A pilóták egyhangúan kiállnak a „nyilvánvaló” változásokért

írta: M4Sport
2016. március 31. 16:09
FOTÓ: ©xpbimages.com

Fernando Alonso szerint néhány esetben „nyilvánvaló”, hogy mit kéne tenni a sportág jobbá tétele érdekében, és a megkérdezettek azt is egyértelműsítették, hogy hisznek Bernie Ecclestone és Jean Todt jobbító szándékaiban.

A Bahreini Nagydíj hétvégéjét megelőzően napvilágra került a versenyzők érdekvédelmi szövetségének (GPDA) a sportág vezetőihez szóló nyílt levele, amelyben a pilóták kijelentették, hogy szerintük maga a Forma–1 életképtelen döntéshozatali folyamata jelenti a fő problémát a sportban. Arra a kérdésre, hogy ők pontosan min változtatnának, a csütörtöki sajtótájékoztató résztvevői csak annyit feleltek, hogy ez „nyilvánvaló”.

„Egyszerűen csak segíteni akarunk bevezetni olyan dolgokat, amiket a szurkolók, a versenyzők és a szponzorok is szeretnének, amik néhány esetben eléggé nyilvánvalóak” – közölte a kétszeres világbajnok Fernando Alonso. „Úgy véljük, hogy az utóbbi pár évben csak céltalanul sodródtunk jobbra-balra.” Romain Grosjean hozzátette, hogy ők egyszerűen csak azt szeretnék, hogy az F1-ben a „legjobb versenyzők és a legjobb kocsik” szerepeljenek, amik a „legjobb showt” teszik le az asztalra.

Nico Rosberg szerint csak meg kell hallgatni a szurkolók kritikáit. „Látjuk, hogy a szurkolók kritizálnak dolgokat, például az új időmérőt, hogy tudnánk jobban is csinálni, és hogy a sportág izgalmasabb is tudna lenni. Úgyhogy feltesszük a kérdést, hogy vezetés nem tudná-e megváltoztatni a folyamatot, ahogy az ezekről szóló döntések születnek.”

Nem a hatalom a végős céljuk, hanem a sport

Alonso ugyanakkor ezzel kapcsolatban a levél után megint kihangsúlyozta, hogy a mezőny alapvetően bízik Bernie Ecclestone-nak, a Forma–1 első emberének, illetve Jean Todtnak, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökének a segítő szándékaiban, és hogy nekik csak magával a döntési módszerrel van bajuk.

„Bernie szerintem valójában mindig is csak védeni akarta a sportot és javítani a showt, és Bernie, Jean és a többiek is minden tőlük telhetőt megtesznek, egyszerűen csak egy idejétmúlt rendszerben hoznak döntéseket” – fogalmazott a spanyol.

„Nem pályázunk az állásukra, a GPDA-nak nincs semmiféle hátsó szándéka” – mondta erről korábban Alexander Wurz, a versenyzői szövetség elnöke. „A GPDA segítőkész lesz, ha egyeztetnek vele az újjáépítés folyamata során, mégpedig a legegyszerűbb benyomásaival, amelyek során a sportot helyezzük az első helyre.”

Hogyan reagálnak majd a döntéshozók?

Ecclestone emlékezetes módon már nyilvánosan válaszolt is a pilóták levelére, és a mezőny tagjai most bíznak benne, hogy az intézményi „válasz” az lesz, hogy lassanként őket is meghallgatják majd.

„A levél csak része a folyamatnak, amelyben megpróbáljuk magunkat integrálni a döntési mechanizmusba. Lépésről-lépésre látni fogjuk, hogy ez hogy halad” – jegyezte meg Rosberg, aki azt is hozzátette, hogy a felvállalt véleményeket illetően a versenyzők között teljes az egyetértés. Felipe Massa például elárulta, hogy bár nem tagja a GPDA-nak, mégis ott van minden megbeszélésen, a fiatal Max Verstappen és az újonc Pascal Wehrlein pedig azt, hogy bár (még) szintén nem tagok, de ők is kiállnak a szövetség véleménye mellett.

„A levelet a GPDA írta alá, de valójában minden versenyző mögötte áll. Az egész rajtrács. És ez az, ami számít” – zárta le a témát Rosberg.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

32016.10.21. 16:15

Amerikai Nagydíj – első szabadedzés

Beszámoló az eseményről

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

82016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"