A McLaren legyőzhetőnek tartja a Ferrarit Monacóban

írta: M4Sport
2016. május 23. 14:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ahelyett, hogy ők vadásznának a Mercedesre, egyre inkább az ő skalpjukra vadásznak. A Red Bullnak akár reális esélye is lehet ellenük, de még a McLarennél is állítják, Monacóban elkaphatják a Ferrarit!

A Forma–1 mezőnyét a hétvégén újra Monaco szalagkorlátjai közé szorítják, és ezt több résztvevő is kecsegtető lehetőségnek tekinti. Hiába a két héttel ezelőtti ütközés, a hétvége fő esélyesének ezúttal is a Mercedes számít, ám mögöttük már távolról sem olyan egyértelmű, miként alakul majd a csata.

Barcelonában a Ferrari tudniillik képtelen volt legyőzni a Red Bullt, s ezzel továbbra is hiába vár első idei győzelmére. És a monacói hétvége szempontjából az sem mindegy, hogyan maradtak alul az osztrákokkal szemben. Eltekintve a Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo által követett három kiállásos stratégia megkérdőjelezhetőségétől, az is egy nagy talány, Kimi Räikkönen miért nem volt képes legalább egy előzési kísérletet indítani a kopottabb gumikon hajtó Max Verstappen ellen.

A választ a katalán pálya kanyargós hármas szektora jelenti. A Ferrari egész hétvégén itt gyűjtötte össze a legnagyobb hátrányt a Mercedesszel szemben (az időmérőn jó fél másodpercet), a versenyen pedig Verstappen sikerének kulcsát is az jelentette, hogy a Red Bull sokkal jobban tudott kigyorsítani az utolsó kanyar előtti sikánból, mint Räikkönen – még kopottabb gumin is. „Az utolsó szektorban lassabbak voltunk, mint az előttünk haladó” – ismerte el Räikkönen, aki több mint 20 körön át nézte Verstappen hátsó szárnyát.

Maurizio Arrivabene csapatfőnök is elismerte, gyengén teljesítettek a pálya utolsó harmadában. „Az utolsó pár kanyarban nem voltunk versenyképesek. A Red Bull ott sokkal erősebb volt. Az utolsó szektorban egyszerűen túl lassúak voltunk – pont, mint az időmérőn is” – magyarázta.

Mindez pedig távolról sem jó előjel a vörösök számára Monaco előtt: éppen azon kanyartípusokban maradtak alul közvetlen riválisaikkal szemben, amelyekből a legtöbb van a hercegségben.

Lehet, hogy a Ferrari idén sem álmodozhat arról, hogy megszerzi 2001 óta (!) első győzelmét az utcai pályán?

Sebastian Vettel

A Red Bull új motorral valós fenyegetést jelent

Az ellenfelek szerint a kérdést nem is ebben a formában kéne föltenni, sokkal inkább úgy: lesz-e esélye egyáltalán a Ferrarinak a dobogóra? A Red Bull szerint nem is kérdés, hogy a karosszériájuk még mindig jobb a vörösökénél, s miután egyik autójukba már a Renault továbbfejlesztett erőforrása is bekerül, azt remélik, ismét megkeseríthetik a Scuderia életét.

„Minden elismerésem a TAG Heuer motorpartnerüknek, akik nagyszerű munkát végeztek, nagy fejlődést értek el” – mondta Christian Horner csapatfőnök, szándékosan nem említve a Renault nevét. „Nekik köszönhetően most már a Ferrarival is versenyben lehetünk a hétvégéken, és hamarosan remélhetőleg a Mercedesszel szembeni hátrányunkat is ledolgozhatjuk. Daniel Ricciardo Spanyolországban 0,65 másodperccel maradt el Lewis Hamiltontól – szerintem az utóbbi egy évben sosem voltunk ennyire közel hozzájuk. Egy olyan pályán, mint a barcelonai, ez igazán biztató. Ha még találunk pár tizedet a motor révén, az nagyon jó lesz.”

Márpedig az új hajtóegység minden bizonnyal hoz majd nekik pár tizedet – Monacóban a becslések szerint kettőt-hármat is.

A McLaren máris leírta a Ferrarit?

A Red Bull bizakodása tehát nem tűnik alaptalannak – meglepőbb ennél, hogy közben a karosszériája teljesítményével ugyancsak rendkívül elégedett McLarennél is látnak esélyt arra, hogy Monacóban legyőzzék a Ferrarit! „Papíron a hatodik-nyolcadik helyek között lehetünk” – nyilatkozta Éric Boullier versenyigazgató. Majd amikor megkérdezték, ezzel úgy gondolja-e, hogy a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull után negyedik erővé léphetnek elő, meglepő választ adott: „A Ferrariban nem vagyok biztos. Nem biztos, hogy ők valódi veszélyt jelentenek. A Red Bull biztosan, a Toro Rosso is gyors, valamint a Mercedes is.”

A francia mindezzel ugyanarra utalt, amit már versenyzője, Fernando Alonso is hangoztatott Barcelonában: autójuk aerodinamikai szempontból máris a Ferrari előtt áll. „Tavaly miénk volt a harmadik legjobb, de közel volt hozzánk a Williams és a Ferrari. Most van a Mercedes, a Red Bull és mi, aztán a Ferrari, a Toro Rosso és a Williams. De ők egyértelműen mögöttünk állnak” – jelentette ki.

Szavait szintén a barcelonai 3-as szektor erősíti meg. Ott számít legkevésbé a motorerő, s a mezőnyből az övék volt a harmadik leggyorsabb autó ott a Mercedes és a Red Bull után.

Alonso persze tudja, a gyengébb Honda-motor Monacóban is hátrány – még ha kisebb is a megszokottnál. „Egyre jobbak leszünk, semmi kétség. De még mindig hiányzik egy kis lóerő. Monacóban ez nem annyira fontos, így talán még jobb teljesítményre lehetünk képesek.”

Fernando Alonso

Vettel eközben erős hétvégére számít...

S hogy mindezek után hogy látja esélyeit az ellenfelek által előre leírt Ferrari? Tény, Kimi Räikkönen Barcelonában épp azt hiányolta autójától, amire Monacóban a legnagyobb szükségük lesz: a jobb hátsó tapadást. „Természetesen mindig nagyobb tapadásra vágysz. Ez segíteni, hiszen jobb lenne az autó fekvése, ráadásul a gumik is jobban bírnák” – értékelte helyzetüket.

Maurizio Arrivabene ugyanakkor figyelmeztetett: tévúton járnak, akik messzemenő következtetéseket mernek levonni a barcelonai hármas szektorban mutatott formájukról Monacóra nézve. Utalt rá, hogy annak hátterében nem feltétlenül a lassú kanyarokban való gyengélkedésük állt. „Monacónak nem sok köze van Barcelonához. Az egy más történet lesz. Nem a kanyarokkal van problémánk, hanem a pálya karakterével, valamint az aszfalt minőségével és a gumikkal” – nyilatkozta.

Tény, a Ferrari a Spanyol Nagydíjat követően elsősorban az időmérős teljesítmény javítására helyezte a hangsúlyt, valamint azt vizsgálta, hogyan hat a guminyomás változása autójuk teljesítményére. Mindez pedig azt a feltételezést erősíti, hogy az SF16-H-nak nem feltétlenül a leszorítóerővel van problémája, sokkal inkább azzal, hogy szűk tartományban működteti megfelelően az abroncsokat, s érzékenyen reagál a körülmények változására. Erre utal az is, hogy két hete a vörös autók főként a lágy gumin nőttek a Red Bull fölé, miközben a közepes keveréken a vártnál jobban küszködtek.

Vettel már csak emiatt is állítja magabiztosan, nemhogy a McLarentől, a Red Bulltól sincs félnivalójuk: ha minden összejön nekik, továbbra is ők a második erő. „Mi csak magunkkal törődünk. Pont annyira voltunk versenyképesek Spanyolországban, mint vártuk – leszámítva a szombatot. Vasárnap jobbak voltunk, de nem tudtunk előzni. Amikor viszont sikerült – sajnos nem túl sokszor –, bizonyítottuk, hogy az autónk gyorsabb a Red Bullénál” – fogalmazott.

„Szerintem Monaco jó pálya lehet számunkra. Már tavaly is versenyképesek voltunk, azóta pedig sok olyan területen javultunk, amely fontos Monaco szempontjából. Az autónk vezethetősége jobb, a kerékvetőkön és úgy összességében is – ez pedig jól jön majd Monacóban” – vélekedett a négyszeres világbajnok.

A hétvégén kiderül, ő vagy Boullier tévedett-e nagyot – mindkettejüknek igaza aligha lehet…

Oszd meg!

20 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#20 albutr 2016. május 24. 22:01  
vacsad:
Ezek a McLarennél mit szívnak mostanában...?

ugyanazt mint a Ferrari csapatfőnöke.

csikde
#19 csikde 2016. május 24. 19:30  

Hogy miert hivatkoznak a barcelonai 3. szektorra, azt nem ertem. Teljesen mas beallitasokat hasznalnak a csapatok Monacoban, ezaltal teljesen mindegy, hogy a barcelonai 3-as mennyire hasonlit barmire is.

sába
#18 sába 2016. május 24. 16:11  
f1m12:
szerintem ez akkor történik meg, ha Vettel kiesik. van rá esély különben..... viszont biztos nem tetszene annyi embernek ez a forgatókönyv, m ahányan sajnálnák nem hiszem, h a Mekivel meg tudnák előzni a Ferrarit. hol???? vagy időmérőn annyit javultak volna, h legyűrik őket? én azt a hűdenagy fejlődést nem látom.

Hát ja, volt a ferrarinak egy sz*r versenye Barcelonában, ahol egyébként úgy mellékesen a 2. és 3. helyen végeztek, erre már a fél mezőny biztos benne, hogy a ferrari előtt vannak. Eszem megáll.

sába
#17 sába 2016. május 24. 15:56  
kayassine:
Nem bánnám, ha végre mutatnának valamit. Szájkaratéból már elég jók. Alonson nem fog múlni, a tavalyi fostalicskával is ott tett keresztbe a Ferrarinak, ahol tudott, ami elég vicces volt. Idén eddig elkerülték egymást, de bármit is mond Alonso, szeretne ő már Ferrarit előzni. Mindenkinek jól esik egy kis önigazolás.

Hol tett tavaly keresztbe a ferrarinak? Bassz*s a versenyek felén eleve kiesett, összesen 2x zárt pontszerző helyen. A ringen 5., silvestonban 10., vs Vettel 1. ill. 3. A ferrarival max. a lekörözéseknél futott össze, ott meg hmm nagy dicsőrség izmoskodni. Legalább ne röhögtesd már ki magad, elég ha mclaren megteszi.

Masters_Of_Hardcore
#16 Masters_Of_Hardcore 2016. május 24. 12:37  
f1m12:
szerintem ez akkor történik meg, ha Vettel kiesik. van rá esély különben..... viszont biztos nem tetszene annyi embernek ez a forgatókönyv, m ahányan sajnálnák nem hiszem, h a Mekivel meg tudnák előzni a Ferrarit. hol???? vagy időmérőn annyit javultak volna, h legyűrik őket? én azt a hűdenagy fejlődést nem látom.

Igen, erőből tuti nem verik meg. Kieséssel meg nincs értelme örömködni.

f1m12
#15 f1m12 2016. május 24. 11:36  
Masters_Of_Hardcore:
De azért röhögnék, ha Alonso Vettel előtt érne célba. :) Sztem sokaknak tetszene a helyzet.

szerintem ez akkor történik meg, ha Vettel kiesik. van rá esély különben.....
viszont biztos nem tetszene annyi embernek ez a forgatókönyv, m ahányan sajnálnák
nem hiszem, h a Mekivel meg tudnák előzni a Ferrarit. hol???? vagy időmérőn annyit javultak volna, h legyűrik őket? én azt a hűdenagy fejlődést nem látom.

Denis Hunter
#14 Denis Hunter 2016. május 24. 09:02  
trialboj:
Amíg az sem biztosított hogy Alonso egyáltalán célba ér, elég nagy bátorság komolyabb pontszerzést jósolgatni...

Vettel elott er celba nem jelenti azt, hogy pontot szerez :D Persze remelem igen.
Go McLaren

trialboj
#13 trialboj 2016. május 24. 08:47  
Masters_Of_Hardcore:
De azért röhögnék, ha Alonso Vettel előtt érne célba. :) Sztem sokaknak tetszene a helyzet.

Amíg az sem biztosított hogy Alonso egyáltalán célba ér, elég nagy bátorság komolyabb pontszerzést jósolgatni...

Masters_Of_Hardcore
#12 Masters_Of_Hardcore 2016. május 23. 21:27  

De azért röhögnék, ha Alonso Vettel előtt érne célba. :) Sztem sokaknak tetszene a helyzet.

Masters_Of_Hardcore
#11 Masters_Of_Hardcore 2016. május 23. 21:25  

A McLaren legyőzhetőnek tartja a Ferrarit Monacoban.
.
.
Igen. Egy Mercedesszel. :)))))))))

szabotor
#10 szabotor 2016. május 23. 20:54  

hát azért szkeptikus vagyok, hogy a meki lesz-e a 3. erő. egy barceloniai szektor eredményéből lemodellezni egy egész versenyt, nemkicsi bátorságra vall. gyanítom a ferrari olyan beállításokkal ment, amiben nem az utolsó szektorra helyezték a hangsúlyt, mert a többin többet nyertek, mint amit ott veszítettek. monaco sokkal homogénebb pálya, nem kell feláldozni rajta egyik szektort sem. pont ezért gondolom azt, hogy a meki nagy dobása nem fog bejönni.

és ugye azért azt is tegyük hozzá, hogy a meki időmérőn sem tud villogni, a versenytempójuk jobb inkább. márpedig nekik időmérőn kéne lenyomni a ferkát. és azt se felejtsük, hogy annyival talán nem jobb az autójuk, mint amennyivel szarabb a motorjuk. sok összetevős ez, lehet az alonso faktor fog a meki javára dönteni... ;)

kayassine
#9 kayassine 2016. május 23. 19:41  

Nem bánnám, ha végre mutatnának valamit.
Szájkaratéból már elég jók.
Alonson nem fog múlni, a tavalyi fostalicskával is ott tett keresztbe a Ferrarinak, ahol tudott, ami elég vicces volt. Idén eddig elkerülték egymást, de bármit is mond Alonso, szeretne ő már Ferrarit előzni. Mindenkinek jól esik egy kis önigazolás.

michael91
#8 michael91 2016. május 23. 18:32  

Szerintem megszorogantják a Mercit is!!...2028-ban..

Nigel
#7 Nigel 2016. május 23. 17:45  

A Ferrari tradicionálisan gyengén szokott szerepelni Monacóban. Nem fekszik nekik ez a pálya. Eddig, ha jól emlékszem, összesen kilenc győzelmet szereztek, az utolsót is 15 évvel ezelőtt. Nem valószínű, hogy ez a rossz sorozat most megszakad.

A McLaren egyébként már tizenötször tudott győzni Monte-Carlóban.

Utoljára módosítva: 2016. május 23. 20:45

McBlack
#6 McBlack 2016. május 23. 15:54  

Először a Dennis "rettegjmerci" nyilatkozat, most meg ez... WTF? Felvették Domenicalli-t PR tanácsadónak? :D

(De amúgy ismerve a Ferrari idei produkcióját könnyen megeshet hogy bejön nekik...)

Utoljára módosítva: 2016. május 23. 15:54

Tasi-r
#5 Tasi-r 2016. május 23. 15:34  

Miért kell ez megint ... még ha gíy is lesz nem értem de komolyan nem tanultunk a tavalyi hurrá optimizmusból?

Lewisthebest
#4 Lewisthebest 2016. május 23. 15:16  

Nyilván nem túl valószínű még akkor se ha a Barcelonai 3. szektorban gyorsabbak voltak a Ferkánál viszont én nagyon kíváncsi lennék a Ferrarisok arcára meg a rajongóik reakciójára, ha Alonso ott lenne előttük Monacoban :D:D

qwerm
#3 qwerm 2016. május 23. 15:00  

meki marketing 2016.

vacsad
#2 vacsad 2016. május 23. 14:48  

Ezek a McLarennél mit szívnak mostanában...?

Hombre B
#1 Hombre B 2016. május 23. 14:38  

Mindenki optimistán várja a hétvégét. :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”