A Mercedes vezetői csak a repülőn tudták meg, hogy óvást adtak be?

írta: M4Sport
2016. október 09. 17:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

A versenyzők mellett már a Mercedes vezetői is a repülőn voltak, amikor a csapat benyújtotta óvását Max Verstappen ügyében. Egy német forrás szerint az FIA egyik embere is szerepet játszott abban, hogy a csapat e lépésre szánta el magát.

Lewis Hamilton egyetlen mondatnál („Ez nem változtat semmin, már megtörtént, továbbléptem”) nem is vesztegetett többet a témára, Niki Lauda úgy vélte, csak puszta versenyzésről volt szó, a Mercedes három órával a Japán Nagydíj leintése után egy hivatalos óvás benyújtásával mégis vizsgálatot kért az FIA-tól Max Verstappen féktávon történő irányváltásának ügyében.

A szándék nyilvánvaló volt: mivel a holland éppen csak Lewis Hamilton előtt ért célba, esetleges büntetésével további 3 pont üthette volna a brit markát, aki ezzel árnyalatnyival jobb helyzetbe került volna a bajnokságban. Többen úgy értelmezték a próbálkozást, mint a Sepangban még szabotázzsal is megvádolt csapat jelzését: nagyon is képesek mindent megtenni bajnokukért.

Toto Wolff sportigazgató a különböző tévéknek nyilatkozva leszögezte: puszta nézőként élvezte a két versenyző csatáját, ám Hamilton főnökeként nem tartotta szabályosnak Verstappen megmozdulását, mivel a féktávon történő irányváltást a szabályok tiltják. „Jó lenne már tudni, mi megengedett és mi nem” – nyilatkozta.

Mint kiderült, az óvást azonban nem ő adta be az FIA-nál. A német Auto Bild Motorsport úgy tudja, Wolff és Lauda akkor (helyi idő szerint 18:27-kor érkezett be a hivatalos papír az FIA-hoz) valójában már a pályán sem volt – Hamiltonnal együtt a tanácsadó magángépével indultak útnak hazafelé. A portál szerint az óvást valójában a technikai vezető, Paddy Lowe, valamint a csapatmenedzser Ron Meadows adta be. Ráadásul azt állítják (bár a lapot ismerve ezt az információt érdemes fenntartásokkal kezelni…), az FIA egyik bírájának győzködése után tették.

Charlie Whiting versenyigazgató, valamint az Emanuele Pirro versenyzőbíróval, az olasz Enzo Spanóval, a japán Mitarasi Takasival és az ausztrál Gary Connellyvel felálló bírói testület hivatalos vizsgálatot ugyan nem indított az ügyben, informálisan mégis elbeszélgetett a már korábban is sokat támadott Verstappennel. Végül úgy döntöttek, annyiban hagyják az ügyet. Az Auto Bild Motorsport szerint a szabályok szövegéhez elszántan ragaszkodó, csak „Könyörtelen bíró” becenévvel illetett Connelly azonban nem értett egyet kollégáival, ezért a megbeszélés után a Mercedes motorhome-ja felé vette az irányt, s arra bátorította a csapatot, hogy próbálják meg az óvást.

Ez utóbbi információt más forrás egyelőre nem erősítette meg.

Hamilton Lauda repülőjéről írta első Twitter-üzenetét, melyben még tagadta, s egy „idióta” által kitalált történetnek nevezte az óvás ügyét. Miután megtudta, hogy nem kitalációról, hanem hivatalos dokumentumokkal alátámasztott valódi ügyről van szó, melynek tárgyalását már ki is tűzték Austinban, arra kérte főnökeit, hogy vonják vissza azt.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

hun005
#1 hun005 2016. október 09. 21:25  

Az előző versenyt nem láttam.Még utólag sem.Ebből is az utolsó fél órát.Nincs hiányérzetem.A feleségem miattam lett F1 rajongó kb 20 éve.Ma is direkt felkelt 6 óra után nehogy lemaradjon:)Mekkorát változott a világ.

Utoljára módosítva: 2016. október 09. 21:30

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat

02016.10.23. 12:52

Generációk háborúja: a "Verstappen-szabály" a rutin részsikere

"Tíz éve vagyok az F1-ben, és volt egy szabály, amihez a versenyzők tartották magukat. Aztán jöttek a fiatalok..."

02016.10.23. 01:07

Amerikai Nagydíj: végsebességek az időmérőn

A Manor visszatért a lista élére