A McLaren túlságosan becsvágyó lett volna?

írta: M4Sport
2016. január 04. 09:38
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár egyesek szerint közrejátszott 2015-ös gyengélkedésükben, a McLaren versenyigazgatója, Éric Boullier továbbra is helyes döntésnek tartja, hogy autójukat igyekeztek a lehető legkarcsúbbra szabni.

Amikor közel egy éve hivatalosan leleplezték a McLaren-Honda tavalyi autóját, a hozzáértőknek elsőre a rendkívül karcsúra szabott kocsitest szúrt szemet, melyet látva aztán meg is fogalmazódott az első kérdés: vajon nem lesznek-e így hűtési problémáik a rendkívül szűkösen csomagolt autójukkal? Az idény során kiderült, nem ez okozta számukra a nehézséget, azonban arra is fény derült, hogy e karcsú tervezésnek lehetett némi köze gyengélkedésükhöz. Miután a Honda a V-hengerek közé helyezte el az MGU-H-t, annak kompresszorát a többiekénél kisebbre kellett terveznie, ez pedig annyit jelentett, hogy a versenyzők nem kaptak elegendő energiát az elektromotortól.

Éric Boullier, a csapat versenyigazgatója mindezek ellenére már előrevetítette, 2016-ban sem váltanak koncepciót a karosszéria és csomagolás terén, ugyanis továbbra is úgy látják, ez volt a helyes döntés részükről. A kérdésre, nem akartak-e túl korán túl sokat, a francia szakember a Motorsportnak elmondta: „Meglátjuk. De ne feledjük el, hogy a szezon során nem változtathattunk meg mindent, amit akartunk! Az egyik alapvető probléma az volt, hogy az energia-visszanyerő rendszer nem hozta azt, amit vártunk, és ez nagyon komolyan visszavetett minket, mert másodpercekbe került körönként a versenyek során. Azonban ha le akarod győzni a Mercedest, valamit jobban kell csinálnod nála. Emiatt döntöttünk úgy, hogy a tervezés terén más utat járunk. Túl becsvágyóak lettünk volna? Szerintem ezt még korai megválaszolni. Várjuk ki a végét!”

Boullier emellett azt is hangsúlyozta, ők nem kényszerítették a Hondát a szűkös csomagolásra, így nem az általuk megszabott szigorú feltételek kötötték meg a motormérnökök kezét. „Ennek sosem volt hatása az erőforrásra. Annyit mondtunk nekik, hogy a lehető legkarcsúbb autót akarjuk, de sosem álltunk elő a méretekkel kapcsolatos előírásokkal.”

A szakember végül kiemelte, még jól is kijöhetnek a 2015-ös szenvedésből, mivel a komoly erőpróba egyúttal jó lecke is volt számukra. „Talán a fájdalom csak erősebbé teszi a kapcsolatunkat a partnerünkkel. A Hondával ma már sokkal érettebb az együttműködésünk. A Honda megértette, milyen elkötelezettnek kell lennie ahhoz, hogy újra nyerni tudjunk. Módosítottak a hátterükön, ami ránk nézve is pozitív. A McLaren is újjászerveződött, változtattunk, amin kellett. Együtt kell elviselnünk a fájdalmakat, és ez csak erősebbé és hatékonyabbá tehet minket csapatként” – zárta gondolatát Boullier.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Pendulum
#3 Pendulum 2016. január 04. 15:07  
f1 the best:
Először egy jó PU-t kell összerakni mivel jelenleg sokkal több időt lehet nyerni velük mint az aeroval utána jöhet a méret és súly csökkentés.

Ezt kár is leirni,miután már 4x lenyilatkozták,hogy a kasztni koncepció nem változik :D

NYA.
#2 NYA. 2016. január 04. 11:46  

Már az is nagy eredmény lenne,ha megvalósulna az Alonso által emlegetett 2 másodperc.Valahogy fel kell tornázniuk magukat,ebből a mezőny vége kocsikázásból baj lesz ha így megy tovább.

f1 the best
#1 f1 the best 2016. január 04. 10:47  

Először egy jó PU-t kell összerakni mivel jelenleg sokkal több időt lehet nyerni velük mint az aeroval utána jöhet a méret és súly csökkentés.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

12016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”