A Mercedes és a Ferrari tud egy rövidebb utat a győzelemhez?

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. január 14. 09:46
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes és a Ferrari azáltal teszi „ártalmatlanná” ellenfeleit, hogy a sajátjánál gyengébb erőforrást biztosít számukra – jelentette ki a gyártók uralma ellen harcoló Bernie Ecclestone.

Közeleg az új szezon kezdete, az F1 szurkolói pedig abban a reményben várják a rajtot, hogy ezúttal az elmúlt két évnél szorosabb küzdelmet láthatnak a versenypályán. A FOM első embere, Bernie Ecclestone azonban úgy véli, hiú ábrándok ezek, szerinte ugyanis 2016 is a Mercedesről – és talán a Ferrariról – fog szólni, miközben a többi csapat esélytelen lesz a győzelemre.

„Legszívesebben azt mondanám, igen – de sajnos nem mondhatom” – felelte Ecclestone a TSN kérdésére, vár-e változást 2016-ban a csapatok közötti erőviszonyok terén. „A Mercedes remek csapat, a motorjuk pedig jobb, mint bárki másé. Ráadásul a versenyzőik is a legjobbak közül valók. Emiatt nehéz lesz legyőzni őket.”

A brit üzletember a probléma fő okát továbbra is az erőforrásokban látja – ismét hangsúlyozta, a Mercedes és a Ferrari ezek révén uralma alá vonta a sportágat. „Ez az erőforrás valójában már nem motor többé. Mindig is elleneztem a bevezetését. Egy nagyon bonyolult és drágán előállítható erőforrásról beszélünk. A Mercedes négy ilyen motort ad el kisebb csapatoknak, és nyilvánvaló, hogy ezek kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, mint a saját autójukban lévő motorok. Ezzel négy csapat miatt már nem is kell aggódniuk” – egyszerűsítette le a helyzetet.

„A többi csapat közül a Ferrari hármat támogat, pontosan ugyanígy. A Ferrari motorja nem olyan erős, mint a Mercedesé, de már közelítenek. Akárhogy is, nem jó, ha ők szállítanak motort más csapatoknak, és ez a motor nem olyan jó. Valójában tehát csak egy Mercedesünk van és – remélem – egy Ferrarink, ők versenyeznek egymással” – tekintett előre Ecclestone, ismét hangsúlyozva, milyen nagy szükség lenne az új, független gyártókra a királykategóriában.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Rocketfinger
#6 Rocketfinger 2016. január 15. 12:56  

Ecclestone-nak ezúttal tényleg igaza van, bár valóban nem túl hiteles az ő szájából a fairplay hiánya.
egyébként valóban vicces, hogy a két nagy gyártó így ad motorokat sokmillió euróért. ezeket az erőforrásokat a saját autóikhoz tervezték, onnantól hogy valakinek egy másfajta kasztniba kell beépítenie, eleve hátrányban van valamilyen szinten.

grabowsky78
#5 grabowsky78 2016. január 14. 12:33  
fagyi:
Szerintem most teljesen jól mondja a dogokat. Ez van. Hatalmi harcok, mint a politikában, itt hasonlóan a saját érdekek a legeslegfontosabbak. Ez szomorú számomra. Az F1 másodlagos, pont mint a nép :D

Nem mondom, hogy valótlanságokat állít, csak nem valami hiteles a szájából ilyeneket hallgatni miközben......! Én teljesen megértem a csapatokat végre a kezükbe került némi hatalom amit nem igazán szeretnének kiengedni! Folyamatosan tolták az elmúlt 20évben (vagy még több) a lóvét a baromságokba amit pár éven belül vagy betiltottak vagy korlátoztak vagy teljesen átalakítottak! Bernie csak kiveszi a lóvét folyamatosan ebből az egészből a csapatok akiket szapul meg rakják bele! Nem tudom érted e a különbséget! Néhány éve még mechanikai tapadásra kellett fejleszteni, aztán aero-ra, aztán most hybrid turbót kell, aztán ki tudja mi lesz a következő idiótizmus, ami persze merőben eltér az eddigiektől és lehet kidobni a több milliós infrastruktúrát ismét, mert valamelyik szabályalkotónak éppen olyan kedve van vagy éppen onnan támogatták meg egy kis mellékessel! Ja és nem mellékesen egyre többe és többe kerül a gyártóknak/csapatoknak és nagyon nem mellékesen egyre szarabb az egész egyre kevesebb rajongót érdekel nem beszélve arról, hogy az újabb generációkat egyáltalán nem érdekli! Na és mind ezek után olyanok osszák az észt akik egy buznyákot nem raknak bele csak folyamatosan kivenni akarnak!

FireWheel
#4 FireWheel 2016. január 14. 11:58  

Mindig kettőn áll a vásár. Az talán nem lenne igazságosabb, ha Mr. E kicsit visszavenne a vágyából, hogy tovább tuszkolja a pénzt, a már amúgy is szétrepedőben lévő malacperselyébe? 10 egység pénzből ő zsebre tesz 7-et, majd előjön azzal, hogy mi az igazságos és mi nem... Úgy, hogy már így is elélne a vagyonából az ük-ük-ük-ük-ükunokája is. Ha igazságosabban lenne elosztva a pénz, akkor pl. a kisebb csapatok büdzséjét sem terhelné meg ennyiért megvenni az erőforrásokat.

Utoljára módosítva: 2016. január 14. 12:00

fagyi
#3 fagyi 2016. január 14. 11:48  
grabowsky78:
És az öreg Dagobert vajon tisztán játszik, mikor folyamatosan a Redbull-t akarja helyzetbe hozni?

Szerintem most teljesen jól mondja a dogokat. Ez van. Hatalmi harcok, mint a politikában, itt hasonlóan a saját érdekek a legeslegfontosabbak. Ez szomorú számomra.

Az F1 másodlagos, pont mint a nép :D

Utoljára módosítva: 2016. január 14. 11:49

grabowsky78
#2 grabowsky78 2016. január 14. 11:12  

És az öreg Dagobert vajon tisztán játszik, mikor folyamatosan a Redbull-t akarja helyzetbe hozni?

ernike
#1 ernike 2016. január 14. 10:23  

Inkább arra van szükség hogy a Renault és a Honda minél hamarabb összeszedje magát.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

172016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra