A Mercedes a Forma–E-ben?

írta: M4Sport
2016. október 04. 14:35
FOTÓ: ©xpbimages.com

Két év múlva a Forma–E-sorozatban is bemutatkozhat a Mercedes? A németek sportigazgatója, Toto Wolff előszerződést kötött a kategória vezetőjével!

Miközben a Forma–1-ben 2014-ben beköszöntő hibridéra kezdete óta siker sikerre halmoznak, könnyen lehet, hogy a Mercedes hamarosan új vizekre evez. Kedden kiderült, hogy a márka sportrészlegét irányító Toto Wolff biztosítékot kapott a Forma–E szervezőitől arra, hogy a sorozat ötödik szezonjában (a 2018/19-es bajnokság) helyet biztosítanak nekik a résztvevő csapatok közt.

Az már egy ideje tudható, hogy a Forma–E szeretné 10-ről 12-re növelni csapatai számát, és arról is lehetett már korábban hallani, hogy a német gyártót érdekli az elektromos autók technológiája. 2018-tól akár ők is versenyeztethetik majd a sajátjaikat. „Nagy érdeklődéssel figyeltük eddig a Forma–E fejlődését. Minden elképzelhető lehetőséget vizsgálunk a jövőre nézve a versenyzés területén, és elégedettek vagyunk azzal, hogy megállapodást kötöttünk, melynek értelmében az ötödik évtől mi is beléphetünk a sorozatba” – fogalmazott Toto Wolff a gyártó által kiadott közleményben.

Mindez persze még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a csillagos márka a 2018-ban kezdődő bajnokságban már biztosan a mezőny tagja lesz, szerepvállalásuk pedig nem veszélyezteti F1-es szereplésüket, hiszen a királykategória mellett a Bernie Ecclestone-nal aláírt megállapodásuk értelmében 2020-ig elkötelezték magukat.

Toto Wolff

Az autógyárak és az F1 szemében is egyre érdekesebb a Forma–E

Nem meglepő ugyanakkor, hogy a Mercedes ennyire nyitott az elektromos autókat felvonultató sorozat iránt. A Jaguar a most hétvégén Hongkongban rajtoló harmadik szezonban mutatkozik be a kategóriában, a rivális BMW pedig nemrég jelentette be, hogy együttműködési megállapodást kötöttek az Andretti-csapattal, melynek értelmében a 2018/19-es idényt gyári csapattal kezdik meg. Rajtuk kívül a Renault már kezdettől fogva érdekelt a bajnokságban, de az Audi is egyre inkább komolyan veszi azt.

Az autógyártók mellett azonban a Forma–1 figyelmét is fölkeltette a technikailag számukra a jelenlegi szabályok szempontjából is érdekes sorozat. A Williams anyacége eddig energiatárolókat gyártott a Forma–E-nek, nemrég arról lehetett hallani, hogy a Red Bull szeretné átvenni a helyét, szeptember végén pedig kiderült, hogy a McLaren fogja fejleszteni az újgenerációs, 250 kW-os maximális erőleadásra képes rendszert.

„Az elektronizáció a jövőben egyre nagyobb szerepet fog játszani az autóiparban – a versenyzés pedig mindig is a próbapadja volt az autógyártásnak. A Forma–E-t ez teszi fontossá a jövőt tekintve” – nyilatkozta Wolff.

Bár közvetlenül nem érinti a Forma–1-et, mégis sokat mondó tény, hogy a mindössze három éve létrehozott kategória jövőbe mutató technológiájával és a magasabban jegyzett sorozatokhoz képest megfizethetőbb költségeivel máris mágnesként vonzza a nagy autógyárakat.

Az F1 2014-ben bevezetett új motorformulájának is ez volt az alapcélja – azóta azonban csak a Honda csatlakozott a kezdő gyártótrióhoz, továbbá a Renault döntött úgy, hogy újra gyári csapattal képviselteti magát. A BMW, a Volkswagen és más márkák közben az utóbbi években rendre határozott nemet mondtak az esetleges F1-es projektre. Részben épp az új hibridtechnológia bevezetése óta ott uralkodó kaotikus viszonyok (költségek, szabályalkotás, csökkenő népszerűség) miatt…

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”