A Mercedes ezt is kipipálta: győzelem a mumuspályán!

írta: M4Sport
2016. július 25. 16:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedesnél nagy az öröm a „roppant kielégítő” eredményeket hozó Magyar Nagydíj után, a hibridéra kezdete óta ugyanis a Hungaroring volt az egyetlen pálya, ahol a csapat nem nyert – ehhez képest most kettős győzelemmel zártak.

2014-ben a Red Bull és Daniel Ricciardo, tavaly pedig a Ferrari és Sebastian Vettel tört borsot a stuttgartiak orra alá, akik a 2016-os magyar futam előtt is kiemelték, a bikások „komoly veszélyt” jelenthetnek rájuk. Noha általában hatalmas előnyük ellenére is óvatosan közelítik meg a hétvégéket, ezúttal nem volt teljesen alaptalan a „félem”, a pálya ugyanis fekszik a bikások autójának.

Ehhez képest csak a rajtnál tudtak közel kerülni a Mercedeshez (akkor viszont nagyon jó esélyeik voltak), melynek pilótái később magabiztosan vezették a versenyt, és az Orosz Nagydíj óta először kettős győzelmet ünnepelhettek. „Roppant kielégítő, hogy megszereztük az első két helyet egy olyan pályán, ami nem volt kegyes hozzánk az előző években” – nyilatkozta a sportigazgató, Toto Wolff. „Ez a helyszín sokkal inkább a Red Bull és a Ferrari vadászterülete volt” – tette hozzá.

„Az, hogy most ilyen szép eredményt értünk el, jól mutatja, hogy a karosszériával és az erőforrással is előreléptünk. A hétvége során sokszor elmondtuk a versenyzőknek, hogy ez a futam a gumikezelésről szól majd, és így is lett, de mindketten remek munkát végeztek. Amikor kívül kerültünk a kényelmi zónán, megkértük Lewist, hogy gyorsítson és ő nagyon jó reagált; felépítettük azt az előnyt, amire szükségünk volt, miután Ricciardo közelített kihasználva a Red Bull stratégiáját” – magyarázta.

A hétvége előtt egyébként maga Wolff is erősebb ellenállásra számított a Red Bulltól. „Fogalmam sincs, miért nem voltak annyira jók” – felelte, amikor arról kérdezték, miért teljesíthettek a bikások gyengébben a vártnál. „Csak magunkra figyelünk, és arra, hol javulhatunk. Ez egy állandó harc. A csapat mindig keményen küzd azért, hogy az autó versenyképes legyen. Mivel az elmúlt években nem voltak szép pillanataink ezen a pályán, most nagyon oda akartuk tenni magunkat. Szerencsések vagyunk, hogy nem kell arra figyelni, hogyan teljesítünk bizonyos pályákon. Eddig minden vonalvezetésen jók vagyunk, és ez jó hír a szezon második fele előtt…”

A magyar futam újabb mérföldkő volt a Mercedes versenyzőinek párharcában, hiszen Lewis Hamilton győzelmével átvette a vezetést Nico Rosbergtől, Wolff azonban még nem akar túl nagy jelentőséget tulajdonítani ennek a cserének. „Az emberek nagyon sokat beszélnek a bajnoki helyezésekről, de ha ez egy focimeccs lenne, akkor elmondhatnánk, hogy még csak az első félidőt teljesítettük. Még mindig nagyon hosszú út áll előttünk ebben a szezonban. Eddig is elég sok akciót láttunk, és biztosra veszem, hogy a folytatásban is sokat látunk majd…”

„A bajnokság félidejében nem számít a ponttáblázat. Minden versenyhétvégén meg kell küzdeniük egymással, és az utolsó futam előtt majd lehet számolgatni” – mondta a téma kapcsán a Forma–1 hivatalos honlapjának, melynek munkatársa a 43 pontos előnyt elbukó Rosberg jelenlegi helyzetéről is érdeklődött. „Nem aggódom miatta. Mindkét versenyzőnek vannak jobb és rosszabb sorozatai. Most az a lényeg, hogy célba érjenek, hogy befejezzék a versenyt, egy kiesés ugyanis még a bajnoki címbe is kerülhet. Ez egyébként szerintem az utolsó futamon dől majd el” – jelezte.

A hibák mellett a műszaki gondok is komoly hatással lehetnek a bajnoki küzdelemre, sőt a korábbiak is éreztetik még hatásukat, Hamilton ugyanis legalább egyszer biztosan büntetés kap majd motorcsere miatt. Hogy erre mikor kerül sor, és miként taktikázik a Mercedes (esetleg beszerelnek-e két új erőforrást egy hétvége alatt) arról csak később születik döntés. „Addig akarunk várni, amíg meg nem tudjuk határozni, mennyi alkatrészre lesz szükség a szezon végéig, majd ki kell választanunk egy pályát, ahol nem akkora hátrány ez a büntetés. Még nem döntöttünk. Megvárjuk a Német Nagydíjat és azután újra kiértékeljük az adatokat” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#1 Masters_Of_Hardcore 2016. július 25. 19:27  

A képen fekete sapiban: Ricciardo, Hamilton, Maldonado, Hamilton. XDDD

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához