A McLaren most ebben bízhat

írta: M4Sport
2016. június 08. 17:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

A McLaren-Honda partnere, az ExxonMobil komoly újítással készül a Kanadai Nagydíjra, ahol egy továbbfejlesztett üzemanyagot vet be. A cég mérnökeinek számítása szerint ez nagyjából egy tizedmásodperces javulást is eredményezhet – pályától függően.

A Honda sportigazgatója már hetekkel ezelőtt elhintette, Kanadában újfejlesztésű üzemanyag áll majd a csapat rendelkezésére. Ma az ExxonMobil képviselője is megerősítette a híresztelést, és alaposabban be is mutatta a szóban forgó keveréket. Az új benzint a cég amerikai kutatási és fejlesztési részlegén állították elő, majd – a most esedékes első éles bevetés előtt – Nagy-Britanniában és Japánban is tesztelték a Honda különböző futópadjain.

A cégnek ez az első fejlesztése a szezon kezdete óta, a szóban forgó keverék pedig a motorsportban használt technológiákért felelős részleg vezetőjének elmondása szerint komoly előrelépés lesz az előzőkhöz képest. „Olyan új üzemanyagot viszünk Kanadába, amin a Hondával közösen dolgoztunk. A koncepció teljesen új, eltér attól, amit a többiek csinálnak” – dicsekedett Bruce Crawley a Motorsportnak. „Ez a termék egy jelenleg is folyamatban lévő fejlesztési program eredménye, ami immáron a harmadik évében jár” – tette hozzá.

„Melbourne-ben jelentős előrelépést tettünk az előző üzemanyagoz képest; kétszámjegyű teljesítménynövekedéssel. Az új üzemanyag, ami Montrealban debütál majd 1 százalékos erőnövekedést hozhat. A számok nyelvén ez 5 kW-os, vagy egy tizedmásodperces javulásnak felel meg – természetesen a versenypályától függően” – magyarázza a szakember, majd kiemeli, az új keverék lehetőséget biztosít arra, hogy az ExxonMobil és a Honda mérnökei a jövőben még szorosabban együttműködjenek a fejlesztések során.

„Jelen pillanatban egy folyamatosan fejlődő technológiáról beszélünk, az üzemanyagokban pedig nagyon komoly lehetőségek rejlenek – a motorok változásának és fejlődésének köszönhetően –, így még többet hozhatunk ki az erőforrásokból. Mi ezt egy áttörésként értelmezzük, ami lehetővé teszi, hogy további pluszt aknázzanak ki a motorból. Alapvetően szeretnénk még nagyobb teret adni a Hondának a fejlődésre” – folytatta gondolatmenetét.

Crawley végül jelezte, cége a folytatásban is gőzerővel dolgozik majd, hiszen idén több előrelépést is szeretnének tenni. „A fejlesztési program felénél tartunk, és még két további üzemanyaggal szeretnénk előállni. Már tudjuk, milyen keveréket vetünk be a következő fejlesztési lépcsőnél, a szezon későbbi szakaszában pedig érkezik még egy újítás. A fejlesztési programunk intenzívebb, mint tavaly volt. Nagyobb lépésekkel haladunk és 2017-re is készülünk. A specifikációnk különleges, kifejezetten ehhez a motorhoz szabtuk. Mindent össze kell hangolni, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk, szóval a motort is alaposan fel kell térképeznünk” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

lolobar
#6 lolobar 2016. június 09. 00:02  

Ez szívott valamit. Térképezi a Honda motort. Hagyják. Biztos. Ott minden titok.

kayassine
#5 kayassine 2016. június 08. 22:12  

Arra talán elég lesz, hogy kicsit kevesebbet kelljen spórolni az üzemanyaggal:
https://www.youtube.com/watch?v=9Qs9HYcg9i4

HannaLill
#4 HannaLill 2016. június 08. 21:41  

Köszönjük ezt a komoly fejlesztést és az ezzel nyert 0.1-et.
Ezentúl majd azért fogja összeszarni magát a Honda motor mert túl jó lesz a benzin:)

velorex
#3 velorex 2016. június 08. 21:16  

Lehet ebben az üzemanyag dologban valami a mostani motorok égésterének speciális kialakítása miatt. A Shell is teljes mellbedobással fogja fejleszteni az F1-es üzemanyagait.
Ezt mi sem bizonyítja jobban , hogy a következőkben nem fog szponzorként az F1-ben részt vállalni, hanem az ebből felszabaduló összeget az F1-es üzemanyag-projektre fogja fordítani.

Wili
#2 Wili 2016. június 08. 20:38  

Hát sajnos az üzemanyagok fejlesztésénél sokkal többet nem lehet elvárni. Ugyan tényleg jó hír, de messze nem az üzemanyag a legfőbb probléma... :(

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. június 08. 19:33  

1 tized :D akkor már csak 2,5 mp a hátrány... király :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat

02016.10.23. 12:52

Generációk háborúja: a "Verstappen-szabály" a rutin részsikere

"Tíz éve vagyok az F1-ben, és volt egy szabály, amihez a versenyzők tartották magukat. Aztán jöttek a fiatalok..."

02016.10.23. 01:07

Amerikai Nagydíj: végsebességek az időmérőn

A Manor visszatért a lista élére