A Pirelli már tesztelte a széles gumikat

írta: M4Sport
2016. április 23. 05:11
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Pirelli GP2-es autókon már kipróbálta a 2017-ben érkező szélesebb gumiabroncs első prototípusát – árulta el a cég sportigazgatója, Paul Hembery, majd kiemelte még mindig rengeteg munka vár a beszállítóra, a vizes gumikra például kiemelt figyelmet kell fordítania.

A Motorsport Világtanács hivatalosan csak szerdán fogadta el az évközi tesztekre vonatkozó szabályok módosítását, lehetővé téve ezzel, hogy az F1 hivatalos gumiszállítója 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is 25 napot gyakorlással töltsön. Az olaszok elsősorban azért harcoltak a még több pályaidőért, mert jövőre gumifronton is komoly változások jönnek: a tervek szerint az abroncsok szélesebbek és strapabíróbbak lesznek a most használtaknál.

Persze a cég eddig sem ült a babérjain, hiszen lehetőségeihez mérten folyamatosan fejlesztette az új gumit (helyzetét nehezítette a tény, miszerint továbbra sem véglegesítették a 2017-es szabályokat), sőt mint most kiderült, nemrég néhány prototípust is pályára vitt, persze egyelőre csupán kísérleti jelleggel. „Eddig is nagyon sokat dolgozunk” – mondta Hembery az Autosportnak. „Eddig főleg szimulációs munkát végeztünk, de korlátozott mértékben teszteltük már az új koncepciót GP2-es autókon is. Szóval, a munka most is folyamatban van.”

A szóban forgó teszt természetesen nem volt több egyszerű „ismerkedésnél”, hiszen – ahogyan arra Hembery is rámutatott – a GP2-es autók nem melegítik fel eléggé az abroncsokat ahhoz, hogy a gyártó reprezentatív eredményeket kapjon. Az „igazi” tesztek tehát csak a nyáron indulnak, amikor már a Forma–1-es csapatok is bekapcsolódnak a munkába, ami két fázisból áll majd: először még 2017-es keverékű, de a jelenlegiekével megegyező méretű abroncsokat próbálgatnak korábbi autókkal, majd a módosított 2015-ös gépekkel pályára viszik a széles gumikat is.

Korábban több csapat is jelezte, szívesen segít a Pirellinek, ezt a lépést Hembery „pozitív fejleményként” jellemezte, később azonban kiemelte, bár egyre biztatóbbak az előjelek a következő évvel kapcsolatban, vannak területek, melyeken továbbra is nagyon keményen kell dolgozniuk. „A vizes gumikkal nehéz dolgunk lesz, hiszen van két különböző keverékünk, a szélesebb gumikon pedig az aquaplaning is komolyabb veszélyt jelent majd. Most a teszttervek véglegesítésével dolgozunk, amit hamarosan eljuttatunk a csapatokhoz, akik érintettek a munkában” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Timad
#1 Timad 2016. április 23. 16:23  

Kíváncsi vagyok mi lesz ebből a 17-es akármiből... azon lepődnék meg leginkább ha tényleg lenne változás. :D

A szélesebb gumiknak örülnék, de minden más maradhatna a régiben, az első szárnyat lehetne még korlátozni, egyszerűsíteni.

Minél tovább húzzák annál jobban a Mercedes és a Red Bull kezére játszanak, mert valljuk be előbb lesz ötösöm a lottón, mint hogy a Ferrari jól jöjjön ki egy szabályváltozásból :D Ráadásul a red bull erőforrás terén komoly kérdőjel.. a végén odajutunk ahol most is állunk.. :DPIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Austin

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

52016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

12016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”