A pápa is imádkozik Schumacherért

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. január 15. 09:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

Különleges élményben lehetett része az FIA elnökének, Jean Todtnak csütörtökön: a francia látogatást tett Ferenc pápánál a Vatikánban. A Ferrari egykori csapatfőnöke arra kérte a katolikus egyházfőt, imádkozzon barátjáért, Michael Schumacherért.

A 2013-as év végén súlyos síbalesetet szenvedő, s azóta lábadozó hétszeres világbajnok ferraris éveiben maga is járt a Vatikánban – akkor még II. János Pál volt a pápa. Az oldalán akkor ott volt Jean Todt is, aki ezúttal viszont barátja nélkül utazott a miniállamba. „Megkérdeztem, lehetséges lenne-e, hogy imádkozzon érte, és ő készségesen igent mondott” – nyilatkozta a Vatikán Rádiónak Todt a Ferenc pápának tett kéréséről. „Ferenc ismeri Schumachert, és a balesetéről is hallott. Michael Schumacher – mint tudjuk – nagyon közel áll a szívemhez, a családom részének tekintem őt.”

Todt azon kevés személy egyike, aki állandó látogató a család svájci birtokán ápolt Schumachernél, s pontos képe van a német jelenlegi állapotáról. A család és a menedzsment a nyilvánosságtól gondosan elzárja a németet – Sabine Kehm legutóbb egy német pletykalap cikke kapcsán szólalt meg hivatalos formában: akkor cáfolta azon találgatásokat, miszerint a korábbi versenyző már képes újra járni.

Todt vatikáni látogatása persze hivatalos út volt: a francia az FIA elnökeként beszélgetett a pápával – Schumacher mellett a közúti balesetek áldozatairól is. Ferenc pápa ezen látogatás során Luc Besson ’Save Kids Lives’ (Mentsd meg a gyerekek életét) című, e témával foglalkozó kampányfilmjét is megtekintette. „Hálás köszönetünket fejezzük ki Őszentségének, hogy időt szakított arra, hogy a közutak biztonságáról beszélgessünk. Manapság a közúti balesetek világszerte a legégetőbb problémák közé tartoznak. A szegényebb országokban a legsúlyosabb a hatásuk. A pápa támogatja a #SaveKidsLives elnevezésű kampányunkat, és ezzel segít felhívni a figyelmet arra, hogy naponta több mint ötszáz gyermek veszíti életét a világ útjain. Ezáltal szélesebb körökben terjeszthetjük az üzenetet, hogy meg tudjuk akadályozni a tragédiákat” – fogalmazott Todt.

A közutak biztonságának növeléséért egyébként korábban Schumacher is sokat tett. Számos ezzel kapcsolatos projekt arca volt. 2013-ban többek között részt vett egy chilei kampányban is. A dél-amerikai országban az elmúlt évtizedben több mint 15 ezer közúti baleset történt a gyorshajtások miatt, melyekben 1300 ember vesztette életét. Miután a helyi közlekedésügyi miniszter videofelvételeket küldött a hétszeres világbajnoknak, melyeken a gyorshajtók „Schumachernek” nevezték magukat, az exversenyző úgy érezte, felelőssége segíteni Chile közútjainak biztonságosabbá tételében. „Szét kell választani egymástól a versenypályát és a közutakat. Közúton száguldozni fölösleges és butaság” – nyilatkozta akkor Schumacher, akit síbalesetét követően a német autóklub (ADAC) ki is tűntetett a hasonló kampányokban vállalt szerepéért, a közösségi életben való tevékeny részvételéért.

FIA
Oszd meg!

14 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

grizzly
#14 grizzly 2016. január 15. 23:42  

Tele van a világ szent emberekkel, egyik sem ér rá, hogy meglátogassa és megérintse és mondja neki, hogy kelj fel és járj!? :O Egy próbát csak megérne, ártani, gondolom nem árt, egy kéz rá tétel. A pápa meg úgyis imádkozik érte, ezek szerint!

Utoljára módosítva: 2016. január 15. 23:44

andrea1
#13 andrea1 2016. január 15. 15:27  
Nigel:
Az oldal tetején látható dátum szerint 2015.05.22-es hír. Annyit tudok a rehabilitációjáról, hogy egy egész ápoló team foglalkozik azzal, hogy javítson az állapotán. Naponta többször átmozgatják, átmasszírozzák, speciális gyakorlatokkal próbálják meg talpra állítani. Ez nem egy egyszerű dolog, nem olyan, mint amikor egy focista lábadozik a sérülése után, hanem jóval összetettebb. A siker pedig sajnos egyáltalán nem garantált. Még a 3-as kommentedben írtad, hogy milyen példaértékű Todt cselekedete. Valóban, ám ez azonban kölcsönös volt. Amikor ’96-ban, az első ferraris évében, Schumachernek számtalanszor tönkrement a kocsija, elfüstölt a motorja, akkor mégis Ő volt az, aki a legkitartóbban kardoskodott Todt mellett, akinek az olasz média már a fejét követelte. Ekkortól datálódik a barátságuk, amely azóta legendássá vált.

Értem. Bízzunk a legjobbakban, így nem ismerve konkrétumokat szerencsére lehet bízni és kell is. Lehetett hallani már esélytelennek hitt gyógyulást, lehet ez is az.

Tudom, hogy jóban vannak. De látszik is Todt-on, meg van egy kicsit zuhanva

Nigel
#12 Nigel 2016. január 15. 15:02  
andrea1:
Lehet, nem emlékszem már. Annyira nem akarnék belemászni, de érdekelne miből áll neki ez a rehabilitáció.Annyit tagadtak meg nem mondtak semmi de ez a szó mindig ott van.

Az oldal tetején látható dátum szerint 2015.05.22-es hír.

Annyit tudok a rehabilitációjáról, hogy egy egész ápoló team foglalkozik azzal, hogy javítson az állapotán. Naponta többször átmozgatják, átmasszírozzák, speciális gyakorlatokkal próbálják meg talpra állítani. Ez nem egy egyszerű dolog, nem olyan, mint amikor egy focista lábadozik a sérülése után, hanem jóval összetettebb. A siker pedig sajnos egyáltalán nem garantált.

Még a 3-as kommentedben írtad, hogy milyen példaértékű Todt cselekedete. Valóban, ám ez azonban kölcsönös volt. Amikor ’96-ban, az első ferraris évében, Schumachernek számtalanszor tönkrement a kocsija, elfüstölt a motorja, akkor mégis Ő volt az, aki a legkitartóbban kardoskodott Todt mellett, akinek az olasz média már a fejét követelte. Ekkortól datálódik a barátságuk, amely azóta legendássá vált.

Utoljára módosítva: 2016. január 15. 15:16

G0007
#11 G0007 2016. január 15. 14:57  
m3gm0nd0'3mb3r:
Nyugodj meg, jól ápolják. Ilyen állapotban több tíz évet is el lehet fetrengeni...

az biztos jól ápolják, de ha abból indulunk ki hogy csak egy darab fa stílusban van akkor azért van egy határ amikor a szervezete végül beadja a kulcsot.volt egy rocker csávó aki szintén ilyen balesetet szenvedett, szintén darab fa lett, őt is hazavitték és a balesete után 4 év telt el mire végül lehunyta a szemét. embere válogatja meg minden, de ez alapján nem sok jóra lehet számítani.

nekünk korábbi nyaralónknál a szomszédban volt egy szellemi fogyatékos, mozgássérült , srác, vagy hát srác...45 éves volt már igazából. ő pl segítség nélkül rég meghalt volna, de minimális szinten lehetett vele kommunikálni, tudott önállóan lélegezni, enni, köszönt , válaszolt egyszerű kérdésekre meg ilyenek. ha MS legalább ilyen szinten van akkor valóban le lehet húzni akár egy egész életet is mint ahogy ennek az embernek az esetében is láttam aki 45 éve van tolószékben és a napi programja az hogy kitolták a ház elé a kertbe hogy levegőn legyen. De szerintem Michael nincs még ezen a szinten sem hiszen ez ahhoz képest ahol volt óriási fejlődés lenne amiről csak mondtak volna 2 mondatot , illetve nem a pápát kérnék h imádkozzon érte mert akkora a gebasz.

Utoljára módosítva: 2016. január 15. 15:02

andrea1
#10 andrea1 2016. január 15. 14:27  
Nigel:
Úgy emlékszem, akkortájt nyilatkozta, amikor hazaszállították MS-t. Akkor volt már olyan állapotban, hogy elhagyhatta a kórházat, és megkezdődhetett a rehabilitációja. A család biztosan már korábban hazavitte volna, ha az orvosok erre zöld utat adnak.

Lehet, nem emlékszem már.
Annyira nem akarnék belemászni, de érdekelne miből áll neki ez a rehabilitáció.Annyit tagadtak meg nem mondtak semmi de ez a szó mindig ott van.

Nigel
#9 Nigel 2016. január 15. 14:11  
andrea1:
Nekem úgy rémlik h szeptemberbe azt mondta végre jó úton vannak, de azt lehet keverem ezzel.


Úgy emlékszem, akkortájt nyilatkozta, amikor hazaszállították MS-t. Akkor volt már olyan állapotban, hogy elhagyhatta a kórházat, és megkezdődhetett a rehabilitációja. A család biztosan már korábban hazavitte volna, ha az orvosok erre zöld utat adnak.

Nigel
#8 Nigel 2016. január 15. 14:06  
m3gm0nd0'3mb3r:
Nyugodj meg, jól ápolják. Ilyen állapotban több tíz évet is el lehet fetrengeni...


Ki szeretne "fetrengeni" ? Én biztosan nem. Ha tudnám, hogy az életem hátralévő részében nem leszek képes önállóan ellátni magamat, akkor inkább a halált választanám. Nincs rosszabb, mint kiszolgáltatottnak lenni, ágyhoz kötve.

Utoljára módosítva: 2016. január 15. 15:06

andrea1
#7 andrea1 2016. január 15. 14:04  
Nigel:
Nagyon jó lenne már végre valami pozitív hírt hallani felőle. A legutolsó ilyen az volt, amikor Kehm közölte, hogy, ha lassan is, de javul az állapota. "Lépésről-lépésre haladunk". Ez hivatalos infó volt, személyesen tőle származott : http://www.nemzetisport.hu/f1/f1-orommel-jelenthetem-michael-allapota-javult-kehm-2415047 Ám azóta mintha megrekedt volna ez a folyamat.

Nekem úgy rémlik h szeptemberbe azt mondta végre jó úton vannak, de azt lehet keverem ezzel.

Utoljára módosítva: 2016. január 15. 14:05

Nigel
#6 Nigel 2016. január 15. 13:56  

Nagyon jó lenne már végre valami pozitív hírt hallani felőle. A legutolsó ilyen az volt, amikor Kehm közölte, hogy, ha lassan is, de javul az állapota. "Lépésről-lépésre haladunk".

Ez hivatalos infó volt, személyesen tőle származott : http://www.nemzetisport.hu/f1/f1-orommel-jelenthetem-michael-allapota-javult-kehm-2415047

Ám azóta mintha megrekedt volna ez a folyamat.

Utoljára módosítva: 2016. január 15. 13:59

fagyi
#5 fagyi 2016. január 15. 13:38  

En azert meg bizakodok. A remeny hal meg utoljara.

Keep Fighting Michael!

m3gm0nd0'3mb3r
#4 m3gm0nd0'3mb3r 2016. január 15. 13:30  
G0007:
:( félő, hogy hónapok, vagy akár pár év múlva jön majd egy rossz hír

Nyugodj meg, jól ápolják. Ilyen állapotban több tíz évet is el lehet fetrengeni...

andrea1
#3 andrea1 2016. január 15. 12:31  

„Megkérdeztem, lehetséges lenne-e, hogy imádkozzon érte, és ő készségesen igent mondott” – nyilatkozta a Vatikán Rádiónak Todt a Ferenc pápának tett kéréséről. „Ferenc ismeri Schumachert, és a balesetéről is hallott. Michael Schumacher – mint tudjuk – nagyon közel áll a szívemhez, a családom részének tekintem őt.”

Lehet a munkája nem a megfelelő az FIA élén, de az emberi oldala nagyon példaértékű, kicsit megható amit kért a pápától.

G0007
#2 G0007 2016. január 15. 11:54  

am szép ajándék az a sisak amit vitt a pápának mert eszmei értéke van már, ugyanis a bal oldali aláírás Schumacheré rajta.

G0007
#1 G0007 2016. január 15. 11:49  

:( félő, hogy hónapok, vagy akár pár év múlva jön majd egy rossz hír

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

172016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra