A McLaren után azt hitte, mindennek vége – de talált visszautat

írta: M4Sport
2016. szeptember 22. 10:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

Pályafutása legnagyobb hibájának tartja Sergio Pérez, hogy 2012 végén elfogadta a McLaren ajánlatát. Akkor más élcsapatokhoz is bekerülhetett volna – ez azóta sem sikerült neki. De hiszi, hogy kerülő úton még célt érhet.

Igazi mexikói szappanoperára kezd hasonlítani a Sergio Pérez jövője kapcsán kialakult helyzet. A Force India versenyzője már hónapok óta lebegteti döntését, és bár már többször is ígért hivatalos bejelentést, erre azóta sem került sor. A nyári szünet előtt még saját csapatára rácáfolva jegyezte meg, hogy más lehetőségei is vannak a Force Indián kívül – azóta viszont már ő maga is megerősítette, hogy minden valószínűség szerint jelenlegi csapatánál folytatja.

Szingapúrban a Sky Sportsnak is ezt vetítette előre. „Úgy tűnik, hogy maradok. Most jönnek az utolsó tárgyalások, és remélem, hogy semmi sem változik. De ebben a sportágban sosem tudhatod. Amikor a McLarennél voltam, is úgy tűnt, minden rendben van. Csak egy kis papírt kellett volna aláírni, ami viszont sosem történt meg… De nagyon úgy tűnik, hogy ugyanitt leszek jövőre is. Ez a tervem, de sosem tudhatjuk” – fogalmazott.

Az a bizonyos mclarenes egy év kitörölhetetlen nyomokat hagyott Pérezben. 2012 őszén nagy lelkesedéssel írta alá szerződését az akkor még Martin Whitmarsh vezette istállóval, amely viszont több mint egy évvel később kiadta az útját – alig pár héttel a szezon vége előtt. „A mai napig emlékszem Martin hívására, mintha csak tegnap lett volna. Tudtam, hogy ez nem az a hívás, aminek örülni fogok” – mondta a rossz emlékről Pérez.

Sergio PérezElárulta, akkor odáig jutott, hogy felkészült búcsút inteni a Forma–1-es álmának is. „Nagyon nehéz időszak volt ez a McLarennel, különösen a történtek ismeretében. Arra számítottam, hogy évekig a McLaren tagja leszek, együtt fejlődünk majd. De ez nem történt meg. Nem volt esélyem arra, hogy megmutassam, mit is tudok valójában. Nem volt versenyképes az autónk, ráadásul nem volt kiszámítható sem. Visszatekintve már azt mondom, nagy dolog volt, hogy túléltem ezt a csapást.”

„Azt gondoltam, kiszállok ez után a csapás után. Austin előtt jött a hír, már az év végén jártunk, úgy tűnt, minden ülés elkelt addigra. Pár hely volt még szabad, és én nem akartam olyan csapathoz menni, ahol nem tudom megmutatni a tehetségemet. A mezőny végén nem akartam versenyezni. Azt gondoltam, a Forma–1-ben nekem ezzel ennyi volt, más kategóriában kell folytatnom. És rájöttem, hogy nem csak a Forma–1 létezik a világon.”

Minden korábbi lehetősége odalett

Pérez már csak azért is került padlóra kirúgása után, mert 2012-es sauberes dobogós helyezései után még ő számított az egyik legkeresettebb versenyzőnek a mezőnyben. Ekkor pedig ülés nélkül állt. „Komoly csapás volt ez. Korábban olyan helyzetben voltam, hogy több csapat is engem akart. Több élcsapatnál is lett volna lehetőségem, én viszont a rosszat választottam, és ez visszavetette a karrieremet.”

Ez a pályafutás végül a Force Indiának köszönhetően folytatódott. Jöttek az újabb meglepő dobogós helyezések, Pérez pedig szép lassan kezdi újra visszadolgozni magát a nagyobb csapatok radarjára is. Nem titkolja, szívesen lenne a Ferrari versenyzője. Sokak szerint éppen azért akar csak egy évvel hosszabbítani a Force Indiával, hogy 2018-ban pályázhasson Kimi Räikkönen ülésére. „Nem arra alapozom a döntésemet, hogy vajon mit fog majd csinálni a Ferrari. Azt teszem, ami a legjobb a karrierem szempontjából. Akármi is történik, jó lesz, én csakis a saját meggyőződésemre alapozok. Hiszek a csapatban, hogy előrébb tudunk lépni, komoly lehetőségeket látok bennük, és ezért is akarok maradni” – cáfolt rá a találgatásokra.

Sergio Pérez

Úgy érzi, még most is alulértékelik

Pérezt sokan még ma is fizetős versenyzőként tartják számon, mivel a világ egyik leggazdagabb embere, Carlos Slim áll mögötte. Emiatt úgy érzi, hiába az eredményei, még ma sem kapja meg a neki járó elismerést. Már csak azért is szeretne feljebb lépni. „Néha úgy érzem, az emberek nem tartanak olyan jó versenyzőnek, mint amilyenek az eredményeim. Hét dobogós helyezést szereztem már olyan autóval, amely erre nem is volt képes. Hogy vannak erős szponzoraim, az mindig jó a csapatomnak. Nemcsak gyors vagyok, vannak támogatóim is. De nem szeretném, hogy az emberek azt gondolják, csak ezért vagyok itt. Ezért a legjobb módszer, ha jó eredményeket érek el” – fogalmazott.

A mclarenes megpróbáltatásokat maga mögött hagyva arról már kétsége sincs, hogy helye van a királykategóriában. „Hiszem, hogy szponzorok nélkül is itt lennék. A Forma–1 előtti és a Forma–1-ben elért eredményeim alapján elmondhatom: ha nem lennék itt, akkor nagyon sokaknak nem kéne itt lenniük, mert sokakat legyőztem. Szóval megérdemlem a helyemet.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

32016.10.21. 16:15

Amerikai Nagydíj – első szabadedzés

Beszámoló az eseményről

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

82016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"