A Mercedes paranoiájától az első három futam illúziójáig

írta: M4Sport
2016. április 20. 17:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Megtévesztő lenne az év első három futama? Helmut Marko szerint a Mercedesnek szerencséje van, a látványosra sikerült évadnyitóval – valójában továbbra is az új szabályok jelentik a garanciát a színvonal javítására.

Az idei első három futam azt mutatja, hiba lenne bevezetni a 2017-re tervezett új szabályokat – vélekedett nemrég a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff. Az osztrák azzal érvelt, hogy egy újabb átfogó szabálymódosítással nem szorosabbá tennék a küzdelmet, hanem ismét nőne a különbség az újdonságokhoz jól alkalmazkodók és a rosszul indítók között.

Hogy a Mercedes ellenzi a reformokat, az persze senkit sem lep meg: amióta 2014-ben bírálni kezdték az új szabályokat, a németek saját előnyük féltése közben rendre védekező álláspontot vettek föl, s az újítások ellen érveltek. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója úgy véli, Wolffból ismét csak a csapata győzelmi sorozatát minél hosszabbra nyújtani akaró vezető beszélt. Érvei pedig szerinte nem is megalapozottak.

„Eddig szerencsére nagyon-nagyon jó versenyeket láthattunk idén, de ezek egyike sem volt normális verseny” – hívta fel a figyelmet a Motorsport-Magazinnak adott nyilatkozatában. „Kína nem volt normális futam, és idén valójában még egy normális futamunk sem volt. Kínában az elején Ricciardo defektet kapott, aztán Vettelnek is ott volt az ütközése, de Verstappen is rendkívül sok pozíciót veszített az első kanyarban (motorja rossz rajtbeállításainak köszönhetően esett vissza – a szerk.). Ezeket kombinálva a biztonsági autóval, persze hogy sok csatát és sok előzést láthattunk. Olyan versenyzők kerültek a mezőny végére, akik amúgy nem lehetnének ott.”

Miután az új szabályokról a hónap végéig dönteni kell, több futam már nem lesz arra, hogy kiderüljön, valóban csak a szerencse következménye-e, hogy ennyire mozgalmasan indult az év. Marko szerint azonban ennek nincs is nagy jelentősége, mivel a mezőny többsége továbbra is a 2017-es megújulás mellett van – leszámítva a Mercedest.

„Totót és az őt motorszerződéseik miatt követni kénytelen vazallusait leszámítva mindenki az új szabályok mellett van. Még Sergio Marchionne is” – jelentette ki, rácáfolva arra a pletykára, miszerint valójában már csak a Red Bull, „vazallusa”, a Toro Rosso, valamint a McLaren vágyik igazán az új regulákra. „Csak a Mercedes fél. Wolff úr paranoiás félelme ez attól, hogy elveszítheti az uralkodói pozícióját, ha egy kicsit is változtatnak a motoron vagy a karosszérián. Toto Wolff mindent elkövet annak érdekében, hogy mindennemű változást megakadályozzon.”

Wolff persze érvelésében határozottan tagadta ezt. „A stabil szabályokkal valójában önmagunk ellen beszélünk, mivel ahogy haladunk az időben, egyre kisebb lépéseket tudunk megtenni, miközben a többiek még nagyobbat” – fogalmazott. „Egyértelműen nincs már meg az az előnyünk, mint a múlt évben, de a versenyek nagyszerűek, és talán az a legjobb, ha mindent meghagyunk úgy, ahogy van.”

Kíváncsian várjuk, hogyan sikerül így egyezségre jutniuk a résztvevőknek április 30-áig…

De bárhogy is lesz, a Red Bull jól tudja, a megújulás új esélyt kínál számára a visszatéréshez, ennélfogva a csapat már meg is kezdte a felkészülést 2017-re. „Számunkra nyilvánvaló, hogy be fogják vezetni a 2017-es szabályokat. És mi arra alapozunk, hogy az úgynevezett McLaren-csomagot fogadják el” – utalt a körönként 3 másodperccel gyorsabb koncepcióra, mely végül az övéket váltva lett a befutó.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#5 Zasalamel 2016. április 21. 07:20  
Paberto:
Csak arra vagyok kivancsi mi lesz ha az uj szabalyok utan is elonyben lesz a Mercedes, es nem szakad meg a gyozelmi szeriajuk, akkor mivel fognak a tobbiek eloallni...

Felőlem növelhetik is az előnyüket, csak adjanak már lehetőséget a többieknek is, mert a jelenlegi szabályokkal és rendszerrel szinte esélytelenek a mercivel szemben.

Paberto
#4 Paberto 2016. április 21. 03:39  

Csak arra vagyok kivancsi mi lesz ha az uj szabalyok utan is elonyben lesz a Mercedes, es nem szakad meg a gyozelmi szeriajuk, akkor mivel fognak a tobbiek eloallni...

McLarenHonda
#3 McLarenHonda 2016. április 20. 22:02  

Arra, hogy melyik csapat van mellette vagy ellene, április 30-án majd kiderül. Addig ez csak rizsa, Marko is hazabeszél.

Kepano
#2 Kepano 2016. április 20. 18:18  

Tök igaza van

Zasalamel
#1 Zasalamel 2016. április 20. 17:44  

„Csak a Mercedes fél. Wolff úr paranoiás félelme ez attól, hogy elveszítheti az uralkodói pozícióját, ha egy kicsit is változtatnak a motoron vagy a karosszérián. Toto Wolff mindent elkövet annak érdekében, hogy mindennemű változást megakadályozzon.”

A többi rizsa.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.20. 22:23

Hülkenberg hat éve erre vár

Egy gyári szerződés volt az álma

22016.10.20. 21:05

Hamilton és a lábsérülés: Jól érzem magam

Elárulta, miért kellett lemondania a barcelonai tesztet