A Pirelli megoldja

írta: M4Sport
2016. március 18. 04:25
FOTÓ: ©xpbimages.com

Noha hivatalosan továbbra sem jelentették be a Pirelli beszállítói szerződésének meghosszabbítását, a cég sportigazgatója, Paul Hembery magabiztosan várja a folytatást: úgy érzi, végül megoldják a házi feladatot, és elkészülnek a sport elvárásainak megfelelő abroncsokkal.

A szakember örömmel fogadta azt a hivatalos dokumentumot, melyben a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) részletezi a 2017-es gumiabroncsokkal kapcsolatos elvárásait, eddig ugyanis ilyen részletes műszaki leírásokat még nem juttattak el hozzájuk. Pedig sokszor egyértelműsítették, minél hamarabb szeretnének információkat kapni az új irányvonalról, legyen az bármilyen fejlesztési irány, ők ugyanis alkalmazkodni fognak a csapatok és a sport vezetőinek elvárásaihoz.

Most viszont – miután az FIA versenyigazgatója találkozott a Stratégiai Csoportban érdekelt csapatok képviselőivel – eljuttatták hozzájuk a szóban forgó dokumentumot, melyben többek között meghatározták, milyen teljesítményű legyen, és mennyire gyorsan kopjon az új abroncs. „Nagyon elégedettek vagyunk” – mondta Hembery a fejlemények kapcsán. „Persze még beszélnünk kell a csapatokkal, de úgy érezzük, szükség volt egy ilyen közös dokumentumra, ahelyett, hogy mindenki a szárnyakról vitázna, ami lényegében lehetetlen helyzetet eredményez” – tette hozzá.

Később kiemelte, bár sikerült előrelépést tenni a gumik ügyében, a Pirelli az aerodinamikai szabályok véglegesítését is várja, hiszen ezek is komoly hatással lesznek az autók viselkedésére, ezért nekik is ismerniük kell a részleteket, de ha minden a helyére kerül, az illetékesek „elégedettek lesznek az új gumikkal”. 2017-tel kapcsolatban egyébként már az is felmerült, hogy a cég elveszíti beszállítói szerepét, hiszen az FIA továbbra sem írta alá az új szerződést, korábban pedig voltak aggályok a cég abroncsaival kapcsolatban, Hembery azonban nem aggódik. „Eddig minden évben egy hónappal Melbourne előtt került sor a hosszabbításra, szóval még van egy évünk. Folyamatos a párbeszéd, egyeztetünk a részletekről és eddig jól haladunk” – magyarázta.

Végül elismerte, a „szélcsatornás abroncsok” még nem készültek el, ehhez ugyanis ismerni kellene az új technikai szabályzat minden részletét, de azt sem tagadta egyértelműen, hogy a késéshez a szerződéssel kapcsolatos bizonytalanságnak is köze volt. A csapatok tehát egyelőre a 2016-os abroncsok adataival dolgozhatnak a különböző mérések során, így viszont kompromisszumokat kell kötniük, a szabályok véglegesítése után (erre a feleknek április 30-ig kellene sort keríteniük) azonban a Pirelli is elő fog állni az új abroncsok első prototípusaival.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pirelli, 2017, Kimi Räikkönen

52016.10.25. 08:52

Ezért úszta meg a büntetést Alonso – és Massa

Valójában a brazil örülhet, hogy versenybalesetnek minősítették ütközésüket?