A Hondánál beismerték: változik az erőforrás Achilles-sarka

írta: M4Sport
2016. február 21. 11:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Honda Forma1-es projektjének vezetője, Arai Jaszuhisza megerősítette, hogy csapata változtatott a tavalyi teljesítménybeli problémák legfőbb forrásán, a kompresszor kialakításán.

A McLaren-Honda világbajnok versenyzői, Fernando Alonso és Jenson Button 2015-ben többször is arról számoltak be, hogy a hosszú egyenesek végére „ijesztő” sebességkülönbség alakul ki köztük és az ellenfelek között – ami jórészt a Honda túl kicsire szabott, azaz energia-visszanyerés szempontjából elégtelen turbója okozott. A módosítás kézenfekvőnek tűnt és sok pletyka alapját szolgáltatta a télen – a Honda-főnök most meg is erősítette, hogy ezen a téren változott az erőforrás.

„A tavalyi évből kiindulva télen változtatásokat eszközöltünk a kompresszoron és az erőforrás más részein, amivel jobban beérett az átfogó koncepciónk” – mondta a japán szakember. „A téli tesztek nyolc napja alatt arra fogunk összpontosítani, hogy megismerjük az autó egyensúlyát az új kasztnival valamint az új erőforrással, és különösen az energia-visszanyerő rendszer (ERS) új irányvonalával.”

Bevezető nyilatkozatában Ron Dennis McLaren-vezérigazgató a roppant ínséges 2015-ös szezonjuk ellenére is kitartott amellett, hogy csapata – előbb-utóbb – győzelmekre tör, Arai viszont ezúttal óvatosabb volt az esélyeiket illetően.

„Amíg a tesztek véget nem érnek, addig nem fogjuk pontosan tudni, hogy hol állunk a mezőnyben” – jegyezte meg, „de már nagyon várjuk, hogy megint pályára lépjünk, adatokat gyűjtsünk és adatokat küldjünk vissza a mérnökeinknek, hogy megfelelően felkészüljünk Melbourne-re és arra, ami utána jön.”

A karácsonyi műszak esete

Az újév elején felmerült a hír, hogy a tervezetthez képest két héttel előrébb hozott szezonnyitó miatt a McLarennél karácsony napjaiban is dolgoztak a mérnökök és a szerelők – nem sokkal később pedig be is ismerték a dolgot a csapatnál. Eric Boullier csapatfőnök nem volt rest kiemelni az emberei idén télen mutatott kitartását és elkötelezettségét.

„A mögöttünk lévő hónapokban mindenki nagyon keményen dolgozott Wokingban, Szakurában és Milton Keynesben. A srácok bizonyították elkötelezettségüket, ennek eredménye pedig az, hogy tartani tudtuk a programunkat és az agresszív fejlesztési ütemet. A csapattagok bíznak a McLaren-Hondában; mindenkinek hálával tartozunk, aki részt vett az MP4-31 fejlesztésében” – jelentette ki a francia.

Mind Arai, mind Boullier meglebegtette, hogy a partnerség új emberekkel bővült a holtszezonban. A csapatvezető szerint ennek érezhető hatása lesz a fejlesztési ütemtervükre.

„Sosem lehetünk elégedettek, éppen ezért bővítettünk a mérnökcsapatunkat az előző hónapokban és biztosra vesszük, hogy a változtatások fel fogják gyorsítani az autó fejlesztési programját. A két barcelonai teszt csak beharangozója lesz a részlegeink közötti nagyszerű együttműködésnek.”

„Óvatosan és módszeresen állunk az első négy naphoz: a lehető legjobban szeretnénk kihasználni a rendelkezésünkre álló időt, a különböző működési eljárásokra koncentrálunk majd és az elektronika ellenőrzésére. Mindent le kell ellenőriznünk a garázsban, mielőtt csodát várunk a pályán. Úgy is mondhatjuk, hogy mielőtt futni akarnánk, meg kell tanulnunk sétálni. Végtére is, ez csak egy teszt. De biztosra vehetik, a csapat motivált lesz, és össze fogunk tartani.”

Az első barcelonai teszt február 22-én kezdődik a Circuit de Catalunyán.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

NYA.
#2 NYA. 2016. február 22. 07:56  

Hajrá srácok!Már nagyon kíváncsi vagyok,hogy mennyit javult az új gép.

qanic
#1 qanic 2016. február 21. 15:51  

A TELESPORT ismerje be, hogy nem tud magyarul!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa