A Manor a saját útját járja

írta: M4Sport
2016. február 29. 16:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az ellenfelek inkább a rövid orrkúpot választották, a Manor viszont ragaszkodik saját megoldásához. A sereghajtó sportigazgatója, Dave Ryan elmondta, miért, miközben az istálló fejlesztési programjáról beszélt.

Már tavaly elterjedt az a nézet, miszerint a rövidebb orrkúp jóval hatékonyabb a hosszabb verziónál, nem meglepő tehát, hogy a szezon során és 2016 előtt több csapat is váltott. A Manor viszont kitart saját megoldása mellett, ami immáron egyedülálló a királykategória mezőnyében. Noha a rövidebb orrkúp kifejlesztése költségesebb, a brit istállónál pedig továbbra sincs kisebb a mezőnyben, Ryan elmondása szerint nem az anyagiak miatt voksoltak a hosszabb verzióra.

„Való igaz, az általunk használt megoldás más, mint a többieké, nekünk azonban működik” – nyilatkozta az ESPN-nek. „Nem hisszük, hogy a mi esetünkben komolyabb különbség lenne az aerodinamikai teljesítmény tekintetében, ezért döntöttünk a hosszabb orrkiképzés mellett; ezért fejlesztettünk ebbe az irányba” – tette hozzá a tapasztat szakember, kinek csapata tavaly a 2014-es autó módosított verzióját használta, és egyetlen komolyabb újítást sem vetett be.

2016-ban viszont minden megváltozhat: a Manor már a Mercedesszel és a Williamsszel is együttműködik, autójuk pedig egy hosszabb fejlesztési munka eredménye. „Július óta dolgozunk ezen a gépen. Mivel nem lett volna túl sok értelme, tavaly nem fejlesztettük az autónkat. Egyszerűen nem érte volna meg a bele fektetett munkát. A gyárban és a szélcsatornában is az új autóra koncentráltunk. Végig az volt a terv, hogy egy teljesen új autóval álljunk elő; semmit sem akartunk átmenteni a legutóbbiból. Ez a legtöbb, amit most megtehettünk” – magyarázta.

Ryan a Motorsportnak az évközi fejlesztésekről is beszélt, melyek ígérete szerint 2016-ban már nem fognak elmaradni. „Csak azért, mert kiscsapat vagyunk, nem fogunk leállni a fejlesztésekkel az új autó bemutatása után. Sőt, épp ellenkezőleg. Ez egy új korszak számunkra. Van egy új gépünk, rendelkezünk egy saját fejlesztési programmal és a gyárban rengeteg nagyszerű ember segít a munkánkat. Mindenki rendkívül magabiztos és nagyon lelkes. Ezek a srácok nagyszerű munkát végeznek” – újságolta lelkesen, majd a lehetőségek korlátozottságáról is beszélt.

„Oda kell figyelnünk arra, hogy hasznosan költsük el a pénzünket. Ha bevetünk egy fejlesztést, akkor biztosra kell mennünk, hogy azzal előrébb léphetünk. Szóval, azt nem engedhetjük meg magunknak, hogy csak feldobáljuk az alkatrészeket az autóra, csak azért, hogy kipróbáljuk őket. Alaposnak kell lennünk, és mindent nagyon jól meg kell terveznünk. Megvan a saját programunk. Ha működnek a fejlesztések, akkor felkerülnek az autóra, de ha nem mennek át az ellenőrzésen, akkor nem fogjuk bevetni őket. Szóval, fejlesztünk majd a gépünkön? Egyértelműen!” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki