A Manor nem ezt ígérte – csalódottság Haryanto lefokozása után

írta: M4Sport
2016. augusztus 12. 10:49
FOTÓ: ©xpbimages.com

Csalódottan vette tudomásul az indonéz sportminisztérium, hogy Rio Haryanto nem versenyezhet tovább a Manornál. De ki is számít mostantól a csapat valódi tartalékjának?

A Német Nagydíjjal véget is ért Rio Haryanto idénye. Miután menedzsmentjével nem tudták előteremteni a Manor-csapat által kért pénzösszeget, az istálló a héten bejelentette, a nyári szünet után már Esteban Ocon lesz Pascal Wehrlein csapattársa.

Haryanto év végéig szóló szerződéssel rendelkezett a kiscsapattal, ám abban feltételként szerepelt, hogy az év második felére a hírek szerint 7,5 millió eurót kell befizetniük ahhoz, hogy ezt az időszakot ki is tölthessék. Bár a versenyző komoly állami támogatást kapott hazájától, Indonéziától, ráadásul még a sms-es pénzgyűjtő akciót is indított szurkolói körében, a váltás végül elkerülhetetlen volt.

A kormányzati szóvivő Gatot Dewa Broto közleményben fejezte ki csalódottságát emiatt. „A sportminisztérium csalódott, mert Dave Ryan, a Manor versenyigazgatója februárban ígéretet tett nekünk arra, hogy Rio a teljes szezont végigversenyzi. Ezenkívül a Manor csapatmenedzsere, Abdulla Boulsien júniusban azt is mondta, hogy Rio egy hosszú távú tervük részét képezi, és legalább két évig vele terveznek” – mutatott rá.

„Persze megértjük a Manor helyzetét, nekik a fennmaradó összeget meg kellett volna kapniuk a július 24-i Magyar Nagydíj előtt. A csapat ezt követően még adott egy esélyt a Német Nagydíjon, és a sportminisztérium ezt értékeli is.”

Az indonéz kiemelte, kormányuknak nem állt módjában előteremteni a szükséges 7,5 millió eurót puszta állami támogatás formájában. „Szerettünk volna állami pénzeket fordítani erre, de ezt megtiltották. A parlament támogatja Rio F1-es pályafutását, de nem volt lehetőség állami eszközökkel továbbvinni azt.”

Haryanto csalódottan, mégis megértően fogadta lefokozása hírét. Csütörtökön jelezte, elfogadja a Manor ajánlatát, s vállalja a tartalékversenyző szerepét. „Valójában már azzal is segítettek, hogy hagytak versenyezni a Német Nagydíjon. A jelenlegi tőkével csupán Magyarországig versenyezhettem volna. A szerződésünk azt mondja, tizenötmillió eurót kell összesen kifizetnünk. Mi csak úgy nyolcmilliót fizettünk ki, tehát hiányzott még hétmillió” – magyarázta a Tempo.com-nak az újonc.

Elárulta, menedzsere közölte vele a Manor döntését, valamint azt, hogy felajánlották neki, tartalékként maradhat a csapattal. „A Manor ajánlatot tett, hogy legyek a tartalékversenyző, amivel továbbra is részt vehetek a fejlesztési programban. Remélem, a csapattal lehetek minden futamon. És azt is, hogy versenyzőként is visszatérhetek még a pályára. Köszönettel tartozom az indonéz emberek támogatásáért. Sajnos ez a szezonom most véget ért a Német Nagydíjjal.”

A Manor kapcsán most már csak egy kérdés tűnik tisztázatlannak: ki lenne a beugró abban az esetben, ha valamelyik aktív versenyzőjük nem állhatna rajthoz? A hivatalos tartalék eddig ugyanis Alexander Rossi volt, akinek menedzsmentje az ESPN-nek jelezte: „Semmi sem változott Alexander Manornál betöltött szerepében. Ő a hivatalos tartalékvesrenyző.”

Az ellentmondás feloldható. Rossi jelenleg az IndyCar-sorozatban is versenyez, több futama pedig ütközik az F1-es programmal – például az Olasz és a Szingapúri Nagydíjon sem lehet majd jelen.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Balrog
#1 Balrog 2016. augusztus 12. 11:23  

Rossi pár napja azt nyilatkozta, hogy a Manor felajánlotta neki is Rio ülését, de inkább az Indy szezon befejezése mellett döntött, mert egyébként is van egy érdekes ajánlata egy másik F1 csapattól ’17-re. Lehet a Haasnak már többet ér Indy500 győztesként.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

koponya

32016.10.27. 19:16

Amiért Rosberg és Ecclestone nem lesznek cimborák…

Sok kérdés, egyféle válasz – "Miért beszélünk annyit mások véleményéről?"

142016.10.27. 17:28

Az újságíróknál Alonso az ász!

A rutinos tudósítók közül egy kivétellel valamennyien a spanyolt tartják a legjobbnak