„A jó pilóták továbblépnek, és Verstappen jó”

írta: M4Sport
2016. április 27. 17:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Max Verstappen hajthatatlan: a fiatal holland ismét egyértelművé tette, 2017-ben folyamatosan a dobogós helyezésekért akar harcolni, megtéve ezzel a következő nagy lépést pályafutásában. Csapatvezetője viszont úgy érzi, egy újoncnak 3 évre van szüksége az F1 teljes megértéséhez.

A Toro Rosso 18 éves versenyzője többször elmondta, már első F1-es szerződése aláírásakor is az volt terv, hogy két évet tölt a Red Bull második számú alakulatánál, ahol igyekszik mindent megtanulni a királykategóriáról, majd a harmadik szezonban megteszi a következő lépést, és ha lehet folyamatosan a dobogós helyezésekért küzd. Egyelőre úgy tűnik, a terven jövőre sem kell módosítani, eredményes bemutatkozása ugyanis több élcsapat figyelmét is felkeltette.

Noha ő maga mindig kiemeli, jól érzi magát a Red Bull kötelékében, édesapja pedig a hozzájuk való csatlakozást nevezte „elsődleges célnak”, folyamatosan jelennek meg pletykák, melyek szerint a Ferrari is megszerezheti a fiatal versenyzőt, akit még a Mercedes is figyel. „Természetesen jövőre már a dobogós helyezésekért akarok harcolni” – jelentette ki Verstappen határozottan egy, a Motorsportnak adott interjú során, amikor ismét szóba kerültek a célok és a következő idény. „De ebben a pillanatban csak és kizárólag a jelenlegi szezonra összpontosítok” – tette hozzá.

Noha több forrás is biztosra veszi, hogy Verstappen 2017-ben csapatot vált, ő egyelőre nem zárja ki, hogy eltölt még egy évet a Toro Rossónál, az istálló ugyanis sokat fejlődött az utóbbi években, nem elképzelhetetlen tehát, hogy itt is harcban lehet a dobogóért. „Nos, talán. Nem is tudom” – felelte kissé bizonytalanul, amikor arról kérdezték, a cél teljesítéséhez mindenképpen csapatot kell-e váltania. „Nekem most az idei év a legfontosabb. De minden nagyon ígéretesnek tűnik a jövőre nézve. Ennek nagyon örülök, és elsősorban ezért foglalkozom csak az idei szezonnal. Az idény végén pedig meglátjuk, mit hoz a jövő” – magyarázta.

Carlos Sainz, Max VerstappenHárom évre van szükség az F1 megismeréséhez?

A Toro Rosso csapatvezetője, Franz Tost nemrég arról beszélt, a versenyzőknek három évre van szükségük ahhoz, hogy teljesen megértsék a királykategóriát. Mindezt akkor nyilatkozta, amikor feltették neki a kérdést, Verstappen készen áll-e arra, hogy már 2017-ben az egyik élcsapat versenyzője legyen. „Nem tudom még. Egy versenyzőnek általában három évre van szüksége, hogy teljesen kiismerje a Forma–1-et. Hogy készen áll-e egy a csapatváltásra? Az rajta áll” – fejtegette a tapasztalat osztrák szakember.

Bár Tost elsősorban a pályán kívüli dolgok megismerésére és a nyomás kezelésére gondolt, amikor a tanulási folyamatról beszélt, Verstappen inkább az eredményekre asszociált a téma kapcsán, és kijelentette, egy harmadéves versenyző minden további nélkül harcolhat a dobogóért. „A legfontosabb az, hogyan vezesd az F1-es autókat, szerintem ezt kell megtanulni az első évben. A másodikban teljesítened kell, a harmadikban a dobogóért harcolni – én így látom! Ha olyan csomagunk lenne, mint a Mercedesnek, a győzelemért is küzdhetnénk. Már tudod, hogy kell gyorsan menni, már nem az autó megértéséről szól a dolog. Tanulás szempontjából az első év a legfontosabb. Természetesen később is tehetsz kisebb lépéseket. Minden évben tanulhatsz valamit; még Jenson Button is tanul. De az első a legfontosabb” – mondta a holland.

