A Pirelli még mindig vár…

írta: M4Sport
2016. január 14. 15:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár már októberben eldőlt, hogy 2019-ig a Pirelli lesz a Forma-1 hivatalos gumiszállítója, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) még nem újította meg a cég szerződését – árulta el a sportigazgató, Paul Hembery, majd hozzátette: ők ennek ellenére készülnek 2017-re.

Miután az FIA a Pirelli és a Michelin pályázati anyagát is elfogadta, vagyis mindkét jelentkező megfelelt a technikai és a biztonsági előírásoknak, a Forma-1 Menedzsmentet (FOM) irányító Bernie Ecclestone döntött arról, melyikük legyen a királykategória hivatalos beszállítója. Ő már az Orosz Nagydíj ideje alatt ismertette választását, az FIA azonban továbbra sem hosszabbította meg az olaszok szerződését, noha Motorsport Világtanács legutóbbi ülésén sort keríthetett volna rá.

„A FOM-mal már megállapodtunk; ezt jelentettük be Oroszországban, viszont még mindig várunk az FIA szerződésére, amit továbbra sem írtunk alá” – panaszolta Hembery. „Reméljük, hamarosan ez is megtörténik, igazából azt hittük, már korábban sor kerül rá! Majd meglátjuk, mit hoznak a következő hónapok” – folytatja, majd hozzáteszi, a késlekedés ellenére cége gőzerővel készül a 2017-es évadra és a közelgő szabályváltozásokra. „Senki sem utalt rá, hogy elmozdítanak minket (a pozíciónkból). Igaz, a hivatalos megegyezés hiányában bármelyik fél elállhat a munkától!”

A beszélgetés során természetesen azok a híresztelések is szóba kerültek, melyek szerint a 2017-es szabályváltozások nem eredményeznek akkor gyorsulást, amekkorát a Forma-1 vezetői szerettek volna (a tervekben 5-6 másodperc szerepelt), hiszen a Pirelli abroncsai nem bírják majd a megnövekedett terhelést. Hembery most cáfolta ezeket a felvetéseket. „Októberben, novemberben és decemberben is tárgyaltunk erről a technikai csoporttal. Terheléssel kapcsolatos adatokat kértek tőlünk; nemrég néhány téves információ került napvilágra azzal kapcsolatban, hogy nem tudunk megbirkózni az 50-60 százalékos növekedéssel, de természetesen ezt is meg tudjuk oldani!”

„Csak változtatnunk kell a működési feltételeken. A nagyobb gumiabroncsok esetében jobban oda kell figyelnünk a levegő nyomására. Tudom, hogy sokan úgy vélik, a nagyobb nyomás teljesítményvesztéssel jár, de ha 60 százalékkal növeljük a terhelést, akkor a gumikat igazából még jobban a földhöz szorítjuk, és a nyomás is változatlan maradhat. Ez a zavar több esetben is felfedezhető volt. A legnagyobb gond a teljesítménnyel lesz, hiszen az emberek még mindig 4 másodperces javulásról beszélnek a 2017-es évvel kapcsolatban. Ám, mivel változik az aerodinamika és a motorok is javulnak, ez – az abroncsokkal együtt – még mindig elérhető” – zárta gondolatát.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája