A McLaren teljesítette, amit Alonsónak ígért

írta: M4Sport
2016. március 03. 13:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

A McLarennek sikerült megtartania világbajnok versenyzőinek bizalmát. Éric Boullier úgy véli, a mostani teszteken elért fejlődéssel teljesítették, amit Fernando Alonsónak és Jenson Buttonnek a múlt évben ígértek.

Bár korántsem volt teljesen sima a McLaren téli felkészülése, mégis óriási a különbség a wokingi csapat mostani és egy évvel ezelőtti helyzete között. Miközben egy éve egyetlen versenyszimuláció nélkül indultak el Melbourne-be, addig idén problémamentes napokon könnyedén eljutnak a 100 kör környékéig – köszönhetően a megbízhatóbbá vált Honda-motorjuknak.

Az M4 Sport munkatársa a szerdai tesztnap ebédszünetében Éric Bouillier sajtótájékoztatóján járt, ahol a francia is elégedetten beszélt fejlődésükről. „Szerintem még mindig a megbízhatóság a gyengénk. De legalább most már körözhetünk, fejleszthetjük az autónkat – erre tavaly nem volt lehetőségünk. Minden rendszerünket ellenőrizhetjük, szóval ez határozott előrelépést jelent” – állapította meg a sajtóbeszélgetésen.

Mint ismert, a Honda ezen a héten egy új specifikációjú motorral rukkolt elő – ezt fogják használni majd a melbourne-i idénynyitón is. Boullier elmondta, a japánok új ERS-e végre elegendő energiát termel ahhoz, hogy normál módon, a kör egészén felhasználhassák azt. Bár elismerte, még van hová fejlődniük ezen a téren a riválisokhoz képest, ezt is biztató jelnek tekinti.

Csakúgy mint azt, hogy 2016-ban végre nekik is lesz majd időmérős motorbeállításuk. 2015-ben a Mercedes annak is köszönhette fölényét szombatonként (főképp év elején), hogy a motorvezérlés révén rövid időre képes volt extra lóerőkhöz jutni – nagyjából 30 lóerőhöz. Az év második felében (és vélhetően a télen is) a Ferrari szintén nagyot fejlődött ezen a téren – mostantól pedig a McLaren is elkezdhet játszani a motorral. „Ezeknek a motoroknak a vezérlése hihetetlen. Drámai hatást tudsz vele elérni” – magyarázta a francia.

Fernando Alonso, Éric Boullier

A csapat bizonyított Alonsónak

A McLarennek nagy szüksége is van a jelentős javulásra. Nemcsak a jobb eredmények, a csapaton belüli jobb hangulat miatt is, mely meghatározhatja projektjük további alakulását. Fernando Alonso a múlt évben időnként igencsak reményvesztettnek tűnt, párszor éles kritikát is megfogalmazott csapata és motorpartnerük irányába. Boulier szerint most azonban ő is elégedett a tapasztalt fejlődéssel, az új motorral és az új iránnyal.

„Amit ígértünk Fernandónak, azt teljesítettük” – fogalmazott a versenyigazgató. „Bízunk egymásban. Fontos volt megállapítani, hogy a gyári modellezés összhangban van a pályán nyert tapasztalatokkal. Továbbra is alkalmazhatjuk tehát ezt a modellt az autónk fejlesztésénél, és úgy tűnik, ez működik is. Egyforma adatokat kapunk a pályán és a számítógépen. Fernando tudja tehát, hogy mit csinálunk, ahogyan Jenson is. Tudják, hogy ha ígérünk nekik valamit, meg is valósítjuk azt. Szeretnénk így folytatni, mert a versenyzőink bizalma csakis ezzel tartható fenn.”

„Fernando tudja, mire számíthat, nekem pedig az a célom, hogy a legjobb autót adjam neki. A mostani szabályok mellett három év minimum kell ahhoz, hogy egy karosszéria kiforrja magát. Mi tavaly egy teljesen új filozófiával kezdtünk újra mindent, és nem a miénk volt a legjobb autó, de Abu-Dzabiban a miénk volt a harmadik legjobb karosszéria. Elég csak ellenőrizni a GPS-adatokat. Egy év alatt tehát igen sokat ledolgoztunk a hátrányunkból. Hisszük, hogy a télen újabb előrelépéseket tettünk, és a barcelonai versenyig tervezett fejlesztéseinkkel talán még ennél is közelebb kerülhetünk a legjobbakhoz.”

A sajtóbeszélgetésen az egyik újságíró nekiszegezte a kérdést Boullier-nak, jelent-e extra nyomást rajtuk, hogy idén mindenképpen teljesíteniük kell – már csak versenyzőik megtartása miatt is. Alonso nemrég egyértelműsítette: nem áll szándékában „csak úgy utazgatni” a nagyvilágban, nyerni akar. A francia teljes higgadtsággal közölte: nyomás mindig van rajtuk, nem aggódik emiatt.

Higgadtság és magabiztosság a McLarennél – megállapíthatjuk, ez már valóban nem 2015.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Wili
#3 Wili 2016. március 03. 18:56  
HannaLill:
Átutalták neki az idei évre járó 35 millát így már biztosan marad az év végéig bármilyen szar is legyen az autó. Azért az a 2sec a Ferraritól eléggé soknak tűnik.

A Meki szuperlágyon futotta a mai körét, míg a Ferrari ultra lágyon. Jó lesz az a 2 sec hátrány 1 secnek is. Persze ez még mindig sok, de mindenképpen bíztató javulás a múlt évhez képest.

f1m12
#2 f1m12 2016. március 03. 17:42  

gondolom utalták a lóvét

HannaLill
#1 HannaLill 2016. március 03. 15:45  

Átutalták neki az idei évre járó 35 millát így már biztosan marad az év végéig bármilyen szar is legyen az autó.
Azért az a 2sec a Ferraritól eléggé soknak tűnik.

HairHungary