A Pirelli elárult néhány részletet a 2017-es gumijairól

írta: M4Sport
2016. március 24. 10:18
FOTÓ: ©xpbimages.com

A következő szezontól olyan gumik jönnek, amelyek sokkal kevésbé érzékenyek a túlmelegedésre, jelentette ki Paul Hembery, a Pirelli motorsportért felelős igazgatója.

A 2011 óta tartó „Pirelli-korszakban” szinte állandó beszédtémát nyújt a versenyzők panaszkodása, miszerint nem autózhatnak a határon és nem tudnak folyamatosan nyomást gyakorolni az előttük haladóra, mivel azonnal túlmelegszenek a gumijaik, és veszítenek a tapadásból. A Pirelli szerint az ilyen jellegű problémák 2017-től sokkal kevésbé lesznek majd jelen.

„A következő évtől teljesen más lesz a történet” – nyilatkozta Paul Hembery a Motorsport-Total német szaklapnak nyilatkozva. „Jövőre elmozdulunk a hőmérséklet-érzékeny keverékek felől, és sokkal kisebb lesz a hőterhelés miatti tapadásvesztés. A célunk az, hogy növeljük a gumik optimális működési tartományát.”

De az olaszok nem csupán a pilóták ágálása miatt váltanak „filozófiát”, hanem azért is, mert az új 2017-es aero-szabályok nagyobb leszorítóerőt és nagyobb kanyarsebességeket is jelentenek majd, amelyek mellett a mostani keverékeket még könnyebben túlmelegítenék a versenyzők – ezzel pedig a szabályváltozások könnyedén visszafelé sülhetnének el, és akkor az abroncsok szerkezeti merevségéről valamint az ezzel kapcsolatban rebesgetett további guminyomás-növekedésről még nem is beszéltünk.

„Jövőre teljesen más filozófiát és megközelítést alkalmazunk majd” – folytatta a szakember. „Nem csak a keverékek változnak, hanem a szerkezetek is – a jelenlegi gumikkal a nagyobb leszorítóerő talán nem is feltétlenül jelentene nagyobb teljesítményt, de ha áttervezzük őket, akkor igen. Akkor többet is ki lehet majd hozni belőlük.”

A cég jelenlegi legnagyobb dilemmája, hogy hogyan fogja kipróbálni, hogy jó-e, amit csinált – nem elég, hogy a 2017-es technikai szabályok hivatalosan még mindig nincsenek lepecsételve, de egyelőre se híre, se hamva a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által a Pirellinek garantált tesztkocsinak sem. A szabályokról szóló február végi egyeztetésen felmerült, hogy a gumigyártó tesztelhetne egy eleve nagyobb leszorítóerővel rendelkező V8-as formulából származó autóval vagy egy jelenlegi GP2-es kocsival, és Hembery-ék az előbbit tartják „ideálisnak” – egyelőre, hiszen a későbbiekben mindenképpen ki akarnak próbálni egy modern hibrid versenygépet is. (Az új motorok nagyobb nyomatéka alatt teljesen máshogy aránylik a gumikat érő terhelés, mint 2014 előtt.)

„A GP2-es kocsi nem olyan gyors, mint amit szeretnénk” – jegyezte meg. „De júniusban már mindenképpen tesztelni akarunk. Legkésőbb augusztusban egy hibrid autóval is pályára akarunk hajtani, és a novemberi Abu-Dzabi utáni tesztre már vinnénk is az első prototípust.”

A tervezett 2017-es szabályok szerint a nagyobb leszorítóerővel és a nagyobb gumikkal körönként 4-5 másodperccel gyorsabb autókra lehet számítani.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. március 24. 11:22  

Ha V8-as autóval akarnak tesztelni, akkor jó lenne egy befújt diffúzoros Red Bullal, hogy meg is terheljék rendesen azokat a papucsokat.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

2017

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott

12016.10.27. 14:22

Vettel: A Ferrari 2017-es programján Allison távozása sem változtatott

"Megvan a konkrét tervünk, már hosszú ideje ezt követjük"

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét