A Honda felkészült egy második csapatra – bővítették gyárukat!

írta: M4Sport
2016. szeptember 23. 11:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kibővítette európai bázisát a Honda, hogy felkészüljön egy másik istálló motorokkal történő ellátására – árulta el sportigazgatójuk. Arról is beszélt, vannak-e már érdeklődők.

A japán gyártó már visszatérésének bejelentésekor előrebocsátotta, hogy csak az első szezonban lesz a McLaren kizárólagos motorpartnere, ígéretet tett az FIA-nak arra, hogy később más csapatokat is ellát majd motorral. Hamar kiderült azonban, hogy ez nem ilyen egyszerű. Egyfelől a wokingi csapat megszabhatja nekik, hogy mely istállók kaphatnak még motort tőlük (közvetlen riválisként a Red Bullnak esélye sem volt egy szerződésre velük a múlt évben); másfelől az első két évükben mutatott teljesítményük nem is tette túl vonzóvá őket a mezőny többi tagja számára.

Ez utóbbi viszont reményeik szerint már a közeljövőben megváltozik, a japánok éppen ezért máris megkezdték hátterük fejlesztését arra az esetre, ha egynél több gárdát kellene kiszolgálniuk. Haszegava Juszuke sportigazgató az Autosportnak elárulta, a nyáron már ezt szem előtt tartva kezdtek az angliai Milton Keynesben lévő bázisuk bővítésébe. „Jelenleg nincs módunkban más csapatokra fordítani a forrásainkat, de ilyen gyártóvá kell válnunk. Fel kell készülnünk arra, hogy nagyobb forrásokkal és jobb háttérrel rendelkezzünk. Talán a következő év végén már elmondhatjuk, felkészültünk motorral ellátni egy másik csapatot is. Erre készítjük fel a struktúránkat.”

„Milton Keynesben már felépítettük a gyárunkat, egy nagyobbat. Nem óriási, de elég nagy. Úgy döntöttünk, felkészülünk egy második csapatra, már csak a szükséges embereket kell szerződtetnünk hozzá. Elég tartalékasztalunk van számukra!”

Haszegava abban bízik, ha úgy fejlődnek, mint eddig, hamarosan kelendő is lesz a motorjuk. Elmondása szerint mára eljutottak odáig, hogy erőforrásukkal sikerült lehagyniuk a Toro Rosso által használt 2015-ös Ferrari-motort. „Egy kicsit jobbak vagyunk a tavalyi Ferrarinál, de még le vagyunk maradva az idei Renault- és Ferrari-motortól” – vélekedett.

Elmondása szerint más csapatok egyelőre csak hosszabb távú lehetőségként puhatolóztak náluk. „Hosszabb távú tervekkel már kerestek minket. Valójában mindenki arról kérdezett, van-e esély arra, hogy a Honda motort adjon másoknak, de ezek csak beszélgetések. Konkrét üzleti szempontból még nem történt semmi” –fogalmazott.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#6 HannaLill 2016. szeptember 23. 20:31  

Renault motor használók lesznek gondba hamarosan 1-2-3 év attól függően hogy a gyári csapat hogyan fog fejlődni, mert a gyári csapat nem fogja hagyni hogy a partnercsapatok lealázzák őket
A RedBullnal is csak 2 éves szerződése van és ez nem véletlenül van így.

Denis Hunter
#5 Denis Hunter 2016. szeptember 23. 18:29  

azt hittem eddig sem a Hondan mult, hanem a McLaren vetozta meg, hogy tobb csapatnak is legyen Honda motorja. Manor lett volna jo valasztas, de ok is a mercihez huztak. Sauber szerintem nem fog megvalni a Ferraritol, meg ha olcsobb is a motor, mar regota partnercsapat es mindig megkapjak a legujabb fejleszteseket. Ott az autoval van a gond. Toro jovore Renault, szoval most, hogy adnanak, szerintem senkinek nem kell, ezert is nyilatkozhattak le, hogy lenne ra mod, mert kb tudjak, hogy jovore senki nem keri, akarmilyen jo is, csak a McLaren megengedte, hogy nyilatkozzanak egy ilyet, de meg mindig nem szeretnek, ha mas is hasznalna ezt a motort. Majd ha odaertek az elejere es az autoval is betalalnak. Talan 2018

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. szeptember 23. 14:52  
Safrane2.5:
Na még az is lehet hogy lesz Toro-Honda ... :) Ha lesz,akkor a McLaren felkötheti a gatyót ,mert ha az idei kasznit nézzük,elég vacak a Torohoz képest.

Toro-nak biztos szerződése van a renault-val jövőre, szal ez kizárt.

kulcsarb
#3 kulcsarb 2016. szeptember 23. 14:30  
Berger 87:
Én a Sauber helyében elgondolkodnék rajta. Beelőzte őket a Haas, most ők az úgymond testvér csapat, ha jövőre is fejlődik a Honda, akkor szerintem lesz olyan, aki 2018-ra leszerződne velük.

a Sauber helyében már jövőre váltanék,
a Hondától biztos olcsóbban kapnának motort, mint most a Ferraritól,

és az utolsó helyre azzal is odaérnek :P

Berger 87
#2 Berger 87 2016. szeptember 23. 11:55  

Én a Sauber helyében elgondolkodnék rajta. Beelőzte őket a Haas, most ők az úgymond testvér csapat, ha jövőre is fejlődik a Honda, akkor szerintem lesz olyan, aki 2018-ra leszerződne velük.

Safrane2.5
#1 Safrane2.5 2016. szeptember 23. 11:43  

Na még az is lehet hogy lesz Toro-Honda ... :) Ha lesz,akkor a McLaren felkötheti a gatyót ,mert ha az idei kasznit nézzük,elég vacak a Torohoz képest.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt