A legtitkosabb adatok – a ’16-os kocsik becsült tengelytávjai

írta: M4Sport
2016. március 14. 10:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

A csapatok joggal titkolják őket, ám német újságírók a modern fotóelemzés eszközeivel felszerelkezve utánajártak a számoknak.

A Mercedes és a Ferrari sorozatban másodszor is nagyon hasonló tengelytávú autót épített, állapítható meg a nagyra becsült német autós szaklap, az Auto Motor und Sport (AMuS) információi alapján. A legrövidebb tengelytávval a Force India és a Red Bull, a leghosszabbal pedig a Toro Rosso és a Renault rendelkezik.

A tengelytáv meghatározó paramétere a versenyautók teljesítményének – minél rövidebb, annál gyorsabb a kocsi súlypont-áthelyeződése és annál jobban kanyarodik (különösen lassú kanyarokban hasznos), illetőleg minél hosszabb, annál nehezebb kibillenteni az egyensúlyából, miközben a kanyarodási teljesítménye az amúgy is nagyobb szögű gyors kanyarokban még nem romlik jelentősen (különösen gyors kanyarokban hasznos). Mindennek ismeretében nem csoda, hogy az istállók általában nagyvonalúan kihagyják ezt az információt az új autóik technikai specifikációinak ismertetésénél, ugyanakkor precízen elkészített, s ezért összehasonlítható fotók alapján – pláne a digitális fotográfia számítógépes eszközeivel – manapság már viszonylag könnyű hozzáértő becsléseket adni rá.

Az AMuS mérései szerint a mezőny messze legrövidebb tengelytávú autói ugyanazok, mint egy évvel ezelőtt: a Force India és a Red Bull. E két kocsi első és hátsó tengelyének középvonala között mindössze körülbelül – néhány milliméteres ráhagyással számolva – 3410 és 3430 milliméter van. Emlékezzünk csak, hogy Daniel Ricciardo tavaly hogyan virult ki a Hungaroringen és Szingapúrban, vagy hogy a Force India hogyan állt a középmezőny élére a távol-keleti városállamban.

Náluk nem sokkal nagyobb, és lényegében közel ugyanolyan méretekkel rendelkezik a Manor, a Ferrari, a Haas és a Mercedes. A Ferrarié a tavaly kiszivárgott hivatalos adathoz képest idén csak néhány milliméterrel lett rövidebb, és körülbelül 3495 milliméteren áll (tavaly 3500 milliméter volt), míg a Mercedes, amelynek előző évi modelljéről szintén hivatalos adatunk van, egy kicsit hosszabb, és idén körülbelül 3500 milliméteres (tavaly 3475 milliméter volt). A kettejük közti különbség tehát abszolút elhanyagolható. Érdekesség, hogy a Haas valószínűleg pontosan ugyanolyan értékkel rendelkezik, mint a gyári Ferrari…

Szintén a „középmezőnybe” sorolható a tavalyi hivatalos értékénél (3520 milliméter) szintén csak egy kicsivel hosszabb tengelytávú McLaren a maga körülbelül 3535 milliméterével.

A két leghosszabb tengelytávval a Toro Rossót (3700 milliméter, kiszivárgott hivatalos adat) és a Renault-t (körülbelül 3640 milliméter) mérték be, s utóbbi jogelődje, a Lotus már tavaly is a lista élén állt – részben ezért is brillíroztak annyira például Spában és Szuzukában. A Toro Rossóé tavaly is a hosszabbak közé tartozott, idén viszont még tovább nőtt, és immár az övé „vezet”. Szintén a hosszabbak közé sorolható, és szintén sokat nőtt a Williams és a Sauber tengelytávja – idén mindkét kocsié körülbelül 3590 milliméteres.

A padlólemez emelkedése

A tengelytávhoz hasonlóan egy másik „titkos” adat is kiugróan nagymértékben befolyásolja az autók kanyarsebességeit, de ez már nem mechanikai, hanem aerodinamikai oldalról – ez pedig nem más, mint a padlólemez emelkedése, angolul a rake. Az AMuS újságírói ennek is utánajártak, és a legnagyobb értéket a Red Bullnál, a McLarennél és a Force Indiánál mérték (1,9 fok).

Az emelkedés azt mutatja meg, hogy mekkora szöget zár be egymással a padlólemez és a pálya síkja. Az egyik legújabb trend szerint a tervezők szeretik minél jobban megemelni az autó hátulját, és ha sikerül a légáramlatokat a padlólemez alatt tartani (apró légterelőkkel és nyílásokkal), akkor ezzel úgyszólván az egész autót egyetlen nagy diffúzorrá alakíthatják.

Ezt a koncepciót (is) Adrian Newey forradalmasította a Red Bullnál, és mivel Newey korábbi beosztottai (például Peter Prodromou) most vezető pozíciókat foglalnak el a McLarennél és a Force Indiánál, ezért nem meglepő, hogy ez utóbbi csapatok e tekintetben utolérték az energiaital-gyárosokat.

A Ferrari, a Williams, a Toro Rosso és a Haas 1,4-1,5 fokos emelkedéssel ment a teszteken, a Mercedes, a Renault és a Sauber viszont csupán 1 fokossal.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

qanic
#2 qanic 2016. március 14. 19:25  

http://www.auto-motor-und-sport.de/formel-1/mclaren-mp4-31-fuer-die-saison-2016-10558028.html A lap alján lévő linkeken elérhető a többi autó adata is.

ZAKspeed
#1 ZAKspeed 2016. március 14. 12:20  

Nagyon jó cikk! Jó dolog ilyen információkról is olvasni. Köszönjük!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa