A hóban motorozás mentette meg Verstappan brazíliai versenyét

írta: M4Sport
2016. november 24. 08:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

A négykerekű motorral szerzett tapasztalatai segítettek Max Verstappennek az interlagosi megpördülés „átvészelésében”. Elárulta, hogy csinálta!

A holland kommentátor még egy cifrát káromkodott is, amikor meglátta a számukra vérfagyasztó jelenetet. Nem sokkal azt követően, hogy Max Verstappen a két héttel ezelőtti Brazil Nagydíjon a külső íven megelőzte Nico Rosberget, kis híján Marcus Ericssonhoz és Felipe Massához hasonlóan a szalagkorlátban végezte. Red Bullja egy vízátfolyáson megcsúszva pördült meg, s csak centiken múlt, hogy nem tört össze.

Egy szerdai abu-dzabi rendezvényen elárulta, hogy mentette meg a helyzetet. „Amikor megpördültem, ráléptem a fékre, és blokkoltam mind a négy kereket. Aztán egyenesbe hoztam a kormányt, mert ha elfordítod, elkezdesz pörögni. Vagyis négy kerékkel driftelsz. Amikor láttam, hogy az eleje a helyes irányba csúszik, minden tökéletesen alakult. Közeledtem a falhoz, ezért fölengedtem a féket, és a kerekek újra forogni kezdtek, majd betapadtak. Ezzel visszanyertem az irányítást” – magyarázta a holland.

„Szerencse is kell ahhoz, hogy az autó jó irányba mozogjon, hiszen ha elkezdesz össze-vissza forogni, akkor gondban vagy. De én szerencsés voltam, hogy a jó irányba indult el. Onnantól pedig már én irányítottam, és el tudtam kerülni a falat.”

A szerencsén túl tehát jó reakció, valamint érzék és tudás is kellett a mentéshez. No meg némi rutin, melyet gyerekként quadozás közben szerzett a hóban. „Az ilyesmit a hóban való quadozás vagy gokartozás közben lehet megtanulni. Ha van egy pillanatod, mindig próbálsz korrigálni. Én már egészen kis korom óta ezt csinálom” – magyarázta. Érdekesség, hogy rajta kívül még két világbajnoknak, Sebastian Vettelnek és Fernando Alonsónak volt hasonló mentése a verseny során, többen viszont nem reagáltak ennyire jól a hibára.

Verstappent persze elsősorban előzései kapcsán hasonlították nagy bajnokokhoz – például Ayrton Sennához vagy Michael Schumacherhez. Ettől ő azonban nem ragadtatta el magát. „Ez hízelgő, de fontosnak tartom, hogy közömbös maradjak ezek kapcsán. Nagyszerű verseny volt, de már vége, már előre tekintek. Másnap még mindig nagyon boldog voltam a teljesítményem miatt. Már annak is örülhettem, hogy célba értem, mivel az utolsó szektorban nagyon nehéz volt vezetni, ezért nem bántam az utolsó körben, hogy az már az utolsó kör” – fogalmazott.

Egy szurkolói videó Verstappen megcsúszásáról:

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”