Verstappen édesapja nemrég meglehetősen magabiztosan nyilatkozott fia esélyeiről, aki elmondása szerint „biztosan” a három nagycsapat egyikénél fog versenyezni. Kijelentése után egyesek már kész tényként kezelik, hogy a fiatal pilóta 2017-ben a Red Bull első számú csapatát erősíti majd, az ezzel kapcsolatos pletykáknak pedig a cég tanácsadója – aki nem mellesleg a juniorprogramot is vezeti, és komoly beleszólással rendelkezik a szerződéseket illetően –, Helmut Marko is „megágyazott” legutóbbi nyilatkozatával. „A nagyon jó versenyzők legfeljebb két évet töltöttek a Toro Rossónál, aztán továbbléptek. Verstappen pedig nagyon jó versenyző” – jelentette ki sejtelmesen.

Helmut Marko

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#6 albutr 2016. április 28. 11:50  
Kepano:
Csak nehogy kipukkadjon a lufi!

nála nem fog.

Denis Hunter
#5 Denis Hunter 2016. április 28. 10:06  

csak a red bullbol es a torobol nem nagyon szoktak elszerzodni, ha onnan kiraknak (Vettel elment) akkor 90% hogy nem lesz mashol helyed. Persze ezzel nem azt mondom, hogy nem erdemelne meg egy kozepcsapatos ulest, de keves eselyt latok ra. Bar nem tudom mogotte vannak-e szponzorpenzek es ha igen, mennyi? Sainz-nak annyival konnyebb, hogy egyenlore nincs aki az utanpotlasbol jonne a helyere, vagyis 2, mert ha Max elmegy, akkor 1 meg johet is. Arra megint kicsi az esely, hogy Kvyat visszakerulne a Toro-ba, ha nem kap mashol helyet, RB nem szokott jotekonykodni, vagy helyet keresni, mint pl Pereznek a McLaren

Utoljára módosítva: 2016. április 28. 10:08

trialboj
#4 trialboj 2016. április 28. 08:06  
Osvát:
Hát, nem lennék sem Sainz, sem Kvyat helyében.

Én még Kvyat mozgó törölköző tartója is lennék, ha ezzel legalább az idei szezonban benézhetnék az F1 "belsejébe" :)))

Kvyat sem biztos hogy kikerül az f1ből, sokan válthatnak csapatot, ha idén tud mutatni valamit Ricsi ellen, akkor megragadhat valahol, és még bizonyíthatja hogy van helye egy jó csapatnál.

Osvát
#3 Osvát 2016. április 27. 21:41  

Hát, nem lennék sem Sainz, sem Kvyat helyében.

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. április 27. 18:04  

Akik 3 évet ültek a Toro Rossoba azokat kirúgták és legjobb esetben más szériában tudtak érvényesülni, de van aki ott se (Alguersuari) Itt a középmezőnybe már nem igazán tud mit tanulni. Pályákat ismeri, tudja, hogy kell együtt dolgozni egy F1-es csapattal. Innen tovább akkor lehet fejlődni ha bekerül az élmezőnybe ahol még nagyobb lesz majd a nyomás és komolyabb versenyzőket kell legyőzzön. De szerencsére ezt Marko is így gondolja és szvsz neki van talán a legnagyobb beleszólása abba, hogy RB-n belül ki hol fog versenyezni.

Kepano
#1 Kepano 2016. április 27. 18:02  

Csak nehogy kipukkadjon a lufi!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

22016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt

122016.10.25. 10:46

A Ferrarié a legrosszabb átmeneti tesztautó?

Nincs több leszorítóereje, mint az aktuális gépnek – a Red Bull szerint ígéretesek az új gumik