A Honda csalódott: nem tudták megmenteni Alonso motorját

írta: M4Sport
2016. március 29. 15:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Honda megerősítette, Fernando Alonso teljesen új hajtóegységgel vág neki a Bahreini Nagydíjnak, hiszen a melbourne-i baleset következtében az első erőforrás tönkrement. De nemcsak a motort kell cserélni; a McLaren új karosszériával készül a folytatásra.

Nem túlzás kijelenteni, a baleset pillanatában senkit sem érdekelt, mennyire sérült a McLaren-Honda, ám miután Alonso kimászott a roncsok közül és jelezte, rendben van, majd a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) orvosai is megerősítették, komolyabb sérülés nélkül megúszta ijesztő bukását a figyelem lassan versenygépére terelődött.

A Honda már jelezte, a belső égésű motort mindenképpen cserélni kell a spanyol autójában, első körben azonban azt még nem akarta kimondani, hogy egyik részegységet sem sikerült megmenteni. A Bahreini Nagydíj előtt azonban bejelentették, Alonso egy teljesen új hajtóegységgel vág neki a hétvégének. „Csalódottak vagyunk az első vizsgálat után, hiszen a motor mellett a környező alkatrészek is komolyan megsérültek, túl nagy volt ugyanis a baleset hatása. A teljes hajtóegységet ki fogjuk cserélni Bahrein előtt” – mondta Haszegava Juszuke.

A Honda sportigazgatójaként dolgozó japán szakember a szezonnyitó tapasztalatairól és a hétvégi futammal – ahol hagyományosan komoly hangsúly kerül a motorokra és azok teljesítményére – kapcsolatos elvárásairól is beszélt. „Teljesen egyértelmű, hogy még javítanunk kell a teljesítményünkön” – jelentette ki határozottan. „De szerencsére már többet tudunk arról, hol állunk most, és miként építhetünk a Melbourne-ben szerzett adatokra” – tette hozzá.

Fernando AlonsoA McLaren odatette magát

A baleset természetesen nemcsak a Hondának okozott fejtörést, hanem a McLarennek is: a csapatnak jóformán teljesen új autót kellett építeni néhány nap leforgása alatt. „Az a legfontosabb, hogy Fernando megúszta ezt az ijesztő bukást” – kezdte a versenyigazgató, Éric Boullier. „Köszönettel tartozom a McLaren és a Honda minden dolgozójának, azért a hihetetlen munkáért, melynek eredményeként megépült a karosszéria és az autót fel tudtunk készíteni a futamra. Komoly eredmény ez két tengerentúli futam között, és valódi bizonyítéka a csapatmunkának.”

Most, hogy az ijedtség már a múlté és az autót is sikerült felkészíteni a hétvégére, Boullier számára is a teljesítmény került a figyelem központjába. „Azokra a biztató adatokra szeretnénk építeni, melyek megmutatták, komoly javulást értünk el a tavalyi év óta. Még mindig javíthatunk a teljesítményen, és vannak még kiaknázásra váró lehetőségek, viszont a tesztek és a szezonnyitó közötti ugrás megmutatta, mit érhetünk el, a csapat pedig a folytatásban is keményen fog dolgozni. Folyamatosan javítani akarunk a csomagon, és fejlesztésekkel szeretnénk készülni a hétvégére.”

Alonso balesetét természetesen az FIA is kivizsgálja; a Corriere della Sera információi szerint például kiemelt figyelmet fordítanak az összetört ülés elemzésére (ez a 46 G-s erőhatás következtében sérült meg, amikor a McLaren becsapódott a kavicságyba). A vizsgálatok során egyébként fontos adatokhoz juthatnak az idén bevezetett szupergyors kamera felvételeiből is. Ez, a versenyzők fejére irányított eszköz rögzíti a baleset és az azt megelőző időszak eseményeit, pontosan kielemezhető tehát, hogyan mozog a versenyző feje, milyen erőhatások érik, és mekkora védelmet nyújt az autó.

Éric BoullierMár Alonso is Bahreinre készül

A kétszeres világbajnok csupán a térdén szerzett kisebb sérülést, a baleset másnapján izomfájdalomra panaszkodott, közösségi oldalán pedig jelezte, bár a bukás szerencsés kimenetelű volt, azért nehéz hét áll mögötte. Ennek ellenére egy percig sem gondolkodott el azon, részt vesz-e a soron következő bahreini futamon (valószínűleg nem is lesz gond az indulással, igaz, egy rutinvizsgálaton azért át kell majd esnie).

„Először is, örülök, hogy az ausztráliai balesetem után Bahrein felé vehetem az irányt” – idézi szavait a csapat közleménye. „Az utóbbi időt pihenéssel töltöttem, most viszont már izgatottan várom, hogy újra autóba üljek. Papíron a melbourne-i futam nem volt túl jó a csapat számára, az esés előtt azonban voltak jó csatáim és az autó is ígéretesnek tűnt, szóval most abban bízom, hogy Bahreinben is hasonló lesz a helyzet, és abban, hogy most elkerüljük a bajt” – folytatta.

„A tesztek alatt és a szezonnyitón láthattuk, hogy a megbízhatóság rendben van, ez pedig jól példázza, milyen keményen dolgozik a csapat azért, hogy jobb legyen a csomagunk. Azért is mindent megtettek, hogy a karosszéria ismét rendben legyen; lenyűgözött, milyen gyorsan talpra tudtunk állni. Igyekszünk új alkatrészeket vinni a futamokra, és ha minden időben felkerül az autóra, akkor a lehető legtöbb időt kell a pályán töltenünk már az első pénteki szabadedzésen is” – magyarázta.

Fernando Alonso

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#5 Thibczy 2016. március 29. 19:57  
HannaLill:
Ezért a harmatgyenge hajtásláncért egyáltalán nem kár

Van hova fejlődni, de szerintem azért ez túlzás. Nekem úgy tűnik legalább a Renault-t sikerült utolérniük.

f1m12
#4 f1m12 2016. március 29. 17:44  

vannak nagyobb problémáik is. bizonyára

HannaLill
#3 HannaLill 2016. március 29. 17:29  

Ezért a harmatgyenge hajtásláncért egyáltalán nem kár

HannaLill
#2 HannaLill 2016. március 29. 17:28  

Alonsonak hatalmas szerencséje hogy egyik belső szerve se szakadt le a hirtelen lassulástól.

khristiank
#1 khristiank 2016. március 29. 17:15  

hát... ezt a verseny alatt megmondtam, hogy ez a gép egy az egyben kuka... :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa