A levél, ami változtatott a pilóták helyzetén

írta: M4Sport
2016. augusztus 12. 17:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jenson Button úgy érzi, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) sokkal többet ad a versenyzők véleményére, mióta érdekvédelmi szervezetük (a GPDA) nyílt levélben kritizálta a Forma–1 jelenlegi helyzetét.

A GPDA az Ausztrál Nagydíj után (az év elején bevezetett kieséses időmérő kudarcát követően) tette közzé levelét, és mielőbbi változtatásra szólította fel a sportág vezetőit, jelezve, elégedetlen a jelenlegi döntéshozó mechanizmussal és az F1 helyzetével. Bár azóta sem történt komolyabb változás, a szervezet titkáraként dolgozó Jenson Button szerint a levél megtette hatását.

Már ami a versenyzőket és az ő szavukat illeti, az FIA ugyanis elmondása szerint már többet ad a véleményükre, mint mielőtt a GPDA kilépett a nyilvánosság elé. „Egyébként is elmondanánk a véleményünket, de mióta jeleztük az észrevételeinket, az FIA nyitottabb a véleményünk irányba, ezeket a dolgokat azonban szívesebben intézik a zárt ajtók mögött, mint a nyilvánosság előtt” – mondta 2009 bajnoka. „Meghallgatnak bennünket, de az ember mindig több lehetőséget akar a beleszólásra, mert úgy érzi, többet adhat. Mi pedig jobbá szeretnénk tenni a sportot” – folytatta.

A szóban forgó nyílt levél egyébként vegyes fogadtatásban részesült: voltak, akik szerint a pilótáknak inkább a vezetéssel kellene foglalkozniuk, ahelyett, hogy ők is „politizálni kezdenek”. Ezen a véleményen volt többek között a Forma–1 Menedzsmentet irányító Bernie Ecclestone is; ő először kijavította a levében lévő „hibákat”, majd „fecsegőknek” nevezte a versenyzőket, és kijelentette, sokkal jobban tennék, ha „befognák a szájukat”.

Button továbbra sem ért egyet ezekkel a véleményekkel: szerinte szükség volt erre a lépésre, mellyel a pilóták egyértelművé tették, törődnek választott sportágukkal és szeretnék jobbá tenni azt. „Azt hiszem, megmutattuk a világnak, hogy a pilóták is tisztában vannak azzal, vannak gondok a Forma–1-ben, és ők is hajlandók megoldást keresni ezekre a problémákra. Noha kaptunk néhány választ bizonyos személyektől, a megállapításaink megállták a helyüket és szerintem, meg is értették őket” – fogalmazott a mezőny legtapasztaltabb pilótája.

„Az a legfontosabb, hogy mindannyian segíteni szeretnénk, hogy a sportág jobb legyen, hiszen bár annyira azért nem rossz, nem jó, mint lehetne, és mint lesz a jövőben. Az olyan kis dolgok esetében, mint például a sárga zászlós szabály, vagy a rádiós szigor esetében olyan megoldással kell előállnunk, ami mindenki számára megfelelő” – zárta gondolatát.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

562016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta