A nap bukása – avagy néha az egyenes trükkösebb a kanyarnál…

írta: M4Sport
2016. április 16. 14:38
FOTÓ: ©xpbimages.com

Keresztben az egyenesben? Furcsa baleset miatt kellett félbeszakítani a Kínai Nagydíj időmérő edzését: Pascal Wehrlein a célegyenesben csúszott ki. Elmondta, hogy történhetett meg.

Nagyjából három percig tartott a bahreini időmérő edzés hősének, Pascal Wehrleinnek a kínai kvalifikáció. A Manor újonca legelső mért körére készült, amikor egy pocsolyán megcsúszva hirtelen a szalagkorlátban találta magát. Ennél persze valamivel bonyolultabb volt a helyzet, mivel a baleset szokatlan módon nem egy nehéz kanyarban, hanem a célegyenesben történt, a kiscsapat autója pedig 258 km/órás tempóval haladt éppen.

Wehrleint egy huppanó, valamint az azt követő pocsolya együttes erővel ütötte ki a küzdelemből. „Azon a ponton elég gyorsan haladunk. Láttam, hogy a pálya vizes, de nem láttam, hogy pont azon a részen áll a víz. Nem sok mindent tehettem” – magyarázta a német, akinek dolgát tovább nehezítette, hogy már slick gumin volt, ráadásul a DRS-ét is éppen ezt megelőzően kapcsolta be, azaz duplán is híján volt a tapadásnak.

„Slick gumival mentem a vízen, ráadásul ott volt az a huppanó is. Majdnem sikerült megfognom, de nagyon gyorsan történt. Úgy tört ki az autóm hátulja, hogy észrevenni sem volt időm. A DRS nélkül is megtörtént volna. Egy igen nagy pocsolyába hajtottam bele. Nem becsültem alá a helyzetet, alaposan megnéztem a pályát korábban. Mindenütt száraznak tűnt – kivéve a huppanós szakaszt…”

Pascal WehrleinA DTM-ben már kiderült, Wehrlein távolról sem az a hibázós fajta: három ottani szezonjában alig volt kiesése, önhibájából pedig mindössze egyszer volt kénytelen föladni versenyt. Az F1 persze más kávéház – első komoly F1-es hibájával pedig meg is fizette a tanulópénzt. „Természetesen elégedetlen vagyok, de sokkal rosszabb lett volna, ha egy kanyarban történik mindez, mert az nyilvánvalóan csak az én hibám lenne. Amikor az egyenesben történik, biztosan van valami rendkívüli is. Hibáztathatom magamat, a slick gumit, de talán az FIA-t is, mert nem volt elég biztonságos feltenni a száraz pályás gumit. Pérez később ugyancsak átélt nehéz pillanatokat. De nem foglalkozom ezzel, csakis az eredménnyel.”

A rutinos Felipe Massa szerint bármennyire is furcsa volt Wehrlein esete, valóban van mentség kicsúszására, az aszfalt ottani egyenetlensége ugyanis esőben kellemetlen tud lenni. „Ha nyitott DRS-sel mész át rajta, komoly problémád lehet” – vélekedett.

Wehrlein ezzel a 21. rajtkockába került, azaz ha meg akarja szerezni első pontját, igencsak oda kell tennie magát a versenyen. De máris van egy titkos fegyvere, a mögüle rajtoló Lewis Hamilton: „Csak beállok a szélárnyékába, amíg elöl nem találom magam” – viccelődött.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Austin

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

552016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta