A Mercedes nem fél eltiltani versenyzőit!

írta: M4Sport
2016. július 08. 14:03
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes ma már közbeavatkozna. Toto Wolff elárulta, új megállapodásuk értelmében már nem engednék versenyzőiknek, hogy megküzdjenek a győzelemért Ausztriában. Az osztrák azt is megerősítette, nem félnének egy futamra eltiltani Lewis Hamiltonékat.

A Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff a brit Sky Sportsnak nyilatkozott az első silverstone-i szabadedzés után, és újabb részleteket árult el a csapatuk által lefektetett új szabályokról, melyek az Ausztriában látott ütközéseket hivatottak elkerülni. Az istálló csütörtökön kiadott közleményében jelezte, Nico Rosberg és Lewis Hamilton továbbra is szabadon versenyez egymással, de szigorúbb feltételek mellett: újabb incidens esetén komoly büntetéssel számolhatnak.

„Az első megbeszélésre vasárnap este került sor, a két versenyző, Niki (Lauda) és Paddy (Lowe) volt jelen. Aztán hagytuk lecsillapodni a kedélyeket. Kedden aztán újra beszéltünk, és minden pozitívan ment” – nyilatkozta az Ausztria óta eltelt napokról Wolff.

Amikor arról kérdezték, milyen arányban látták felelősnek a történtekért Rosberget és Hamiltont, elárulta: „Vasárnap rájöttem, hogy nem akarom felosztani a felelősséget senki között, mert ez sosem egyértelmű. Sosincs olyan, hogy valaki száz százalékig hibás, míg a másik semennyire. Lehet, hogy ötvenegy, negyvenkilenc az arány. Sokat beszéltem hétfőn egy csoport intelligens emberrel, a mérnökökkel, és próbáltuk levonni a legmegfelelőbb következtetést a felelősség kapcsán. De abbahagytuk: ez mindkettejük felelőssége volt.”

Wolff szerint a három évvel ezelőtt lefektetett szabályokról bebizonyosodott, hogy nem működnek, ezért volt szükség az új viselkedési kódexre. „Ez mindannyiunk hibája. Az ő felelősségük, mert mi nem ülhetünk a volán mögé. De a rendszer hibája is, mert nyilvánvaló, hogy ha két egyforma autó versenyez egymással, az nem működhet.”

Fölvetődött, a Mercedes akár fel is függesztheti versenyzőit egy ütközés után. Csütörtökön Wolff ezt nem erősítette meg – most azonban félreérthetetlenül közölte: ezen megoldástól sem riadnak vissza. „Hogy ilyen messzire mennénk-e? Igen, annak érdekében, hogy biztosan elkerüljük az újabb hasonló eseteket a jövőben, elmennénk, ez egyértelmű. Van egy óriási szervezet mögöttünk, amely a világ egyik legjobb márkája. Remélem, hogy soha nem jutunk el idáig, de végső soron meg kell hozni döntéseket ahhoz, hogy elkerüljük ezt a jövőben. Én viszont optimista vagyok, így azt mondom, erre nem fog sor kerülni.”

A csapatutasításra viszont a szabad versenyzés bejelentése ellenére is sor kerülhet. Bizonyos helyzetekben. A sportigazgató elárulta: ha újra olyan helyzet adódna, mint egy hete Ausztriában, új elveik értelmében most már közbelépnének. „A válasz igen, és azt is elmondom, miért. A két autónk fékjei már nem voltak olyan állapotban, hogy azokkal normál módon megküzdjenek egymással. Elértük azt a pontot, amikor már csak ők ketten vívtak egymással, és a fékek közel voltak a meghibásodáshoz. Láthattuk, mi történt Pérezzel. Fékhibája volt, és a falban végezte. Láthattuk Massát is kiállni. És ebben a konkrét helyzetben muszáj megállítanunk a versenyzést, még mielőtt a két autónk lerobban. Szóval ma talán közbeavatkoznánk, és azt mondanánk, nincs meg az autójuk ahhoz, hogy küzdjenek egymással.”

Egyes vélemények szerint a mostani belső feszültség kicsit felrázta a tespedésből az ismét egyre egyhangúbbá váló idei szezont. Wolffnak azonban arra is kell ügyelnie, hogy a körülöttük támadt felhajtás ne legyen rossz hatással a csapatra. „Tisztában vagyunk vele, hogy a Forma–1-nek szüksége van a címlapokra és a mozgalmasságra. Nyolcat megnyertünk az idei kilenc versenyből, és senki sem a dominanciáról beszél, hanem a két versenyzőnk közötti ellentétekről. Mi meg arról, hogy a Ferrari közelít, ami jó. De finom a határvonal a sztorigyártás, valamint az ennek a csapatszellemre, a szervezetre gyakorolt hatása között, amivel óvatosan kell bánnunk.”

„A csapat mögött egy nagy szervezet áll, amely nagyon sokat fektet ebbe a sportágba, valamint ott vannak a szponzorpénzek is. Mind felelősséggel tartozunk irántunk, és más-más nyomás nehezedik ránk. A versenyzők a lámpák kialvásának pillanatától azért felelnek, hogy keményen versenyezzenek egymással, de közben hazahozzák az autót” – fogalmazott az osztrák.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BP05
#8 BP05 2016. július 08. 23:32  
plman:
Ugyan már ez csak duma a Merci részéről. Biztos vagyok benne, hogy ha oda kerülne a sor nem mernék meglépni. A rajongoktól mit kapnának ezért? volt már ilyen a sportág történelmében, hogy a csapat eltiltotta saját versenyzőjét egy futamtól? Blöff az egész. Egyáltalán jogilag megtehetik? ebben sem vagyok teljesen biztos.

Az eltiltást valószínűleg nem lépnék meg, de el tudják intézni más módon is hogy megbüntessék azt akit akarnak. Viszont remélhetőleg ha lesz is ilyen az nem csak Rosberg esetében lépne érvénybe, hanem Hamiltonnal szemben is bár az utóbbinál erősen kétlem hogy ténylegesen megfegyelmezné a csapat. Ezért is mondom hogy Rosberg jobban tenné ha úgy keménykedne hogy abból a csapatnál semmiképp se őt hozhatnák ki felelősnek.

BP05
#7 BP05 2016. július 08. 23:19  
SANI{Ó:
Rosbergnek tiszta eszközökkel (értsd: saját tudás+mezőnyverő technika) esélye sincsen...érthető, hogy még a rajongói is a mocskos pályán kívüli illetve minden sportszerűtlen megoldás a pályán (lásd idei és az elmúlt évek aljas ütközései) mint falat kenyér kell neki....

Mivel ismerem az összeesküvés elméleteidet és aki azt hiszi hogy a Merci direkt Hamiltont hátráltatja hogy Rosberget segítse VB címhez azt nem tudom komolyan venni, főleg azok tükrében mi volt ezelőtti években is.

SANI{Ó
#6 SANI{Ó 2016. július 08. 18:40  
BP05:
Rosbergnek ha van egy kis esze akkor megvárja amíg Hamilton fog akarni keménykedni vele és megpróbálja leterelni a pályáról(mert hogy lesz ilyen az egészen biztos), és akkor kell neki is bekeményíteni és otthagyni a kocsit és nem lemenekülni a pályáról főleg amíg pontelőnye is van, mert ha ütközés lenne belőle akkor számonkérhetné a Mercin Hamilton megrovását házon belül, és ha valóban beváltanák a fenyegetést azzal csak Rosberg járhatna jól.

Rosbergnek tiszta eszközökkel (értsd: saját tudás+mezőnyverő technika) esélye sincsen...érthető, hogy még a rajongói is a mocskos pályán kívüli illetve minden sportszerűtlen megoldás a pályán (lásd idei és az elmúlt évek aljas ütközései) mint falat kenyér kell neki....

andrewv84
#5 andrewv84 2016. július 08. 17:57  

Nagyon nehéz eldönteni, hogy Hamilton, Rosberg, Toto, vagy en bloc a Mercedes csapat a a legunszimpatikusabb versenyző.
Válasszon az ember a rémesen buta, a sunyin agresszív és az álszent hazudozó között. :/

vacsad
#4 vacsad 2016. július 08. 15:19  

"finom a határvonal a sztorigyártás, valamint az ennek a csapatszellemre, a szervezetre gyakorolt hatása között" hajajajaj

Jadeite
#3 Jadeite 2016. július 08. 14:47  

Eddig is undorító volt a csapat, de hogy ezzel fenyegetőzzenek, ha a versenyzőik keményen akarnak versenyezni egymás ellen, miközben mindenképp elsők lesznek év végén.. nem találok szavakat.

plman
#2 plman 2016. július 08. 14:22  

Ugyan már ez csak duma a Merci részéről. Biztos vagyok benne, hogy ha oda kerülne a sor nem mernék meglépni. A rajongoktól mit kapnának ezért? volt már ilyen a sportág történelmében, hogy a csapat eltiltotta saját versenyzőjét egy futamtól? Blöff az egész.
Egyáltalán jogilag megtehetik? ebben sem vagyok teljesen biztos.

Utoljára módosítva: 2016. július 08. 14:30

BP05
#1 BP05 2016. július 08. 14:13  

Rosbergnek ha van egy kis esze akkor megvárja amíg Hamilton fog akarni keménykedni vele és megpróbálja leterelni a pályáról(mert hogy lesz ilyen az egészen biztos), és akkor kell neki is bekeményíteni és otthagyni a kocsit és nem lemenekülni a pályáról főleg amíg pontelőnye is van, mert ha ütközés lenne belőle akkor számonkérhetné a Mercin Hamilton megrovását házon belül, és ha valóban beváltanák a fenyegetést azzal csak Rosberg járhatna jól.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa