A Lotus jobban „le volt robbanva”, mint hittük

írta: M4Sport
2016. október 11. 17:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az, hogy a Renault a vártnál lassabban fejlődött az idei évben, nagyrészt annak köszönhető, hogy a Lotus sokkal rosszabb állapotban volt az átvételkor, mint az kívülről látszott – jelentette ki a franciák rutinos technikai igazgatója, Bob Bell.

A Renault 2015 végén jelentette be, felvásárolja a Lotus-istállót (vagyis tulajdonképpen visszaveszi korábbi csapatát) és ismét gyári szinten képviselteti magát a királykategóriában. Bár számítottak rá, hogy idén nem fognak csodát tenni, a kezdés a vártnál is nehézkesebb volt, eddig ugyanis csak háromszor szereztek pontot, és csak a kilencedik helyet foglalják el a bajnokságban.

Az mindvégig sejthető volt, hogy lemaradásuk részben a Lotus problémáinak köszönhető (a csapat igazán komoly anyagi gondokkal küzdött a tavalyi évben), technikai vezetőjük viszont kiemelte, ez a tényező sokkal komolyabban közrejátszott, mint hittük. „Nem tudom, a külvilágnak feltűnt-e, hogy az enstone-i csapat mennyire lerobbant az utóbbi években” – kezdte őszintén a tapasztalt szakember. „Rengeteg tennivalónk volt vele” – nyomatékosított.

„Miközben újjáépítettük a csapatot, készítenünk kellett egy autót az idei évre, és egy ütősebbet a következő szezonra. Ez komoly kihívás volt, és még mindig az, az Enstone-ban dolgozók azonban hihetetlen küzdőszellemmel rendelkeznek, és erről már tanúbizonyságot is tettek, szóval fel vagyunk készülve a kihívásokra” – folytatta Bell, aki korábban már dolgozott a Renault-val, tehát jól ismeri a dolgozókat, és jól össze tudta vetni a főhadiszállás tavalyi és korábbi állapotát.

A szakember 2005-ben és 2006-ban is részese volt a franciák világbajnoki címeket nyerő alakulatának, idén viszont be kellett érnie néhány pontszerzéssel, ezeket viszont pályafutása legszebb emlékei között tartja számon. „Természetesen nem vagyunk elégedettek azzal, hogy a 10. helyezés körül rohangálunk és egy egy-egy pontokat szerzünk. Viszont az az egy pont sokat jelent a csapatnak. Az évek során nagyon sok pontot szereztem már a Forma–1-ben, és ez talán többet jelentett, mint bármelyik másik. Motiváló és javított a csapat morálján. Szóval ez is fontos eredmény” – magyarázta.

Később kiemelte, a Renault tisztában van azzal, hogy a 2020-as évek elejéig valószínűleg nem lesz esélye az újabb bajnoki sikerre, viszont nem is akarják elsietni az építkezést. „A Renault elnökének nagyon világos tervei vannak a csapattal. Nem a számok miatt van itt, hanem azért, hogy sikeres legyen. Volt már egy ciklusunk, szóval tudja, mire és mennyi időre van szükség ahhoz, hogy ezt elérjük. Reálisak a céljai. Jövőre nyilvánvalóan előrelépés lenne számunkra, ha a középmezőnyben lennénk, és versenyképesen teljesítenénk ott. 2018-ban jöhet a dobogós helyezés. És így tovább. Négy-öt év múlva harcolhatunk a bajnoki címért…” – fogalmazott.

„Ha megnézzük a sport történelmét, akkor látni fogjuk, mennyi időre volt szüksége a Red Bullnak miután megvette a Jaguart, a Renault-nak, amikor az előző ciklus elején átvette a Benettont és a Mercedestnek a Brawn felvásárlását követően. Minden esetben kellett öt év, hogy megnyerjék a világbajnoki címet. A mi menetrendünk is hasonló, és azt hiszem, ezek a célok reálisak. Sőt teljesen összhangban vannak a cég elvárásaival is” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