A Mercedes szerint bőven lesz hatása a rádiótilalomnak

írta: M4Sport
2016. március 07. 16:11
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes csapatfőnöke szerint az új regulák nagyobb hibalehetőséget rejtenek magukban. Toto Wolff részletes betekintést engedett a versenyzők új feladataiba is.

A versenyző és a boksz közötti rádióforgalmat először még a 2014-es Szingapúri Nagydíj előtt korlátozták, ám az eredetileg tavalyra tervezett szigorúbb tiltólista bevezetését végül egészen a 2016-os szezon kezdetéig eltolták. Cikkünk végén röviden felsoroljuk, hogy melyek azok az információk, amelyeket továbbra is közölhetnek a versenyzőkkel a garázsból, és Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetője elég szigorúnak találja a szigorításokat ahhoz, hogy azok alaposan felforgassák a futamok menetét.

„Az algoritmusok és a mérnökök kevésbé optimalizálják majd a dolgokat, ez pedig nagyobb hibalehetőséget rejt magában” – vélekedik a szakember. „A stratégiáról, a motormódok közti váltásokról, a gumiválasztásról, sőt bizonyos mértékig még a kerékcserék időzítéséről is a versenyzők döntenek majd. Így már lesz rá lehetőség, hogy a futamok eltérő forgatókönyvet kövessenek a versenyzőink számára.”

A Forma–1-et sok egymás más mellett azért is érte sok kritika az utóbbi időben, amiért a pilóták gyakorlatilag „távirányított robotokká” váltak a pilótafülkében, és a teljesítményükkel kapcsolatban egyre több tényezőt, például az aktuális motorvezérlési programot, üzemanyag-keveréket, de még a megcélzott köridőt, a pedálkezelést és az ideális ívet is a bokszból határoztak meg a számukra. Az „ideális” versenyek lefutását az egyre homogénebbé váló gumistratégiák is akadályozták, miután a versenyzők a valós időben futó szimulációkhoz mindenkor igazodva egy csapaton belül mindig ugyanazt a forgatókönyvet követték – és ez utóbbi különösen sokat ártott a látványnak, amikor a futamgyőzelmek sorsa rendre a domináns Mercedes-csapat két versenyzője, Lewis Hamilton és Nico Rosberg között dőlt el.

Wolff a motorvezérlési módok kezelését hozta fel példának, amikor arról beszélt, hogy mostantól sokkal inkább érzésből megy majd a versenyek menedzselése.

„Vegyük például a motorjaink úgynevezett „strat” (stratégia, a szerk.) módjait, amiknél hatékonyság szempontjából eléggé nem mindegy, hogy hogyan megy végig valaki a futamon. Értelemszerűen lehet egy kicsit játszani a különböző módokkal, de nagy általánosságban, ha a pilóta jobbat használ, akkor jobban fog tudni védekezni és támadni is. És ha a versenyzőnek magának kell megítélnie, hogy mikor melyiket vesse be, az egyrészt különböző stratégiákhoz vezet majd, másrészt ahhoz, hogy az egyes versenyzők más-más módokat fognak használni a verseny különböző pontjain, ami cserébe nagyobb teljesítménykülönbséget fog jelenteni a kocsik között.”

A pilótáknak természetesen minél több információ kelleni fog róla, hogy adott esetben miből mennyit használhat még el – ahogy már az 1980-as évek közepén is a fedélzeti számítógépek üzemanyag-kiírásai alapján döntöttek – és Wolff fel is készült rá, hogy alaposan ki kell taníttatni a „gladiátoraikat”, ha nem akarnak csődöt mondani a pályán.

„Mindez azt fogja jelenteni, hogy még a versenyek előtt jobban előre fogunk tervezni, és a versenyzőknek emlékezniük kell majd rá, hogy mi volt a terv, illetve emlékezniük kell, és jó ösztöneiknek kell, hogy legyen, hogy minden percben jól döntsenek.”

A versenyzőnek rádión adható információk továbbra is engedélyezett listája (az idénynyitóig még változhat):

- Hogy mikor kell „megnyomni” a gázt, kivel versenyzünk, stb.

- Ellenféllel szembeni előny vagy hátrány a versenyen (kvalifikáción is, az üres pálya érdekében)

- Ellenfél körideje

- Saját köridő vagy szektoridő

- Pozíciócsere csapatutasításra

- Bokszkiállás időzítése

- Gumiválasztás a következő etapra

- Ellenfelek valószínűsíthető versenystratégiája

- Ellenfelek gumiválasztása

- Ellenfelek etaphosszai

- Első szárny állítása a következő kiállásra

- Kapcsolók átállítására vonatkozó utasítás, ha technikai hiba elhárításáról van szó

- Saját technikai hiba és arról szóló információ közlése (pl. defekt, sérülés, DRS-hiba stb.)

- Behívás a bokszba javításra vagy versenyből való kiállásra

- Ellenfél technikai hibájának közlése

- Időjárás

- Vizes pálya, olaj vagy törmelék bizonyos kanyarokban

- Lekörözésekkel kapcsolatos információk

- Bokszutcai szabályokra való figyelemfelhívás (pl. fehér vonalak, sebességkorlátozó táblák be- és kihajtáskor)

- Pályaelhagyásra való figyelmeztetés

- Hátralevő körök száma

- Biztonsági autó

- Versenyirányítás információi (piros és sárga zászlók, elhalasztott rajt, DRS engedélyezése vagy tiltása stb.)

- Versenyzői magatartás (pl. sikánok levágása, négy kerékkel történő pályaelhagyás, időbüntetések bejelentése, stb.)

- Tesztprogrammal kapcsolatos információk az edzéseken (pl. aero-tesztek)

- Versenyzői üzenetek vételének megerősítése

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Gaayver
#3 Gaayver 2016. március 08. 06:01  
f1 the best:
Alapvetően csak a biztonságot érintő információkat kellene a mérnököknek a rádión keresztül megadni. Az összes többi döntést a versenyzőnek kellene meghoznia, legfőképp azokat, amik a stratégiát érintik: gumiválasztás és motorszabályozás.

Pontosan îgy lenne izgalmas, érdekes!

schumi-1
#2 schumi-1 2016. március 08. 01:54  
f1 the best:
Alapvetően csak a biztonságot érintő információkat kellene a mérnököknek a rádión keresztül megadni. Az összes többi döntést a versenyzőnek kellene meghoznia, legfőképp azokat, amik a stratégiát érintik: gumiválasztás és motorszabályozás.

Es hol a f@szban van a "csapat munka" te hugy@gyu???
\

f1 the best
#1 f1 the best 2016. március 07. 16:38  

Alapvetően csak a biztonságot érintő információkat kellene a mérnököknek a rádión keresztül megadni. Az összes többi döntést a versenyzőnek kellene meghoznia, legfőképp azokat, amik a stratégiát érintik: gumiválasztás és motorszabályozás.

HairHungary