A McLarennek engedték, hogy megszegje a rádiós tilalmat

írta: M4Sport
2016. március 23. 09:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Már az első 2016-os versenyen többek életét megnehezítették az új rádiós szabályok – a McLaren viszont annyira szorult helyzetbe került, hogy végül az FIA-tól külön engedélyt kapott a tiltott információk megosztására.

Állandó beszédtémát jelentett a melbourne-i hétvége elején az FIA által 2016-ra bevezetett, s még a verseny előtti napon is pontosítgatott rádiós szigor. Ennek értelmében a csapatok már jóval kevesebb információt juttathatnak el versenyzőikhez a rádión (és a boxutcai jelzőtáblákon) keresztül – kizárólag a taktikára, a versenyre, a biztonságra vonatkozó alapvető dolgokról tájékoztathatják őket.

Bár a versenyzők elmondása szerint nem jelentett óriási különbséget az újítás, a nyomait azonban érezni lehetett. A Mercedesnél is okozott fejfájást: Toto Wolff a verseny után elárulta, miután problémájuk adódott Nico Rosberg fékjeinek hőmérsékletével, már majdnem ráparancsoltak a németre, hogy kormányozza autóját a garázsba és adja fel a versenyt. A későbbi győztes azonban minderről mit sem tudott.

A kormánykijelzőjének hála persze a túlmelegedésről értesült. „Azonnal a 2014-es montreali eset jutott az eszembe” – árulta el Rosberg, utalva a két évvel ezelőtti Kanadai Nagydíjra, ahol hasonló fékproblémákkal is célba kormányozta autóját. A versenyző végül átállította a fékerőelosztást, és a problémája szép lassan megoldódott, a fékek hűlni kezdtek.

A csapatánál elárulták, egyebek mellett a hasonló helyzetekre való felkészülés miatt is érezték létfontosságúnak a lehető legtöbb kört futni a két barcelonai téli teszten. „Barcelonában nemcsak a megbízhatóságot teszteltük, a hosszú etapjaink során minden ilyen helyzetre felkészültünk, végigjátszottuk az összeset” – árulta el az Auto Motor und Sportnak a csapat egyik mérnöke.

Rosberg örül a rádiós korlátozásnak, mert ezzel jobban a kezében érzi az irányítást, ám miután a futam hajrájában még a gumival is akadt problémája, elismerte, eléggé bizonytalanná tette őt az információhiány. „Nem tudtam, meddig megyünk a közepes keverékkel, és nem is tudtam felmérni, Sebastian mennyivel gyorsabb nálam a szuperlágyon” – utalt arra, hogy nehezebb volt átlátnia a versenyt.

Nico Rosberg

Engedély a „szabályszegésre”

Még nehezebb dolga volt ennél a McLarennek, ahol Jenson Button kormánykijelzőjével adódtak problémák – azaz a brit az egyetlen részletesebb információforrását is elveszítette. Ez volt az a forgatókönyv, amitől több versenyző is tartott az új szabályozás bevezetése kapcsán.

Éric Boullier, a McLaren versenyigazgatója azonban elárulta, kivételes bánásmódot kaptak az FIA-tól a rádiós tilalomra vonatkozóan. „Ez okozott némi fejfájást. De szerencsések voltunk. Némi engedményt kaptunk az FIA-tól. Nem szeretnék részletekbe bocsátkozni, de amikor az FIA küldött pár jelzést, egyes autóknak gondjuk volt a kijelzőjükkel – nekünk is. Mindenféle összeköttetést elveszítettünk a műszerfallal, így megengedték nekünk, hogy pár részletes információról is egyeztessünk a rádión. Normál esetben ilyesmire nem lett volna lehetőségünk, szóval igen nagy tanácskozásba kezdtünk a boxfalon” – mesélte a francia az Autosportnak.

Jenson Button

Vettel csak az újságírótól tudta meg

Az új rádiós szabály egyesek szerint persze így is túlzásokba esik, bizonyos tilalmakkal nélkülözi az ésszerűséget. Példa erre Sebastian Vettel esete, aki csak a futamot követő hivatalos sajtótájékoztatón szerezhetett tudomást arról, mi történt a Ferrari másik autójával, a nem sokkal az újraindítás után kiálló Kimi Räikkönennel.

Amikor arról kérdezték, mennyire sajnálja, hogy csapattársa nem ért célba, elmondta: „Kár, hogy Kimi nem látta meg a kockás zászlót. De még most sem tudom, mi volt a problémája. A múltban a rádióban jó volt hallani, mi volt a gond, de most csak arról informáltak, hogy kiesett. De nem tudom, miért. Talán te tudod a választ?” – kérdezett vissza az újságírónál. Majd miután az elárulta, hogy lángok csaptak fel az airboxából, készségesen megköszönte: „Nagyon köszönöm. Ez az üzenet nem volt engedélyezett számomra.”

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

ThatsMe
#5 ThatsMe 2016. március 24. 09:35  

micsodaaa???
a pilota leolvasta a kijelzot?
aztan gondolkozott?
es meg dontest is hozott?
a vezetesrol?
raadasul onalloan?!

hova jutottunk...

szabotor
#4 szabotor 2016. március 23. 12:56  

nem igazán értem, hogy miért jó, 30 évet butítani a forma1-en. attól, hogy nem szólnak rá a versenyzőre, hogy nem fog a féke, hanem magának kell megtapasztalnia szerintem nem lesz jobb a verseny, szereptévesztésben van a fia. ahogy az sem értem, hogy miért lett jobb, hogy vettelnek nem mondhatták el, hogy kimi miért esett ki.

az meg külön vicc, hogy elvileg azért hozták a szabályt, hogy a pilóták ne tudjanak mindent, hanem érzésre vezessenek, ezért nem mondhatják el rádión, közben meg a kormány kijelzi. legközelebb le is szabályoz majd, ha majd nem figyel. nem értem, hogy ez pontosan milyen irányba vitte el a forma1-et, és hazt sem, hogy ez miért lenne jó...

Enveblo
#3 Enveblo 2016. március 23. 11:14  

"A kormánykijelzőjének hála persze a túlmelegedésről értesült. „Azonnal a 2014-es montreali eset jutott az eszembe” – árulta el Rosberg"

szóval most hol is vannak a "faszság az egész, mert életeket kockáztatnak, hogy fékproblémát nem mondhatnak be"?

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. március 23. 10:16  

az FIA-t kéne betiltani.. idióták.

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. március 23. 09:55  

vicc

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"