A McLaren tárgyal az FIA-val

írta: M4Sport
2016. június 06. 15:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Folynak az egyeztetések a McLaren-Honda és Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) között a kötelező motorszállításra vonatkozó előírásról, ami a jelenlegi tervek szerint 2017-ben lép életbe, a csapat azonban továbbra sem szimpatizál vele.

Miután a Red Bull kis híján motor nélkül maradt, a sport vezetői elhatározták, a jövőben szabállyal kötelezik a Forma–1-ben érdekelt gyártókat, hogy szükség esetén adjanak erőforrást a partner nélkül maradó istállóknak. Hosszas tárgyalások után április végén le is fektették az új motorszabályok alapját, köztük – egyik legfontosabb pontként – a kötelező szállításra vonatkozó előírást.

Ennek értelmében az FIA most kényszerítheti a legkevesebb partnerrel rendelkező gyártót, hogy siessen a bajba jutott csapat (esetleg csapatok) segítségére. Jelen esetben ez a gyártó a Honda lenne, kiemelt partnerük, a McLaren azonban továbbra sem szeretné, hogy a japánok másoknak is adjanak erőforrásaikból. A wokingiak első embere, Ron Dennis például kijelentette, erre csak akkor kerülhet sor, ha „a McLaren-Honda megnyerte a világbajnokságot”.

Éppen ezért a csapat továbbra is egyeztet a szövetséggel, a tárgyalások középpontjában pedig a Honda sportigazgatójának elmondása szerint az „ellátás és annak jellegéről” szól, vagyis feltehetően szeretnék elérni, hogy az előírás ne legyen kötelező érvényű. „Természetes, hogy a McLaren nem akarja, hogy megosszuk a figyelmünket köztük és egy másik csapat között, ezzel pedig többnyire mi is egyetértünk” – nyilatkozta Haszegava Juszuke az Autosportnak.

„Nem akarják előnyhöz juttatni a saját riválisaikat, a Honda pedig nem akarja, hogy belekényszerítsék egy kötelezettségvállalásba. Ez viszont már szabállyá változott, annak pedig örülünk, hogy támogatgatjuk ezt az F1-es kezdeményezést” – tette hozzá a japán szakember, aki a szezon korábbi szakaszába elmondta, 2017-ben egyébként sem állnak készen egy második csapat támogatására.

Azt, hogy a tárgyalások még mindig tartanak a McLaren versenyigazgatója, Éric Boullier is megerősítette. „Egyeztetünk az FIA-val ennek az előírásnak a következményeiről; a szövetség és a gyártók közötti megállapodásról. Többnyire egyetértünk vele, de vannak még kikötések, melyekkel kapcsolatban folyik a vita. Kialakítottuk a saját álláspontunkat. A Hondával közösen nagyon sokat teszünk azért, hogy hamarosan legyen egy negyedik versenyképes motorszállító. Ezért is tárgyalunk, és előfordul, hogy bizonyos pontokon eltér a véleményünk” – magyarázta.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary