A jövő évi Pirellik Vettel-gumik lesznek?

írta: M4Sport
2016. október 17. 08:38
FOTÓ: ©Ferrari

Okos húzás Sebastian Vettel részéről, hogy ennyire aktívan kiveszi a részét a Pirelli-tesztekből – véli Stefan Johansson. Ő és Fernando Alonso is úgy látja, nagy előnyre tesz szert ezzel – utóbbi szerint igazságtalanul.

Bár a mögöttünk hagyott hétvége a Forma–1 mezőnye számára a pihenésről és az utolsó négy futamra való felkészülésről szólt, a Red Bullnak más feladatai is voltak. Pierre Gaslyval az átalakított 2015-ös autójuk volánjánál péntektől vasárnapig három napon át teszteltek az abu-dzabi versenypályán a Pirelli számára. Mindhárom nap 36 Celsius-fokos hőségben telt a gyakorlás. Gasly az első napon 81, a másodikon 103, a harmadikon pedig 93 kört teljesített, azaz összesen 277-szer fordult körbe az évzáró versenynek otthont adó ringen. A Mercedesszel teljesített múlt heti, eső mosta kétnapos teszten elért 91 körhöz képest ez óriási előrelépés.

Még három teszt van hátra a Pirelli felkészülési programjából – valamennyinek Abu-Dzabi ad majd otthont. Legközelebb november 2-a és 3-a között a Red Bull, aztán rá két hétre a Ferrari, a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj után pedig a Mercedesszel kiegészülve mindhárom csapat egyszerre viszi pályára autóját. Hogy pontosan kik ülnek majd bennük, az egyelőre kérdéses. A Mercedes a múlt héten Nico Rosberget is bevetette egy napra, a további tesztnapokon a németeknél és a Red Bullnál azonban rendre tesztversenyzők dolgoztak.

2017, Pirelli

A 2017-es abroncsok Vettel-gumik lesznek?

A korábban a Ferrarinál és a McLarennél is megforduló Stefan Johansson nem érti ezt az érdektelenséget. Szerinte a legelső naptól segédkező Sebastian Vettel rafináltan igyekszik már most némi előnyre szert tenni ellenfeleivel szemben azzal, hogy ennyire aktívan kiveszi a részét a felkészülésből. „Minden egyes kör kifizetődő lesz számára” – írta a svéd blogján. „Én is rengeteg gumitesztelt végrehajtottam, és ez a lehetséges legjobb módja annak, hogy lendíts a saját és a csapatod teljesítményén.”

„A Pirellinek tetszeni fog az a sok tanács, amit Vettel ad nekik, mert a mérnökök sok észrevételre vágynak. Kétség sem férhet hozzá, hogy ezek a gumik főként az ő visszajelzésein fognak alapulni. És a versenynapokon nincs is fontosabb tényező a gumiknál. Ha Vettel olyan gumikat kap, amelyek illenek a vezetési stílusához, amelyekkel száz százalékig elégedett, nem lesz gondja azzal, hogy az autója úgy viselkedjen, ahogyan azt ő szeretné, és így azonnal támadásba lendülhet. Rendkívül okos húzás volt ez részéről, és hihetetlen butaság a többi versenyzőéről, akik nem vesznek részt a tesztelésben, miközben módjukban állna” – bírálta a Mercedes és a Red Bull versenyzőit.

Johansson szerint ez is csak azt mutatja, hogy Vettel mindenre képes, csak hogy sikerre vezesse a Ferrarit. „Ez pontosan az, amit Michael Schumacher is tett. Minden egyes tesztlehetőséget megragad. Emlékszem, az ferrarisok gyakran mondták nekem, hogy valahányszor a csapatnak volt pár tesztnapja, Michael máris hívta őket, hogy jelezze, valamit ki szeretne próbálni az autón, valami új ötlete van, és érdeklődött, hogy ez megoldható-e pár napon belül a tesztelésre.”

Pirelli, 2017, Sebastian VettelAlonso: Ez igazságtalan

Vannak persze versenyzők, akik azért nem tesztelnek, mert meg sem tehetik. Fernando Alonso például maga is úgy látja, hogy Vettelék nagy előnybe kerülnek, a McLaren azonban nem biztosított átmeneti tesztautót a Pirelli számára, így neki esélye sincs bekapcsolódni a munkába. „Mindig előny, ha felkészülhetsz arra, mit is várhatsz a gumiktól a következő évben. 2007-ben nagyjából hasonló volt a helyzet: beleugrottunk az ismeretlenbe” – utalt arra, hogy abban az évben a korábban használt Michelin-gumikról Bridgestone-ra váltott.

„De hasonló volt a Pirelli-korszak kezdete is 2011-ben. Akkor mindenki helyzete azonos volt, ezúttal viszont csak pár versenyzőnek és csapatnak van lehetősége tesztelni. Ez kissé igazságtalan” – állapította meg.

„Csak páraknak adatik meg a lehetőség, pedig jó lenne, ha mindenki egyforma esélyeket kaphatna az utolsó verseny után a tesztelésre. De persze tudom, hogy vannak különbségek a mostani és a jövő évi autók tervezésében, melyek a gumikat is érintik. Csak reménykedni tudok abban, hogy jó gumikat kapunk. Most a Pirelli többet tesztelhet, mint korábban bármikor. Korábban a gumik minősége nem volt annyira jó a teszthiány miatt, most viszont megvan a tesztprogramjuk, szóval jó gumikra számítok a következő évben” – nyilatkozta a kétszeres világbajnok.

2017, Pirelli

Oszd meg!

24 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

andrea1
#24 andrea1 2016. október 18. 08:30  
qwerm:
és erre megy ez a rohadt nagy hype? erre a 2 napra?

Igen :D értelmetlen ez a nyilatkozat, ezt a Ferrarinak kellene amúgy is.kihasználni elsősorban.
Amúgy fognak még tesztelni a következő tesztelhetőségen minden.bizonnyal mind a.ketten, Kimi.is Monza után maga kérte hogy had.mehessen, valószínűleg az elsőn is.ment volna, csak nem.volt igazi az időpont.

qwerm
#23 qwerm 2016. október 18. 07:19  
andrea1:
Seb 2-t, Kimi 1 napot

és erre megy ez a rohadt nagy hype? erre a 2 napra?

andrea1
#22 andrea1 2016. október 17. 19:10  
qwerm:
hány napot tesztelt seb és mennyit kimi?

Seb 2-t, Kimi 1 napot

ernike
#21 ernike 2016. október 17. 18:05  

Hagyjuk már a hülyeséget. A Pirelli nem olyan gumit gyárt amilyet akar hanem amilyet tud, a másik meg sikeres Vettel akkor lesz ha a kocsija jó nem a gumija. A gumi mindenkinek ugyanaz lesz.

Utoljára módosítva: 2016. október 17. 18:05

qwerm
#20 qwerm 2016. október 17. 17:59  

hány napot tesztelt seb és mennyit kimi?

Denis Hunter
#19 Denis Hunter 2016. október 17. 16:37  

nehogymar Rai megint megszorongassa a kis kedvencet :)

albutr
#18 albutr 2016. október 17. 15:14  

nem is kellett volna az ilyen teszt minden csapatnak adni belőle és annyit tesztelnek amennyit akarnak.

fist1
#17 fist1 2016. október 17. 15:03  

Hát azért a gumi egy igen fontos tényező ebben a sportban, mindig is az lesz, szóval nem mindegy még a Ferrarinak sem.

Ami pedig a dolog igazságosságát illeti, arról felesleges vitázni: hogy (végre) megfelelő minőségű, biztonságos gumikkal álljon elő a Pirelli, az élvezi a legnagyobb prioritást. Ehhez tesztelni kell. A teszthez pénzre van szükség. Akinek van pénze, az tesztel. Akinek nincs, az relatíve hátrányba kerülhet, ugyanakkor ő is jobb minőségű, kevésbé háklis, biztonságosabb gumikkal dolgozhat úgy, hogy másnak a büdzséjét terhelte a tesztköltség. Másrészt viszont a Merci, RB, Ferrari triumvirátus így is, úgy is a többi csapat előtt van, tehát oly mindegy. Még a McLarennek is, amíg az autó legfeljebb a középmezőny elejére jó jobb napjaikon.

Utoljára módosítva: 2016. október 17. 15:11

Rocketfinger
#16 Rocketfinger 2016. október 17. 13:55  

keverem valamivel, vagy mi, de volt egy olyan info, hogy az FIA nbem adott engedélyt, hogy az idei motorral teszteljenek. ment volna a Mclaren is, de a tavalyi egység, nem kimondottan khm felhasználóbarát. azt elutaztatni a világ másik végére azért, hogy 0-24-ben a garázsban reszeljék tényleg luxus lett volna.

Utoljára módosítva: 2016. október 17. 13:55

Toti
#15 Toti 2016. október 17. 13:42  
vinyei93:
Mondjuk erről nem tudtam. Hát akkor ez pedig balszerencse. :/

Nem balszerencsének mondanám, egy stratégiai döntés következménye. Ha a Honda már 2014-ben beszáll, akkor nem lenne ez a helyzet.

Rikii
#14 Rikii 2016. október 17. 13:19  

A Mclaren utasitotta vissza a lehetoseget a Pirelli tesztre, szoval nem rinyalni kell hanem Dennis-t jol seggberugdalni.

Go.Michael
#13 Go.Michael 2016. október 17. 13:18  

Nem értem a problémát, egész évben attól zeng a sajtó, és főleg Alonso, hogy jövőre mekkora bajnokok lesznek, és idén már mennyire pöpec a kasznijuk. Ja várjuk, ennek semmi valóságalapja?! Kellett volna építeni egy autót és menni tesztelni, mindenkinek jobb lett volna, ha egy szoros küzdelmet hozó évet látnánk... Vettel pedig hiába bánhat vajkönnyűen a gumikkal, ha a kocsi lassú lesz. Sokkal inkább félnék a Newey féle rb-től. Beleöregedett az ígéretekbe a spanyol, de főként a sikertelenségbe.

f1m12
#12 f1m12 2016. október 17. 12:29  

bár úgy lenne, de szerintem hiába erőlködik szerencsétlen, nem ezen múlik. a Ferrari nincsen és nem is lesz azon a szinten, mint mondjuk a RB vagy a Mercedes. tök mindegy, hogy ott a tesztpilóták mennek most.....

Fox Mulder
#11 Fox Mulder 2016. október 17. 12:08  

Ezek a tesztek arra nagyon jók, hogy a Pirelli jövőre is megnyerje a "gumiháborút".
Milyen kapkodás lenne a csapatokért, ha a Michelin is beszállt volna...

Fox Mulder
#10 Fox Mulder 2016. október 17. 12:03  
F1890:
egyesek szerint nem fontos a teszt. a pirelli túl balfék ahhoz h olyna gumit csináljon ami vettelnek fekszik. és sokat érnek vele ha fekszik neki ha a kasztnijuk valszeg a rb merci mögött lesz. szóval erről ennyit

"a pirelli túl balfék ahhoz h olyan gumit csináljon ami vettelnek fekszik"?
Vettel a VB címeit nagyban köszönhette a jó tapadásnak, ami egyrészt aero, másrészt gumi.
A négy VB cím közül háromnál a Pirelli volt a gumiszállító, szóval véleményem szerint a Vettel - Pirelli együttműködés eredményes is lehet.
Azzal viszont egyetértek, hogy a kasztni miatt fogják ezt elbukni. Ez a Ferrari nem az a csapat, mint volt neki az RB.

Diák Murphy
#9 Diák Murphy 2016. október 17. 11:45  

Mondjuk a Ferka annyira "erős" stratégiában, hát még fejlesztésben, hogy max Perez Saubres teljesítményére lesz képes. Egy cserével, de max 4.helyen

vinyei93
#8 vinyei93 2016. október 17. 11:33  
Pendulum:
Azon apró kis részlet mellett mindenki elsiklik,hogy a Mclaren teszelt volna ,de mivel 2014-ben nem volt még motorszállitójuk a Honda ,a tavalyi motor pedig kuka,ezért az idei motort akarták belepréselni a 2014-es Kasztniba nyilván engedélyt nem kaptak rá,ezért nem tesztel a Mclaren,csakhogy tisztába legyünk vele.

Mondjuk erről nem tudtam. Hát akkor ez pedig balszerencse. :/

F1890
#7 F1890 2016. október 17. 11:18  
Schwarzi:
És mostanában a Ferrari is elég balfék. Nem biztos, hogy ki tudják használni az előnyt. A RB és a Merci már más kérdés. Amúgy meg tök mindegy mi van, valaki mindig vinnyog :)

plusz ha annyira fontos lenne a merci is minden követ megmozgat (hacsak nem titokba tesztelnek megint xd) h pilótáikkal teszteljen, de külön a pirelli kérésére állították rendelkezésükre rózbit és hamiltont.

szóval ez majd jól mutathat a kirakatban ha adott esetben a ferrari véletlen betalál a tutiba

Utoljára módosítva: 2016. október 17. 11:19

Schwarzi
#6 Schwarzi 2016. október 17. 10:57  
F1890:
egyesek szerint nem fontos a teszt. a pirelli túl balfék ahhoz h olyna gumit csináljon ami vettelnek fekszik. és sokat érnek vele ha fekszik neki ha a kasztnijuk valszeg a rb merci mögött lesz. szóval erről ennyit

És mostanában a Ferrari is elég balfék. Nem biztos, hogy ki tudják használni az előnyt. A RB és a Merci már más kérdés. Amúgy meg tök mindegy mi van, valaki mindig vinnyog :)

Pendulum
#5 Pendulum 2016. október 17. 10:55  
vinyei93:
Egyrészt, a cím erősen úszító, egy szóval nincs kiemelve Vettel Alonso nyilatkozatában. Másrészt, akármennyire Alonso szimpatizáns vagyok, nem most kellene ilyeneket mondani, hanem mikor lehetett volna, akkor kellett volna mondani a McLarennek és a Hondának, hogy márpedig lesz teszt, mert így hátrányban leszünk. Ha hisztizni akkor hisztizni, de így utólag már hiába mondja. Ezzel csak a sírást mutatja, semmi mást. na mind1

Azon apró kis részlet mellett mindenki elsiklik,hogy a Mclaren teszelt volna ,de mivel 2014-ben nem volt még motorszállitójuk a Honda ,a tavalyi motor pedig kuka,ezért az idei motort akarták belepréselni a 2014-es Kasztniba nyilván engedélyt nem kaptak rá,ezért nem tesztel a Mclaren,csakhogy tisztába legyünk vele.

F1890
#4 F1890 2016. október 17. 10:50  

egyesek szerint nem fontos a teszt. a pirelli túl balfék ahhoz h olyna gumit csináljon ami vettelnek fekszik. és sokat érnek vele ha fekszik neki ha a kasztnijuk valszeg a rb merci mögött lesz. szóval erről ennyit

vinyei93
#3 vinyei93 2016. október 17. 10:48  

Egyrészt, a cím erősen úszító, egy szóval nincs kiemelve Vettel Alonso nyilatkozatában.
Másrészt, akármennyire Alonso szimpatizáns vagyok, nem most kellene ilyeneket mondani, hanem mikor lehetett volna, akkor kellett volna mondani a McLarennek és a Hondának, hogy márpedig lesz teszt, mert így hátrányban leszünk. Ha hisztizni akkor hisztizni, de így utólag már hiába mondja. Ezzel csak a sírást mutatja, semmi mást. na mind1

Balrog
#2 Balrog 2016. október 17. 10:09  

remélem jövőre Pirelli-protekciósként fojtó Vettel dominanciát fogunk látni akkor, mert ha nem, akkor valaki csak hülye :D

andrewv84
#1 andrewv84 2016. október 17. 10:07  

Eddig nem úgy volt, hogy a Mclaren nyávogott, hogy túl drága építeni egy ilyen öszvér autót? Amúgy is érthetetlen a sírás, hiszen a kasztnijuk már most olyan jó, hogy jövőre dominálnak, nem?! :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt