A Pirelli hátráltatja a csapatok 2017-es felkészülését?

írta: M4Sport
2016. március 30. 12:06

A csapatok jövő évi felkészülésére is rossz hatással van, hogy a Pirellinek továbbra sincs aláírt szerződése az FIA-val. Máris késésben a 2017-es autókkal?

Régóta pletykálták már, s a közelmúltban a Pirelli is megerősítette, hogy továbbra sincs hivatalos megállapodásuk az FIA-val a következő ciklusra. Bár Bernie Ecclestone már a múlt ősszel bejelentette, hogy a 2017-től 2019-ig terjedő időszakra is ők maradnak a Forma–1 hivatalos beszállítói, az erről szóló szerződést nem vele, hanem a Nemzetközi Automobil Szövetséggel kell aláírniuk.

A végleges megállapodás halogatásának már a csapatok munkájára is komoly hatása van. Miután a tervek szerint a Pirelli 2017-ben a mostaninál szélesebb abroncsokat gyárt, a mérnökök szeretnék tudni, azok milyen hatást gyakorolnak majd autójuk aerodinamikájára. A gumicég hagyományosan már jóval a következő szezon előtt az istállók rendelkezésére bocsátja szélcsatornás gumimodelljeit, melyek segítségével a szakemberek mind a szélcsatornában, mind a CFD-s szimulációk során vizsgálni tudják az erőhatások által eldeformált abroncsok aerodinamikai mutatóit.

Csakhogy hiába készültek már el a Pirelli ezen modelljei, miután még nincs hivatalos szerződésük, nem adták át azokat a csapatoknak. Bár a már megállapított gumiméretek alapján a csapatok így is végezhetnek szimulációkat, a valódi modellek hiányában ezen számítások erősen félre is vezethetik őket. „Valójában már megvannak a gumimodellek. De még nem véglegesítettük a szerződésünk részleteit az FIA-val. Aztán ezt még a csapatokkal is meg kell tennünk. Emellett az új szabályokat is véglegesíteni kell még” – magyarázta Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója a Motorsportnak a furcsa helyzetről.

Ami az új aerodinamikai szabályokat illeti, a résztvevőknek április 30-áig kell megállapodniuk arról, pontosan mennyivel lesznek szélesebbek az új versenygépek, s mi hogyan változik meg rajtuk. A Pirelli emellett azt is szeretné tudni, kaphat-e elegendő tesztlehetőséget az új érára való felkészüléshez. A szélcsatornás gumik visszatartása ennélfogva egyfajta eszköz is a kezükben a döntéshozatal felgyorsítására: a csapatok jól tudják, minél korábban nekilátnak 2017-es projektjüknek, annál jobbak lesznek az esélyeik, azaz nekik is érdekük, hogy mihamarabb megegyezzenek a szabályokról és a feltételekről.

„Már közel vagyunk ahhoz, hogy legyen egy tesztautónk” – árulta el Hembery. „Szeretnénk, ha biztosítanának nekünk tizenkét tesztnapot, valamint két, legfeljebb három autót. Ideális esetben egy előző generációs V8-as autót használhatunk majd. Változtatni fogunk a gumik szerkezetén és összetételén is, amit először szeretnénk kipróbálni egy V8-as motoros autóval, mielőtt föltesszük őket egy hibrid 2017-es autóra.”

Világos feltételek – a labda innentől az FIA és a csapatok térfelén pattog…

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

72016.10.24. 12:32

Fény derült Räikkönen elszúrt kerékcseréjének okára

"A zöld jelzést megkaptam, és ilyenkor persze, hogy elindulok"

52016.10.24. 11:36

Jött, de ki hívta? – Verstappen hatalmas bakival is a „verseny embere” lett

„Tíz másodperccel előtte közölte: »Jövök a boxba!« De akkor már a boxutcában volt!