A Nemzetközi Automobil Szövetség orvosi autója

írta: Motorsportal
2003. május 31. 22:06
Az ötlet, hogy minden Formula-1-es futamon ugyanaz az ember vezesse az orvosi autót, Innes Ireland-től származik, aki 1979 februárjában egy rövid vázlatot nyújtott át Sid Watkins professzor úrnak.

Ebben felvázolta annak az előnyeit, hogy egy megfelelően kiképzett ember, aki tudja, hogy az egyes helyzetekben mi a teendő, állna minden hétvégén készenlétben és nem kellene kéthetene mindig új embereket betanítani, az esetleges nyelvi nehézségekről nem is beszélve.

Sid Watkins megmutatta ezen iratot Bernie Ecclestone-nak, aki szintén jónak találta az ötlet, azonban a megvalósítással még várni szeretett volna. "Ha erre mégis sor kerülne, Innes akkor sem vezethetné az autót, mivel túl sok tapasztalata van a balesetek terén." - hangzott Ecclestone reakciója.

Az évek során sokféle autóval kellett a Formula-1 híres orvosának a balesetek helyszínére igyekezni, és néha ezek bizony nem voltak veszélytelenek.

Az 1997-ben Max Mosley által alapított Formula One Safety Group tagjai Mosley-n kívűl Sid Profesor Watkins, Jean Todt, Bernie Ecclestone, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Mika Salo és Charlie Whiting voltak. A nyolc fős társasaág Silvetsone-ban ült össze, hogy arról döntsenek, ki legyen az orvosi autó állandó pilótája. A választás Oliver Gavierre esett, aki egészen az 1999-es esztendőig teljesítette kötelességét.

1997 júlisában Ecclestone és Paddy McNalls a Mercedes-szel megállapodást kötött a pontos előírásoknak megfelelő biztonsági autó szállításáról. Azóta eltelt néhány esztendő, és Mercedes-hez azóta is hű maradt az FIA.

Az évek során talán Partick Faure, aki az 1997-es évadban nagyon csalódott volt, hogy a korábbi két évben nem voltak megelégedve a Renault Lagunával is belenyugodott a döntésbe. A Renault-val gyakran fordultak elő kisebb-nagyobb hibák. A egyik versenyen a motor adta meg magát, máskor az autó tapadása olyan mértékben rossz volt, hogy nem tudtak kellő időben a baleset helyszínére igyekezni. Schumacher 1996-ban bekövetkezett balesetekor bár nem sérült meg, azonban ha sürgős orvosi segítségre lett volna szükség nem érkeztek volna meg időben.

Sid Watkins már hosszú évek óta a Forumla-1 hivatalos orvosa, aki nagyon sok baleset szemtanúja volt már, és akiben a pilóták is teljes mértékben megbíznak.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa