A Mercedes „mini forradalma”

írta: M4Sport
2016. február 21. 12:57
FOTÓ: ©Daimler Media

Miután a Mercedes bemutatta az első hivatalos fotókat legújabb versenygépéről, a gyár hivatalos honlapján egy hosszabb interjú is megjelent a csapat technikai igazgatójával, aki a felkészülésről, a célokról és a változásokról beszélt.

Melyek voltak a 2015-ös év legfontosabb tanulságai, és hogyan segítik ezek a csapatot 2016-ban?

Paddy Lowe: A rendkívül sikeres 2015-ös év után a gyenge pontok felfedezésére összpontosítottunk, és arra, hogy javuljunk ezeken a területeken. Persze mindenben jobbak szeretnénk lenni, és bár voltak nagyszerű eredményeink, voltak területek, melyeken erősebbek is lehettünk volna. Ez a felfogás jellemzi az egész márkát; folyamatosan arra törekszünk, hogy még jobbak legyünk. Voltak futamok, melyek nem a terv szerint alakultak – különösen a szingapúri –, szóval javulhatunk még. 2016-ban ez a cél, fejlődni szeretnénk minden tekintetben.

Viszonylag stabilak maradtak a szabályok. Az autó az előző továbbfejlesztett változata lesz, vagy egy forradalmi újítás?

Lowe: Nagyon nehéz teljes átalakulást elérni, amikor a szabályok szinte változatlanok maradnak, viszont ahol tudunk, szeretnénk mini forradalmat csinálni! Például teljesen új belső elrendezéssel és futómű megoldásokkal készültünk. Szóval, miközben az autó kívülről hasonlít az elődjére – ez az állandó szabályok velejárója – belül vannak változások, melyek miatt beszélhetünk átalakulásról.

Mennyire nehéz javítani a csapat teljesítményén a változatlan szabályok mellett?

Lowe: Amikor szilárdak a szabályok nagyon nehéz extra teljesítményt találni, ezért voltunk nagyon elégedettek az autó fejlődésével 2015-ben, amikor hasonló helyzetben voltunk. A csapat nagyszerű munkát végzett, hiszen több területen is sikerült újítanunk. 2016 is egy stabil év lesz az előírások szempontjából, tehát egyre nehezebb lesz találni valami pluszt. A mérnöki csapat kiemelt figyelmet fordított a kérdésre, az alakulat pedig egészen jó ebben. Egy biztos, ebben a tekintetben sokkal könnyebb a csapatok dolga, ha új szabályok lépnek életbe.

Melyek a legfőbb szabályváltozások 2016-ban és miként reagált ezekre a csapat?

Lowe: A mechanikai oldalon a kipufogócsővel és a megkerülőszeleppel kapcsolatos változtatások voltak a legjelentősebbek, ezeknek azonban nem volt komolyabb hatásuk. A legnagyobb módosítás az alvázzal kapcsolatos. A védelmi zónát 20 milliméterrel megnövelték és nagyobb oldalirányú terhelést kell kibírnia. Ez jelentős változás, és nagyobb védelmet nyújt a pilóták számára.

Az új autók 2016-ban nagyon kevés időt tölthetnek a pályán, mekkora hatással van ez a felkészülésre?

Lowe: Az elmúlt években folyamatosan csökkent a tesztnapok száma. Azzal, hogy idén kétszer négy napot tölthetünk a pályán, elértünk egy új minimumértékhez. Erre a csapat is készül, több tervet állítunk össze, többet tesztelünk a laboratóriumokban, hiszen a lehető legjobb helyzetben szeretnénk elkezdeni a pályateszteket. Igazából 2016-ban nem olyan nagy a különbség, viszont a tesztek nagyon közel vannak az első futamhoz, azaz kisebb mértékben tudjuk fejleszteni a bemutatóra készült autót. Most nagyon kevés az idő, szóval kevesebb újítással tudunk előállni a szezonnyitó előtt.

Mivel érkezik egy új keverék és változik a kijelölési formátum, a gumik központi szerepet kapnak. Hogyan működik mindez, és milyen hatása lesz?

Lowe: Először is, lesz egy új, ultralágy keverék, ami a számításaink szerint Monacóban debütál. Általában úgy éreztük, hogy azon a pályán a lágy és a szuperlágy is túl kemény, ezért reménykedünk abban, hogy a megoldás megfelelő lesz. Az új szabály elsőre bonyolultnak tűnhet, de a gyakorlatban sokkal egyszerűbb. A cél az, hogy kiszámíthatatlanabbak legyenek a versenyek, és szerintem ez működni fog azokon a helyszíneken, ahol nem lesz egyértelmű választás a futamra. Nagyobb a választék, szóval láthatunk majd pár érdekes versenyt.

Mostanában sokat beszélnek a pilóták fejének védelméről. Holt tart most ez a projekt?

Lowe: Az 1980-as évek óta, vagyis mióta a Forma–1-ben dolgozom komoly fejlesztéseket végeztek a biztonság terén. Ez nagyon jól megfigyelhető magukon az autókon és a terhelési teszteken, de a pályák kialakításán és felszereltségén is. Persze, még így is van tér a javításra, már ami a versenyautókat illeti. Szerintem a Forma–1-ben és a többi formaautós szériában is a pilóta feje a legérzékenyebb pont. Ezt az elmúlt években is láthattuk; sajnos több halálos baleset is történt. Számos csapat, köztük a Mercedes is támogatja a fejvédelemmel kapcsolatos kutatásokat. A projekt már évek óta zajlik, most azonban felgyorsultak a dolgok. Több javaslat került az asztalra, némelyikük pedig eléggé reális, szóval reméljük, hogy 2017-ben már láthatjuk az egyik megoldást.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Sebees
#1 Sebees 2016. február 21. 13:19  

Nem szeretem a szürke autókat de ez a festés valahogy bejön, nekem az eleganciát sugallja.

HairHungary