A kevesebb tesztnap esély a kicsik számára?

írta: M4Sport
2016. január 13. 17:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nico Hülkenberg úgy érzi, a kisebb csapatok, s kimondottan a Force India is profitálhat abból, hogy idén a megszokottnál is kevesebb teszt áll majd a csapatok rendelkezésére az új idényre való felkészüléshez.

„Ez olyan, mintha arra kérnéd Lionel Messit, hogy teniszlabdával eddzen, vagy Rafael Nadalt, hogy pingponggal készüljön” – Fernando Alonso 2012-ben e szemléletes hasonlattal mutatott rá arra, mennyire idegen a Forma–1 alapelveitől, hogy évek óta szigorúan korlátozzák gyakorlási lehetőségüket. A tesztek számának csökkentésére főként a pénzspórolás és a csapatok személyzetének kímélése miatt volt szükség, és bár ilyen tekintetben hatékony a megszorítás, a kevés teszt egyúttal a csapatok fejlesztési tempóját is jelentősen lassítja.

Bár ennek kapcsán időről időre több résztvevő is panaszkodik (tavaly például a McLaren bosszankodott leginkább), úgy tűnik, a döntéshozókat mindez kevéssé hatja meg. Olyannyira, hogy 2016-ban minden eddiginél rövidebb lesz a téli felkészülés: a csapatoknak a korábbi években megszokott 12 helyett már csak 8 tesztnap áll a rendelkezésükre, két négynapos teszt formájában. Tekintve, hogy a két alkalom között korlátozott mértékben lehet majd módosítani az autókon, mindez azt is jelenti, hogy aki rosszul kezd az új autójával, vélhetően az első nagydíjhétvégéken is szenvedésre lesz ítélve.

Nico Hülkenberg úgy véli, e szigorításból a kisebb, szerényebb költségvetéssel és háttérrel rendelkező, de hatékonyan dolgozó csapatok profitálhatnak leginkább, mint amilyen a Force India. „A kevesebb tesztlehetőség nagyobb esélyt kínál számunkra az első pár versenyen, ha jobban fel tudunk készülni, mint a többiek. És mi megtartjuk a lendületünket 2015-ről” – jósolta a német a Formula1.com-nak, utalva a silverstone-i csapat erős szezonhajrájára. „Végső soron mindenki számára nyolc nap áll rendelkezésre, és mindannyiunknak ennyi idő alatt kell boldogulnunk.”

Egy évvel ezelőtt persze vélhetően más lett volna Hülkenberg véleménye. Akkor a Force India megcsúszott a fejlesztési munkálatokkal, kihagyta az év első tesztjét, ráadásul átmeneti autójával is sokat küszködött az első futamokon. Ennek ellenére a nyáron bemutatott B-autójukkal ugrásszerű előrelépést értek el, aminek következtében végül így is megszerezték a konstruktőri bajnokság 5. helyét – az istálló legsikeresebb szezonját zárva ezzel.

Hülkenberg úgy érzi, akár még ennél is lehetnek jobbak. „Nehéz megítélni, mit csinálnak a többiek, és végül hogy állunk majd az első versenyen. De amit eddig láttam a csapat fejlesztéseiből, az alapján jó eredményeket várok. Talán még jobbakat is, mint 2015-ben” – nyilatkozta a Force India versenyzője.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Carlos Sainz

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa

32016.10.24. 15:48

Arrivabene: Hülyeség változtatni

Inog a talaj a csapatfőnök alatt – a Ferrari barátkozhat a bronzérem gondolatával?