A Mercedes is ellenzi, mégis megszavazta az új időmérőt

írta: M4Sport
2016. március 14. 15:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

Szerencsétlennek tartja az új időmérős szabályt a Mercedes tanácsadója, Niki Lauda. Az osztrák azt is elárulta, valójában csak kényszerből bólintottak rá a változásra…

A múlt héten hivatalosan is bekerült a 2016-os sportszabályzatba az időmérő új lebonyolítási módját meghatározó szabály. Ennek értelmében a már jól ismert három edzésrészben a résztvevők nem minden szakasz végén egyszerre, hanem másfél percenként egyesével búcsúznak majd. A versenyzők közül sokan jelezték, nem értik, mi szükség volt e változásra, és kifejezték abbéli aggodalmukat is, hogy a szurkolók számára túl nehéz lesz megérteni és követni az eseményeket ebben a szisztémában.

Most Niki Lauda, a Mercedes tanácsadója is kritizálta a rendszert. „Én elég idétlennek találom” – jelentette ki a Gazzetta dello Sportnak. Majd azt is elárulta, igaz az a szóbeszéd, miszerint a csapatok elsősorban azért egyeztek bele az újításba, mert ily módon Bernie Ecclestone ennél még extrémebb ötletét, az úgynevezett időballasztos rendszert szerették volna lesöpörni az asztalról. „Része vagyok a Stratégiai Csoportnak, és Bernie Ecclestone azzal jött hozzánk, hogy szeretne változtatni valamin, amivel izgalmasabbá teheti a versenyt. Az első javaslata az volt, hogy fordítsuk meg a rajtsorrendet, a legjobb időt elérő kerüljön a tizedik helyre. A Mercedes számára ez nem volt elfogadható, ezért jobbnak találtuk elfogadni a másik javaslatot. De én nem tudom, hogy minden rendben lesz-e Melbourne-ben, a versenyzőknek nem tetszik a változás” – magyarázta a háromszoros világbajnok.

Szavai egyúttal arra is rávilágítanak, miként fordulhatott elő, hogy a Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene előbb elfogadta a szabálymódosítás javaslatát a Stratégiai Csoportban, majd főnöke, Sergio Marchionne, a Scuderia elnöke nem sokkal később már arról beszélt, ők ellenzik ezt az újítást.

Lauda az ORF televíziónak hozzátette, afelől is vannak kétségei, eléri-e a célját a szabály. „A célunk az volt, hogy több versenyző legyen a pályán. A mostani változtatással azonban úgy tűnik, csak kevesebben lesznek kint az utolsó percekben” – vetítette előre. Toto Wolff sportigazgató pedig hozzátette: „Az edzés utolsó harmadában az lesz az eredménye ennek, hogy azonnal kimész a friss gumikon, hogy ne ess ki mindjárt. Ez azt is jelenti majd, hogy az utolsó nyolc percben már nem lesz autó a pályán, mert már csak használt abroncsaid maradnak. Vagyis vakarhatod a fejedet. Kaotikus az egész, és nehéz elhinni, hogy egy globális sportról van szó. Egy perccel a rajt előtt még tizenkétszer megváltoztatjuk a szabályokat” – bírált.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cyberpunk999
#8 cyberpunk999 2016. március 15. 16:27  
Balrog:
Szerintem az lenne baromság, hogy egy pole ugyanannyit ér, mint egy győzelem. Max ilyen 5-4-3-2-1 pont az első ötnek.

Lehetne nagyobb show az időmérő így, nem pedig kétlövéses q3.
Az új kieséses rendszernél meg bármi jobb lenne kb.

Szóval meg lehetne ezt is csinálni rendesen.

Ha nem adnának rendes pontokat, akkor a nagyok direkt próbálnának 10-ek lenni és inkább rajtcél győzelmeket szerezni, semmi sem változna.

Ellenben lenne értelme a legjobb egykörös és a legjobb versenytávot is megnézni.

Nyilván ki kell dolgozni és nem csak simán holnaptól így csinálni.

Wili
#7 Wili 2016. március 15. 12:57  
Balrog:
Vigyázz, nagyon veszélyes területre tévedtél! Olyan komoly érvek szólnak ellene, minthogy elrontaná a statisztikákat! Én már próbálkoztam ezzel...

Köszi a figyelmeztetést. :) Na igen, a statisztikák. Mintha ezek nem lennének folyamatosan elrontva. Volt idő, amikor még csak 10 pontot ért egy verseny, jelenleg meg 25-öt. Aki ezzel érvvel egy 2 versenyes rendszer ellen, az le van maradva. És ezzel nem szeretnék senkit se megbántani (bár biztos lesz, aki magára veszi...).

Utoljára módosítva: 2016. március 15. 12:58

Balrog
#6 Balrog 2016. március 15. 12:18  
Wili:
Ez így nagyon gáz lenne, mert az időmérő egy pár körös semmi, míg a verseny azért egy másfél-két órás megmérettetés... A kettő nagyon nincs egy súlycsoportban, így pontokban sem lenne igazságos, ha mind a kettő ugyanannyit érne. Megoldás az időmérő arányos pontozása, de ez sem lenne tökéletes megoldás. Én inkább a jól bevált 2 versenyes szisztémát ültetném át Forma 1-re, amire jelenleg is van normális kidolgozott szabályrendszer (lásd GP2, GP3) és láthatóan jól működik. Lenne mondjuk két darab 1 órás verseny (vagy pályától függően meghatárotott körszámú verseny) és az elsőn időmérő alapján, a másodikon első 10 fordított sorrendben álna rajthoz az első verseny befutottjai alapján. Mindkét verseny ugyanannyi pontot érne. Szerintem ez gyorsan kivitelezhető és igazságos lenne. Biztosan sokat lendítene az izgalmakon.

Vigyázz, nagyon veszélyes területre tévedtél! Olyan komoly érvek szólnak ellene, minthogy elrontaná a statisztikákat! Én már próbálkoztam ezzel...

Wili
#5 Wili 2016. március 15. 12:11  
cyberpunk999:
Ez így baromság. Én már tavaly is azt mondtam (még Mr. E előtt), hogy az időmérőn is rendes pontokat kell osztani és utána pedig megfordítani az első 10 sorrendjét. Lenne komoly csata az időmérőn, igenis számítana egyetlen hely is. A versenyen pedig lenne előzés és taktikázás. A pontok miatt pedig ennek elfogadhatónak kellene lennie mindenkinek, hiszen aki nyer az időmérőn az már nyert is egyet, és a versenyen küzdhetne egy másik győzelemért.

Ez így nagyon gáz lenne, mert az időmérő egy pár körös semmi, míg a verseny azért egy másfél-két órás megmérettetés... A kettő nagyon nincs egy súlycsoportban, így pontokban sem lenne igazságos, ha mind a kettő ugyanannyit érne. Megoldás az időmérő arányos pontozása, de ez sem lenne tökéletes megoldás.

Én inkább a jól bevált 2 versenyes szisztémát ültetném át Forma 1-re, amire jelenleg is van normális kidolgozott szabályrendszer (lásd GP2, GP3) és láthatóan jól működik. Lenne mondjuk két darab 1 órás verseny (vagy pályától függően meghatárotott körszámú verseny) és az elsőn időmérő alapján, a másodikon első 10 fordított sorrendben álna rajthoz az első verseny befutottjai alapján. Mindkét verseny ugyanannyi pontot érne. Szerintem ez gyorsan kivitelezhető és igazságos lenne. Biztosan sokat lendítene az izgalmakon.

Utoljára módosítva: 2016. március 15. 12:12

Balrog
#4 Balrog 2016. március 15. 10:20  
cyberpunk999:
Ez így baromság. Én már tavaly is azt mondtam (még Mr. E előtt), hogy az időmérőn is rendes pontokat kell osztani és utána pedig megfordítani az első 10 sorrendjét. Lenne komoly csata az időmérőn, igenis számítana egyetlen hely is. A versenyen pedig lenne előzés és taktikázás. A pontok miatt pedig ennek elfogadhatónak kellene lennie mindenkinek, hiszen aki nyer az időmérőn az már nyert is egyet, és a versenyen küzdhetne egy másik győzelemért.

Szerintem az lenne baromság, hogy egy pole ugyanannyit ér, mint egy győzelem. Max ilyen 5-4-3-2-1 pont az első ötnek.

cyberpunk999
#3 cyberpunk999 2016. március 14. 21:23  

Ez így baromság.
Én már tavaly is azt mondtam (még Mr. E előtt), hogy az időmérőn is rendes pontokat kell osztani és utána pedig megfordítani az első 10 sorrendjét.

Lenne komoly csata az időmérőn, igenis számítana egyetlen hely is. A versenyen pedig lenne előzés és taktikázás. A pontok miatt pedig ennek elfogadhatónak kellene lennie mindenkinek, hiszen aki nyer az időmérőn az már nyert is egyet, és a versenyen küzdhetne egy másik győzelemért.

daviid
#2 daviid 2016. március 14. 21:02  

Egyetértek Laudával, idén nem az időmérő végén lesznek az izgalmak, hanem az adott section elején, hiszen ott kb el is fog dőlni minden. Én abban bízok, hogyha valóban így lesz, akkor hamar lépnek, és mindent visszaállítanak, vagy a Q3-at meghagyják úgy, ahogy eddig is volt.

vandr
#1 vandr 2016. március 14. 17:56  

Ezzel a rendszerrel még annyi esélyük sem lesz az üldözőknek, mint eddig. Több kört kell az első két etapban megtenni, szét kell verniük a gumikat, hogy beférjenek az első 10-be. Közben a merci meg ugyanúgy 1 körrel bent van.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Verstappen

72016.10.28. 18:31

Hamilton egy hajszállal a Ferrarik előtt délelőtt – Rosberg csak 7. lett

Fékprobléma hátráltatta a Red Bullt a piros zászlót is hozó első edzésen

42016.10.28. 15:36

Bajnokok a bajnoki címért küzdő duóról

Így látja a mercedesesek csatáját Button, Räikkönen, Alonso és Vettel!

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek