A McLaren csak a hatodik-hetedik legjobb kocsi a mezőnyben

írta: M4Sport
2016. március 17. 12:44
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Honda Forma1-es projektjének új főnöke, Haszegava Juszuke szerint a McLaren jelen pillanatban csak a hatodik vagy a hetedik leggyorsabb kocsi a mezőnyben.

Nagy reményekkel vágtak bele a 2016-os szezonba Wokingban és Szakurában, hiszen a McLaren-Honda első évének legnagyobb gyenge pontja nyilvánvaló volt – a gyenge energia-visszanyerő rendszer (ERS) –, és a teszteken be is bizonyosodott, hogy szinte teljesen meg is oldották a problémát. A csomag azonban csak nem akarta hozni a tőle elvárható köridőket, és mint kiderült, a belsőégésű motor is gyengébb, mint hitték. A japánok szűk egy hónapja kinevezett új F1-es főnöke, Haszegava Juszuke most megerősítette a tesztek elemzéséből levonható tanulságokat.

„Körülbelül hetedikek vagy hatodikat vagyunk, nem állunk túl jól” – jelentette ki a szakember. „Ahogy mindig is mondtuk, nagyon nehéz ezt megmondani a teszteredményekből, de nem vagyok túl optimista a teljesítményünket illetően. Tavalyhoz képest jó, de még mindig nem elég jó. Úgyhogy nem vagyok elégedett – ennél nagyobb céljaink vannak.”

Szintén fontos változás lehet a horrorisztikus 2015-ös szezonhoz képest, hogy a McLarennél ezúttal már legalább kitűztek néhány „köztes célpontot” a jelenlegi helyzetük és a már régóta hajtogatott világbajnoki cím között. Az autó tavaly eleinte annyira megbízhatatlannak bizonyult, hogy még arra sem voltak képesek, hogy reális elvárásaik legyenek – emlékezzünk csak az év elején az év végére ígért dobogós helyezésekre.

„A végső célunk természetesen az, hogy megnyerjük a világbajnokságot, ez nem változott” – jegyezte meg Haszegava. „Néhány lépéssel már elindultunk ebbe az irányba, de tavaly még azt sem sikerült jól meghatározni, hogy milyen lépéseket szeretnénk megtenni. Idénre már nagyon is reális célt fogalmazhatunk meg, nevezetesen azt, hogy rendszeresen pontokat szerezzünk.”

A téli tesztek mindössze hatodik-hetedik legjobb kocsijával azonban könnyen előfordulhat, hogy még ezt sem lesznek képesek teljesíteni.

Alonso és Button újabb csalódása

A versenyzők eközben a még mindig nem elég jó csomagot elnézve továbbra sem mernek konkrét célokat kitűzni maguk elé, és – bár megint megerősítették, hogy a tavalyi Achilles-sarkuk már a múlté – hangsúlyozták az állandó fejlődés fontosságát.

„Hát nem futamgyőzelem lesz a cél” – kezdte Jenson Button. „Az nagy siker lenne, ha sikerülne. Inkább az, hogy lássuk a fejlődést, hogy tudjunk építeni arra, amink az első versenyen van, és hogy év közben is többet tudjunk fejlődni, mint tavaly. Most előreléptünk – a megbízhatóságunk sokat javult, és az ERS-ünk is sokkal erősebb. De ez nem volt elég, ennél meredekebb fejlesztési görbe kell. A nyers motorerőn és a nyers leszorítóerőn még sokat kell dolgoznunk.”

Alonso szerint is fölösleges konkrét – például pontszerző – helyezéseket célul kitűzni maguk elé, de az segíthet, hogy most már jobban ismerik a technikát.

„Nem hiszem, hogy a csapatban jelenleg bárki, bármilyen konkrét pozícióban gondolkodna” – így a spanyol. „De az erőforrásunk már robusztusabb, mint tavaly volt – tavaly is ezt akartunk, mert akkor az ERS miatt elég véletlenszerű volt, hogy milyen teljesítményt nyújtottunk, nem is voltunk a magunk urai ilyen tekintetben. Idén jobban tudjuk, hogy mink van, és hogy mi a következő lépcsőfok, ami nagy pozitívum. És az autóval is ugyanez a helyzet, nagy előrelépést várok a következő hónapokban.”

Oszd meg!





15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#15 Denis Hunter 2016. március 18. 09:33  
ernike:
Tavaly hogy lefitymálták egyesek a Ferrari előrelépését. Látható hogy nem is olyan könnyű hatalmas lépéseket megtenni. Sem a Renault sem a Honda nem tart ott ahol kellene. A Hondától sokkal többet vártam. Én már a Williams környékére vártam a Mekit, esélyük se lesz rá.

a Ferrari tavaly hatalmas elorelepese a Williams es Red Bull hatalmas visszaesese volt, ha azt nezzuk a McLaren is hatalmasat lep elore, ha 6. lesznek, mert 9. voltak
Go McLaren

Safrane2.5
#14 Safrane2.5 2016. március 17. 20:00  

Hát azért szerintem ebben van egy pici altatás szag.... Szerintem kb igaz a hatodik hely ,de inkább én az ötödiknek mondanám,és év közben folyamatos lesz a fejlődés.Szerintem idén már egy erős autót csináltak ,ami már megbízható és egész gyors is,csak már nem mernek túl bizakodóak lenni. De majd kiderül hamarosan. :)

Wili
#13 Wili 2016. március 17. 18:58  

Az első pár verseny után kiderül, mit várhatunk tőlük ebben az évben. Ha nem lesznek erős pontszerzők, lehet ezt az évet el kéne engedniük időben, hogy a 2017-ben kezdődő új korszakra maximálisan fel tudjanak készülni. Az ilyen gondolkodásmód bejött annó a Hondanak (Brawn), az RB-nek és a Mercinek is, ha csak a közelmúltat nézzük.

Rocketfinger
#12 Rocketfinger 2016. március 17. 17:31  

szüzmáriaidesanyám!! hát ’sze tavaly aszonta a sunyiképő bullshitvirtuóz, hogy a Honda belsőégésű motorja odabasz! hogy a Ferrarival van pariban. hát akkor hogyisvanez?

jó persze, az emberek többsége akkor is legyintett, hogy jól pihenjél Jaszu.

ez a mostani hozzáállás szimpibb.

frontember
#11 frontember 2016. március 17. 16:48  

ha a ferrarinál nem volt esély feljebb lépni a vb címig, akkor mostantól gyakorlatilag a jóságos isten csodája kell hozzá Alonsonak

can-tah
#10 can-tah 2016. március 17. 16:23  

Szerintem altatnak, és az év közepén már kört fognak adni a Mercinek.

cares
#9 cares 2016. március 17. 15:36  

Hát először is f@szom a csibó reklámba, mert először véletlenül oda kattintottam, az írási mező helyett...
Egyébként, nyilván baromi könnyű innen okosnak lenni a monitor mögül, de az hogy ilyen hátul vannak, még önmagában nem bűn, hát hátul is kell lenni valakinek. Ami a szomorú, az az, hogy ekkora büdzséből teszik mindezt. Na ez tényleg érthetetlen.

grabowsky78
#8 grabowsky78 2016. március 17. 13:52  

Az egyetlen előnyük most az esélytelenek nyugalma, nincs nyerési kényszer! Tavalyinál nem lehetnek rosszabbak, úgyhogy majd nyilatkozhatják, hogy fejlődnek, anélkül, hogy a hazugságaikon röhögne mindenki! Komolyan mondom még mindig kétely számomra, hogy jutott idáig a Mclaren és tényleg nehezen hiszem el, hogy ők már nem tényezők az f1ben! Ahogy a dolgok kinéznek mostanában nem is lesznek!

BrettShaw
#7 BrettShaw 2016. március 17. 13:46  

Nagyon üdítő ez a hozzáállás a program vezetőjétől, eléggé unalmas volt már azért Arai marhaságait hallgatni.

GreenHonda
#6 GreenHonda 2016. március 17. 13:41  

Először azt hittem a karosszériára érti, mert arról azt mondta Alonso, hogy a harmadik legjobb. Mondjuk itt akkor van bőven tér a fejlődésre más területeken is. Hiába lesz jó majd a motorjuk, ha nem tudnak jobb autót készíteni. Legalább is a VB-hez kevés lesz.

ernike
#5 ernike 2016. március 17. 13:07  
Tasi-r:
Honda egy partnerrel nem is lesz ott egyhamar ...

Talán jövőre adnak valami kis csapatnak. Most láttam Ron tavaly ausztrál interjúját "a Honda motor fenomenális egy igazi kincs " mondta mikor Brundle rákérdezett milyen a Honda motor. Nem csoda ha 6.-7. legjobb csapat ha ekkora káosz volt a fejekben.

Utoljára módosítva: 2016. március 17. 13:14

Tasi-r
#4 Tasi-r 2016. március 17. 13:04  

Amugy ez a csávó Haszegava Juszuke ez nagyon képben van! Ennek örülök hogy jött neki köszönhető annó az 1000 Lóerős Honda moci is!

Tasi-r
#3 Tasi-r 2016. március 17. 13:01  
ernike:
Tavaly hogy lefitymálták egyesek a Ferrari előrelépését. Látható hogy nem is olyan könnyű hatalmas lépéseket megtenni. Sem a Renault sem a Honda nem tart ott ahol kellene. A Hondától sokkal többet vártam. Én már a Williams környékére vártam a Mekit, esélyük se lesz rá.

Honda egy partnerrel nem is lesz ott egyhamar ...

ernike
#2 ernike 2016. március 17. 12:59  

Tavaly hogy lefitymálták egyesek a Ferrari előrelépését. Látható hogy nem is olyan könnyű hatalmas lépéseket megtenni. Sem a Renault sem a Honda nem tart ott ahol kellene. A Hondától sokkal többet vártam. Én már a Williams környékére vártam a Mekit, esélyük se lesz rá.

Utoljára módosítva: 2016. március 17. 13:00

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. március 17. 12:54  

facepalm :D



FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája