A hátsó gumik 90%-a megsérült – kérdőjelek a második edzés előtt

írta: M4Sport
2016. június 17. 14:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

Komolyabb a gond, mint elsőre tűnt: a lelazult kerékvetők egy sor gumihibát idéztek elő az F1-es első szabadedzésen Bakuban. Az FIA intézkedik, a tervező nyilatkozott, a második szabadedzés körül bizonytalanság alakult ki.

Bár csak egyetlen komoly balesetet láthattunk (Daniel Ricciardo) az első azerbajdzsáni szabadedzésen, így sem indult problémamentesen az ottani hétvége. Csak az első szabadedzés leintése után derült ki, hogy gondok adódtak több kanyar ideiglenes kerékvetőjével is. Az elemeket bebetonozott tartó elembe csavarozzák bele, ám nem egy helyen ez a rögzítés túl gyengének bizonyult, s ezért az egyes kövek elmozdultak, rések keletkeztek közöttük. A hírek szerint az egyszerű újracsavarozásnál nehezebb megoldani a problémát, mivel a rögzítések menete is sérülhetett.

A kiálló élek olyannyira veszélyesek a gumikra, hogy az Auto Motor und Sport információi szerint a Pirelli a gyakorlás után a mezőny által használt szettek 90%-ánál sérüléseket, vágásokat talált a hátsó gumikon. A gumisérülések hírét a Pirelli is megerősítette, s elárulták, valamennyi vágást balhátsó gumikon találták, mégpedig azok futófelületén, nem az oldalfalán, és valamennyi sérülés nagyjából egy időben keletkezhetett.

Az FIA a problémáról az edzés végén értesült, s annak következtében némi hezitálás után a második F1-es szabadedzés utánra halasztotta a GP2-esek időmérőjét. A Motorsport a pálya tervezőjét, Hermann Tilkét is idézi, aki úgy véli, a pályán dolgozó nehéz járművek, buszok és teherautók hajthattak át a kerékvetőkön, és ez okozta azok sérülését. „A kerékvetőket nem ilyen nehéz járművekre tervezték. Ezek a kerékvetők ugyanolyanok, mint amilyeneket Szingapúrban használunk, és ott sosem volt problémánk vele” – nyilatkozta a német, akinek emberei már dolgoznak a megoldáson. Ahol szükséges, hegesztéssel rögzítik a kerékvetőket.

Felipe Nasr, Lewis Hamilton és Felipe Massa is a hátsó gumik hibája miatt fejezte be idő előtt a délelőtti edzést. „Abban a körben történt a gumihibám, amelyikben Ricciardo balesete is. Amikor vissza akartam térni a megszakítás után, mondták, hogy sérült a hátsó gumim, és nincs több abroncsunk” – nyilatkozta Nasr.

Az Auto Motor und Sport kiemelte, az ideiglenes kerékvetők fémlapokból készülnek – Tilke szerint a nehéz járművektől ezek deformálódtak el. A 6-os és 12-es kanyaroknál volt probléma. Egyes mérnökök kétkedve figyelik a javítást. „Még ha most sikerrel is járnak, meddig fogják vajon bírni a kerékvetők? Pár másodperc alatt számos 700 kilogrammos autó szalad át rajtuk 900 lóerővel” – idéztek egy csapattagot.

Charlie Whiting a Sky Sportsnak alig negyed órávall a kezdés előtt megerősítette, hogy a rögzítésekkel voltak gondok, de jelezte, időben elrajtol a második szabadedzés.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Verstappen

72016.10.28. 18:31

Hamilton egy hajszállal a Ferrarik előtt délelőtt – Rosberg csak 7. lett

Fékprobléma hátráltatta a Red Bullt a piros zászlót is hozó első edzésen

42016.10.28. 15:36

Bajnokok a bajnoki címért küzdő duóról

Így látja a mercedesesek csatáját Button, Räikkönen, Alonso és Vettel!

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek