A Honda felkészületlen volt

írta: M4Sport
2016. február 01. 14:36
FOTÓ: ©xpbimages.com
McLaren, Honda
© xpbimages.com

A hétéves kihagyásnak is köze volt a Honda gyengélkedéséhez, hiszen a mérnököknek ismét fel kellett venniük a királykategória ritmusát, ezért túl lassan reagáltak a felmerülő problémákra – jelentette ki a cég sportigazgatója, Arai Jaszuhisza.

A Honda legutóbb 2008-ban képviseltette magát a királykategóriában, aminek szabályai alaposan megváltoztak a cég távolléte alatt; 2014-ben például bevezették a V6-os turbófeltöltős erőforrásokat, melyek komoly kihívás elé állították a gyártókat. A japánok visszatérését mindenki izgatottan várta, a 2015-ös év azonban elsősorban a kudarcokról szólt, hajtóegységük ugyanis megbízhatóság és teljesítmény tekintetében is elmaradt az ellenfelek erőforrásaitól.

A cég sportigazgatója szerint a gyengélkedés a hosszú távolléttel is összefüggésbe hozható, a Forma-1 tempójától elszokó mérnökök ugyanis lassan reagáltak a problémákra. „A szezon roppant nehéz volt, mi pedig nem bírtunk megfelelni a szurkolók, a McLaren és a támogatók által támasztott elvárásoknak” – mondta a japán szakember a Nikkei Asian Review munkatársának. „Mindennek több oka is van, de úgy vélem, az eredményeink magukért beszéltek.”

„A szezon elején éreztük a hétéves távollét hatását. Számítottunk rá, hogy lesznek technikai gondok, és bár sikerült felfedeznünk őket, nem ismertük fel a pontos okokat és tettünk gyors lépéseket, hogy orvosoljuk ezek a problémákat. Attól szenvedtünk, amit a sportolók életlenségnek neveznek; nem voltunk megfelelően felkészülve a mérkőzésre. Márciusban úgy érkeztünk meg az Ausztrál Nagydíjra, hogy még nem uraltuk a hibrid rendszert. Mindent beleadtunk, de sok műszaki hiba hátráltatott bennünket, mielőtt hasznosíthattuk volna a tapasztalatainkat” – magyarázza.

„A Spanyol Nagydíjig olyan volt, mintha folyamatosan ütöttek volna bennünket. Amikor megoldottunk egy problémát, rögtön szembesültünk egy másikkal. A legnagyobb problémát az energia-visszanyerő rendszerek jelentették. A nyári szünet után, a belga és az olasz futam alatt ismertük fel ezt a problémát, mert egyszerűen nem tudtuk tartani a lépést a többiekkel, ezeken az úgynevezett erőpályákon. Ha növeltük is a motor teljesítményét, az egyenesekben elveszítettünk 160 lóerőt a problémák miatt. Az egész hardvert felül kell vizsgálnunk és át kell alakítanunk, de ezt a szezon során nem tehettük meg” – beszél részletesebben a legfőbb problémáról.

A szezon során több alkalommal is felmerült, hogy a McLarent a Honda felfogása is visszaveti, a cég ugyanis nem akar külsős szakembereket alkalmazni, holott egy olyan szakember, akit az egyik riválistól igazolnak, sokat segítne. Bár a McLaren is utalt erre, a Honda továbbra is kitart saját filozófiája mellett. „Valamikor tavaly nyáron megkérdezték, vannak-e forrásaink a fejlesztéshez és tudni akarták, miért oldunk meg mindent házon belül. Kérték, hogy alkalmazzunk külsős szakembert, ami Európában bevett szokás. Elmagyaráztuk, hogy nekünk más a filozófiánk. Fontosnak tartjuk a munkaerő kinevelését. Szerintünk nem elfogadható, hogy egy külsős mérnök csak három vagy négy hónapig marad (a csapattal), esetleg fél évig” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Bigbang
#1 Bigbang 2016. február 01. 15:56  

Talán az egyik legjobb interjúk közé tartozik, amikor a projektvezető vagy kutatás-fejlesztési vezető kielemzik a szezont.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”