A Mercedes szerint könnyebb lehet utolérni őket az új motorszabályokkal

írta: M4Sport
2016. február 17. 17:42
FOTÓ: ©Daimler Media

A brackley-iek szerint a motorfejlesztési korlátozások feloldása utat nyit a motorgyártók jó ötleteinek megvalósítása felé.

Mint ismeretes, a költségek korlátozása érdekében a V6-os formula bevezetésekor évről-évre szigorodó mértékben korlátozták, hogy a motorgyártók mennyi alkatrészen és mely területeken módosíthatnak az új hibriderőforrásaikon – előbbit úgynevezett „zsetonokkal”, utóbbit egyes területek befagyasztásával akarták elérni. Utóbbit ugyanakkor idénre eltörölték, és a zsetonok mennyiségén sem csökkentettek – a gyártók pedig egyhangúan döntöttek a kérdésben, még a V6-os érát domináló Mercedes is beleegyezett.

Andy Cowell, a Mercedes motorguruja most utalt rá, hogy miért.

„Hogy miért nem akartunk befagyasztott területeket? Mert nem akartuk, hogy bármelyikünk úgy járjon, hogy van egy jó ötlete, de nem tudja megvalósítani a befagyasztások miatt” – nyilatkozta a szakember. „Nem akarunk olyan forgatókönyvet, hogy bármelyikünk azt mondhassa, hogy „a szabályok miatt nem tudunk felzárkózni”. Az olyan szabályrendszer, ami megnehezíti a felzárkózást, az rossz.”

Az eredeti szabályok szerint a 2014-ben bevetett új erőforrásokhoz legközelebb csak a 2015-ös szezon előtt lehetett hozzányúlni (évközi fejlesztés tilalma), és akkor is mindenki csak 32 zsetont kapott, amelyeket egyes területeken már be sem lehetett vetni. Akkoriban még úgy volt, hogy az évközi fejlesztés tilalma fennmarad és 2016-ra már csak 25 zsetont kaphatnak a gyártók, amelyeket még kevesebb részegységnél lehet felhasználni, ám az előbbi szabályhoz végül találtak egy kiskaput – utat nyitva a tavalyi fejlesztési verseny felé – az utóbbiak pedig szintén nem maradtak érintetlenül.

„A szabályok megváltoztak, úgyhogy idén már egyetlen terület sincs befagyasztva” – kommentálta Cowell. „Ezt azt jelenti, hogy az egész erőforráshoz hozzá lehet nyúlni, igaz továbbra is csak a fejlesztési zsetonok korlátain belül. Idénre összesen 32 zsetonunk van, és vagy mindet elköltöd Melbourne-ben, Abu-Dzabiban, vagy máshol, vagy pedig beosztod őket, ahogy akarod.”

Az idén rendelkezésre álló zsetonok száma tehát a tervekkel ellentétben nem csökkent tavalyhoz képest, és amint azt Cyril Abiteboul Renault-projektigazgató nemrégiben megszellőztette, a motorgyártók abban is egyetértenek – megint csak egyhangúan –, hogy 2017-re magát a zsetonrendszert is száműzzék.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Joe
#6 Joe 2016. február 18. 12:18  

Vegre johet az igazi motorhaboru ;-)

Joe
#5 Joe 2016. február 18. 12:17  
hammertime:
Ha ettől még nagyobb előnyük lenne, nagyon röhögnék.:) Remélem van annyi eszük hogy csak azért mennek bele, mert már kész terveik vannak.

Szerinted? :-)

hammertime
#4 hammertime 2016. február 17. 22:41  

Ha ettől még nagyobb előnyük lenne, nagyon röhögnék.:) Remélem van annyi eszük hogy csak azért mennek bele, mert már kész terveik vannak.

qanic
#3 qanic 2016. február 17. 21:39  

Ha a Hondának összejön a size zero, akkor a Mercedesnek is jól fog jönni a szabad fejlesztés.

Thibczy
#2 Thibczy 2016. február 17. 20:02  

Kérdés, hogy már az FIA kezében van-e a döntés, vagy csak szépen megint megígértek fűt-fát és az utolsó pillanatban megint visszatáncolnak-e.

vasa007
#1 vasa007 2016. február 17. 19:24  

Aranyból van a szívük...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt