A Lotus a határokat feszegette

írta: M4Sport
2016. január 26. 15:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Lotus megbízhatóság szempontjából is feszegette a határokat a 2015-ös szezon második felében, hiszen tovább használta a meglévő alkatrészeket, mint korábban bármikor – árulta el a csapat pályamérnöke, Alan Permane.

Az arany-feketék helyzete az év elején sem volt könnyű, a nyári szünet után azonban egyre több, elsősorban anyagi jellegű problémával találták szembe magukat. Mivel a Renault jelezte, érdeklődik a csapat átvétele iránt, a tulajdonosok nem akartak túl sok pénzt ölni a hamarosan eladásra kerülő istállóra, míg a gyár addig semmit sem akart fizetni, amíg át nem vette annak irányítását. A pénzhiány a teljesítményre is hatással volt: az év második felében csak kevés fejlesztés került az autókra.

Ráadásul a meglévő alkatrészekkel is feszegetniük kellett a határokat, hiszen a királykategóriában már azok pótlása is drága mulatság. „Panaszkodtam miatta, szóval nem csináltam titkot abból, hogy nem fejleszthettük az autót megfelelően” – mondta Permane az Autosportnak. „Bár a források korlátozottak voltak, a tervezők próbálták kihozni a maximumot a helyzetből. Keményen dolgoztak, hogy minden versenyre vigyünk valami újítást, és az autók folyamatosan pályán lehessenek. Nem léptük át a határokat, de az alkatrészeket tovább használtuk, mint korábban bármikor!”

„Teljesen egyértelmű, hogy folyamatosan tiszteletben tartottuk a biztonsági előírásokat. Mindezt azért tehettük meg, mert sokkal tovább teszteltük ezeket az alkatrészeket, mint normális esetben, és ez a segítségünkre volt” – magyarázza, majd ismét egyértelművé teszi, a Lotus autója erős konstrukció volt, a pénzhiány miatt azonban nem bírták kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. „A téli hónapokban remek autót készítettünk; Melbourne-ben például mindketten bekerültek a legjobb tíz közé (az időmérő edzésen). Nem mondanám, hogy később már csak hátrafelé lépdeltünk, mert a rosszabb napok mellett voltak jobbak is. Montreal és Spa például kiemelkedő volt!”

„Később láttuk, ahogy a Force India utolér és le is előz bennünket. Természetesen minden tiszteletem a csapaté, hiszen nagyszerű munkát végeztek. Tényleg folyamatosan jobbá vált a versenyautójuk, míg a mi gépünk sajnos végig ugyanolyan maradt. Ez eléggé bosszantó, hiszen tudtuk, hogy egy jó autóról van szó, aminek megőrizhettük volna a versenyképességét, sőt javíthattunk volna rajta, de sajnos ezt nem tehettük meg. Biztosra veszem, hogy egy erős ötödik helyezést szereztünk volna a gyártók bajnokságában, ha végig úgy fejleszthetünk, ahogyan fejleszteni szerettünk volna. Én tényleg hiszek ebben” – zárja gondolatát a brit szakember, kinek csapatát idén már a Renault irányítja.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Susie Wolff és Toto Wolff

02016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

02016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

02016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”

02016.10.21. 13:01

Alonso szerint a rossz gumik agyonüthetik a 2017-es változásokat

„Nem fog érdekelni, hogy 5 másodperccel gyorsabbak vagyunk az első körben, ha utána 3-mal lassabbak”