A Mercedes még csak ismerkedik az új gumival

írta: M4Sport
2016. május 27. 18:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

A szünnap még a Mercedes kezére is játszhat! A csapat technikai vezetője, Paddy Lowe abban bízik, a mérnökök pénteki elemzésük során jobban megismerik a Pirelli ultralágy abroncsait, a pilóták pedig többet hozhatnak ki belőlük a hétvége további részében.

A Red Bull és Daniel Ricciardo mindenkit meglepett azzal, hogy a második csütörtöki edzésen hat tizedes előnybe került a Mercedesszel szemben, miközben versenytempója is biztatónak tűnt. A címvédő alakulat technikai igazgatója már tegnap sem tűnt túlságosan izgatottnak a bikások tempója miatt, pénteken pedig felvetette, hogy a pihenőnap akár a kezükre is játszhat, hiszen a mérnökök egy egész napon keresztül elemezhetik az adatokat, így az új gumikeveréket is jobban megismerik.

„A barcelonai teszten nem használtuk az ultralágy abroncsokat, és csütörtökig egyáltalán nem is mentünk velük” – kezdte nyilatkozatát a brit szakember. „De ez nem egy szörnyű mulasztás! Nem sokat tudtunk volna meg arról, mire számíthatunk Monacóban, ha februárban, a barcelonai pályán használjuk őket. Már vannak új adatok, ezeket pedig összevethetjük a tavaly gyűjtöttekkel. Persze ez csak egy dolog, hogy vannak információnk, az már egy másik, hogyan formáljuk ezeket teljesítménnyé. Ez az adatgyűjtéssel ellentétes mérnöki tevékenység” – tette hozzá.

Lowe kiemelte, a csapatnak sokat kellett tanulnia csütörtökön, hiszen nemcsak a lila jelölésű abroncsok, hanem a pálya aszfaltja is új volt számukra, a két tényezőt együttes hatásáról pedig nem lehetett adatokat gyűjteni egy szimulátorban. „Nehéz azt szimulálni hogyan viselkednek majd az abroncsok, és azt, hogyan lépnek kapcsolatba az aszfalttal. A tavalyi év óta elég sok helyen újraaszfaltozták a pályát, azt pedig pontosan nem lehet megjósolni, ez hogyan hat a gumikra.”

„Mindig van egy határa annak, mennyit tanulhatsz a korábbi szimulációkból, szóval ki kell gurulni a pályára, és ott kell adatot gyűjteni. Megtanultuk, hogyan működik a gumi, a kiértékelése azonban még folyamatban van. El kell döntenünk, hogy egy, vagy több körös gumi. Láttam, hogy a csapatok különböző utakon jártak. A legjobb megoldás ott van ezek között. A pálya is változik a hétvége során, és talán eljutunk oda, hogy egykörös gumi lesz. Fontos, hogy a legtöbbet hozzuk ki a gumikból. Egy kicsit mélyebbre kell ásnunk, és meg kell értenünk, hogyan hozhatjuk tökéletes állapotba ezeket az abroncsokat az időmérő edzés utolsó szakaszának utolsó körén” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához