töréstesztjeit: míg a McLaren, a Williams, a Mercedes és a Ferrari már rég túlesett a kötelező homologizációs folyamaton, addig ők csak ezen a héten kerítettek sort rá. „Hétfőig egyetlen töréstesztet sem végeztünk el, és most három napon belül teljesítettük az összeset. A legutolsót csak pár órával ezelőtt” – fogalmazott szerda késő délután. „Olyan kockázatot vállalunk, amilyet más csapatok álmukban sem: egy héttel az első teszt előtt még nem volt meg a töréstesztünk. De mi így működünk, ez a DNS-ünkbe van kódolva, és efféle versenyszellem uralkodik nálunk. A csapaton belüli hangulat kiváló – annak ellenére, hogy a motorkérdés miatt késésbe kerültünk. Lehajtottuk a fejünket, és igyekeztünk versenyképes autót gyártani. A határokat feszegettük.”

Horner azzal ugyanakkor tisztában van, hogy a Renault-val való késői megállapodásuk nyomot fog hagyni idei szezonjukon. Szerinte az év elején emiatt még messze nem lesznek olyan versenyképesek, mint amivé aztán a szezon második felére válhatnak. „Reméljük, hogy ott leszünk a Q3-ban Ausztráliában. Ez lesz a kiindulópont számunkra, innen fogunk építkezni. A csapatnál úgy érezzük, mintha egy új korszak venné kezdetét. Itt ez a rikító új festés, ami figyelemfelkeltő, ezzel ki fogunk tűnni a pályán. Ez az év a fejlődésről szól számunkra. Talán két része lesz: az elején kevésbé leszünk majd versenyképesek, de az év során komoly fejlődésre számítunk” – tekintett előre.

Végül megjegyezte, korábbi technikai igazgatójuk, Adrian Newey ugyan továbbra is érintett a projektjükben, de közben ugyanúgy a háttérben marad, mint tette 2015-ben. Visszalépése óta a mostani RB12-es lesz az első autó, aminek megalkotását már nem ő vezényelte. „Adrian Newey ugyanúgy részt vett a mostani autó elkészítésében, irányt mutat, tanácsokat ad, de inkább a koncepció megalkotásában segített, mintsem a részletek kidolgozásában. Rendkívül jól dolgozott tavaly, erős autónk volt, a technikai csapatunk pedig egyre erősebbé és magabiztosabbá válik. Ez egy remekül működő egyveleg” – állapította meg a brit.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary