„A pilóták 95%-a támogatta a glóriát? Ez hazugság!”

írta: M4Sport
2016. július 30. 10:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kevés dolog osztja meg úgy a versenyzők véleményét, mint a glória, az álláspontok pedig továbbra sem közelednek. A bevezetés elhalasztása kapcsán Carlos Sainz megjegyezte, a pilóták többsége az eszköz mellett állt, míg Jolyon Palmer hazugságnak nevezte Sebastian Vettel hasonló kijelentését.

A Stratégiai Csoport csütörtökön döntött a glória sorsáról, ami jövőre még biztosan nem kerül fel az autókra, 2018-ban viszont mindenképpen be akarnak vezetni valamilyen fejvédő eszközt. A csúsztatásra a csapatok aggályai miatt került sor (ők azzal érveltek, hogy a még kidolgozatlan eszközt további teszteknek kell alávetni), a versenyzők azonban támogatták azt – legalábbis Sainz szerint.

„Ha mindenképpen mondanom kellene egy számot, akkor úgy 80 százalékunk mellette volt” – nyilatkozta péntek este. „10 százalék bizonytalannak tűnt, 10 pedig teljesen ellenezte. Az egyértelmű, hogy 2017 előtt mindenkinek ki kell próbálnia, és mindenkinek véleményt kell formálnia róla. Aztán szavaznunk kell róla. Szerintem ez lenne a legésszerűbb dolog, viszont nem tartom valószínűnek, hogy figyelembe veszik a szavazásunkat” – szúrt oda a sport irányítóinak.

Amikor megkérdezték, miért érzi úgy, hogy mellőzik a pilóták véleményét, az elmúlt napok történéseit hozta fel konkrét példaként. „Elhatározták, hogy 2018-ban lesz fejvédő. Ez nem jelent egyet azzal, hogy ez a glória lesz. A csapatok most azon dolgoznak, hogy valami igazán biztonságos alkatrészt adjanak nekünk 2018-ban, de ez azt jelenti, hogy 2017-ban valószínűleg semmi sem lesz autón. Szóval, mi lesz, ha történik valami 2017-ben? Szerintem a glória jó megoldás lett volna, mielőtt előállunk egy fejlettebb technológiával” – vezette fel gondolatát.

„Egyértelmű, hogy 2017-re ezt nem tudják előállítani. 2018-ban akarják bevezetni, de mi lesz a következő szezonnal? Ha visszatekintünk, lehet, azt fogjuk mondani, jöhetett volna a glória afféle prevenciós dologként, mielőtt megérkezik a szép és szuper biztonságos eszköz. Ez a kérdés mindenkit foglalkoztat. Remélhetőleg nem fogjuk ezt mondani, és nem történik semmi, de mindannyian gondolunk erre” – magyarázta a fiatal spanyol.

Carlos SainzHogy a versenyzőket valóban megosztja a téma, semmi sem bizonyítja jobban annál, hogy a Renault újonca, Jolyon Palmer jóformán teljesen ellentétes véleménnyel állt elő a pénteki napon. Sőt, szerinte az sem egyértelmű, hogy a pilóták többsége támogatta az eszközt, ahogyan azt Sainz, vagy akár Vettel állította: a Ferrari pilótája csütörtökön azt mondta, a mezőny 95 százaléka támogatta az eszközt, miután közösen egyeztettek róla.

A fiatal brit – aki kiemelte, ellenzi a glóriát, ezért egy kicsit sem csalódott a halasztás miatt – még azt is megkockáztatta, hogy a többség nem szimpatizált a glória bevezetésének gondolatával. „Sohasem támogatta a pilóták 95 százaléka, szóval ez hazugság” – mondta a BBC-nek. „Nem tudom, honnan jött. A lényeg, sosem volt szavazás a pilóták között, szóval nem lehet megállapítani, mekkora a támogatottsága. Amikor először felvetődött az ötlet, tavaly Austinban a legtöbben azt mondták, kell valamilyen fejvédő, de a glória akkor még ötletszinten sem jött elő” – tette hozzá.

„Szóval, ez nagyjából egy évvel ezelőtt történt, és szerintem nem helyes visszanyúlni az akkori kijelentésekhez, hiszen még nem volt konkrét elképzelés. Én is mondhatom nektek, hogy 95 százalékunk nem támogatja. Talán a mezőny felét tudnám nevesíteni, azokat, akik ellene vannak. Ez személyes. Szerintem eléggé megosztó a dolog. Részemről a biztonság teljesen rendben van, és több fiatal pilóta is így látja” – fogalmazott határozottan.

Palmer tudja, hogy az elmúlt évek halálos balesetei (melyeket fejsérülés okozott) motiválták a glória megalkotását, szerinte azonban a királykategória már most is nagyon komoly szinten van, ha a biztonságot nézzük. „Szerintem a Forma–1 biztonsága rendben van. Vannak nagy bukótereink. Voltak sajnálatos események, Henry Surtees és legutóbb Justin Wilson balesete. Viszont mi nem versenyzünk oválpályán és a bukóterek is nagyobbak, mint Brands Hatchben (itt történt Surtees balesete 2009-ben – a szerk.). Én elégedett vagyok a biztonsággal” – zárta gondolatát a brit, kinek édesapja, Jonathan Palmer menedzselte Wilsont, és birtokolja a Brands Hatch-i pályát.

Jolyon Palmer

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

zenon
#1 zenon 2016. július 30. 11:25  

A 95% azt jelenti, hogy csak egy pilóta ellenzi? :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

22016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt

122016.10.25. 10:46

A Ferrarié a legrosszabb átmeneti tesztautó?

Nincs több leszorítóereje, mint az aktuális gépnek – a Red Bull szerint ígéretesek az új gumik