A Michelin még mindig az F1-be vágyik

írta: M4Sport
2016. február 05. 17:24
FOTÓ: ©xpbimages.com

Mihelyst lehetőség nyílik rá, a Michelin ismét megpróbál visszatérni a Forma–1-be. A franciák a múlt évben kosarat kaptak Bernie Ecclestone-tól.

Az F1 brit vezére egész pontosan azzal indokolta, hogy a Pirellit választotta a 2017-től 2019-ig terjedő időszak hivatalos gumibeszállítójának, hogy állítása szerint a rivális Michelin a sportágat is szerette volna megváltoztatni, s – szemben az olaszokkal, akik azt teszik, amire a résztvevők kérik őket –, feltételekhez kötötték szerepvállalásukat. Legfőbb követelésük az volt, hogy a kategória váltson át a jelenlegi 13 colos gumikról az utcai autók szempontjából mérvadóbbnak számító 18 colos kerekekre.

Az FIA nem látta szakmai akadályát érkezésüknek, pletykák szerint pedig a paddockban is sokan örültek volna a beszállítócserének. Ám a gumiemberes márka még most sem tett le a visszatérésről. „Még mindig érdekel minket a Forma–1” – jelentette ki sportigazgatójuk, Pascal Couasnon az Autosportnak. „Nem változtattunk az álláspontunkon, máskülönben ez a sorozat már nem lenne érdekes számunkra. Amennyiben a versenyszellemhez hozzájárulva jó show-t tudunk produkálni, emellett pedig megmutathatjuk azt is, technikai szempontból mire vagyunk képesek, az megfelelne nekünk. De ehhez 18 colos gumikra kéne átállniuk. Hisszük, hogy az F1 egy nap meglépi ezt. Ha a versenypályáról az utcára akarsz vinni bizonyos technológiákat, ahhoz hasonlóbbá kell tenni a két oldalt.”

Miközben az érintettek továbbra is arról egyeztetnek, milyen gumikat gyártson a Pirelli 2017-től, a Michelin úgy véli, ők ötletükkel nagyban hozzájárulhattak volna a tempó növekedéséhez. „Egy másfajta specifikációval másfél másodpercet nyertünk volna. Rendkívül következetes gumikat biztosítanánk, így tesztelés közben ha változást érzékelnének, tudhatnák, hogy az az autó módosításának eredménye. Én úgy vélem, ha a Michelinre váltottak volna, olcsóbban kijöttek volna” – állapította meg a francia szakember.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#4 Thibczy 2016. február 05. 20:01  
Hesler:
Igen, csak sajnos ma már ez is csak egy látványelem. Már nem jót kell gyártani, hanem olyat, ami fokozza a show-t.

Annak is megvolt a varázsa amikor végig pengeélen táncoltak, sőt... Visszanézek egy 2004-2005-ös onboard felvételt, optikailag szinte kisebb csodának érződik, hogy nem csúsznak ki.

Szerintem ha izgalmas versenyeket akarnak, akkor nem érdemes a taktikára alapozni, mert mindig van egy ideális taktika, amit 2-3 pilóta kivételével mindenki lekövet. Épp ezért nem hiszek ebben a szabad gumiválasztásban sem. Lehet, hogy az első 5-6 futamra okoz némi izgalmat, de Monza-Szingapúr környékére már nem várok túl nagy változatosságot a csapatok választását illetően. Inkább legyen nagyobb tempó -> több hibalehetőség a pilóták részéről. Lehet csökkenne az előzések száma, de talán több feszültség lenne a levegőben, illetve egy-egy előzés is felértékelődne.

Hesler
#3 Hesler 2016. február 05. 19:02  
Thibczy:
Sajnálom, hogy nem jöttek vissza, igen jó minőségű gumikat gyártottak, amivel lehetett a határon autózni.

Igen, csak sajnos ma már ez is csak egy látványelem. Már nem jót kell gyártani, hanem olyat, ami fokozza a show-t.

Thibczy
#2 Thibczy 2016. február 05. 18:27  

Sajnálom, hogy nem jöttek vissza, igen jó minőségű gumikat gyártottak, amivel lehetett a határon autózni.

albutr
#1 albutr 2016. február 05. 17:41  

kár volt nekik kiszállniuk.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához